[分享]五彩缤纷的童年—— 无与伦比的幼儿园

发表于2019-06-19    671人浏览    0人跟帖    总热度:425  

标签: 景观设计

五彩缤纷的童年—— 无与伦比的幼儿园_1
鸟瞰

苏州市太湖新城吴郡区是一个新兴的居住区。东南面紧邻东太湖水面,环境舒适,风景秀丽。吴郡幼儿园是第一个在这个区域配建的幼儿园,占地12527㎡,27个班。

Wujun District, Taihu New Town, Suzhou, is a newly developed residential area. It is adjacent to the water surface of East Taihu Lake in the Southeast direction, with comfortable environment and beautiful scenery. Wujun kindergarten is the first kindergarten in this area, covering 12,527 ㎡, 27 classes.

五彩缤纷的童年—— 无与伦比的幼儿园_2
鸟瞰
五彩缤纷的童年—— 无与伦比的幼儿园_3

鸟瞰照片.摄影:张超

五彩缤纷的童年
该地区所有的住宅建筑主要体现出两种色调:灰色和土黄。建筑师认为,这不应该是美丽的湖边的颜色,所以我们希望给湖边环境带来明亮的颜色,增加更多的社区活力,让居民从周围的高层建筑看下来,可以立即发现以幼儿园为“注意点”的湖边空间,不至于迷失在灰色和土黄的钢铁和水泥的“森林”里。

All residential buildings in the area mainly reflect two tones: grey and loess. The architect thought that this should not be a beautiful lakeside color, so we hoped to bring a bright color to the lakeside environment, add more vitality to the community, let the residents see from the surrounding high-rise buildings, can immediately find this lakeside space with kindergarten as the " note point " without losing in the "forest" of grey and yellowish steel and cement.

五彩缤纷的童年—— 无与伦比的幼儿园_4
鸟瞰照片.摄影:张超

五彩缤纷的童年—— 无与伦比的幼儿园_5
鸟瞰照片.摄影:张超

设计灵感来自英国当代著名艺术家霍华德·霍奇金的一组作品。
其中色彩无与伦比的表现力,让建筑师仿佛看到了明媚的阳光和绚丽的湖光山色。因此,颜色块成为建筑师送给这个城市空间和幼儿园孩子们的礼物。
柠檬黄、橙色和绿色是幼儿园入口的主要印象。花园的基本教学单元由三个层次组成,每个层次都用不同的颜色划分。
在东侧和西侧,以主色调的浅色来点缀窗户,用同一色系的色柱来勾勒窗户的轮廓。由于色块使用同一色系的不同色度的颜色,有不同层次的地域搭配,所以色彩效果特别丰富,但不杂乱。

The design was inspired by a group of works by the famous British contemporary artist Howard Hodgkin. The unparalleled expressiveness of the color blocks makes the architect seem to see the bright sunshine and gorgeous scenery of the lake. As a result, the color block became a gift for the city space and kindergarten children from the architect. Lemon yellow, orange and green are the main impressions of kindergarten entrance. The basic teaching units in the garden are composed of three levels, each of which is divided by different colors. On the East and West sides, light colors of the main tone are used to embellish the windows, and coloring poles of the same color system are used to outline the windows. Because the color blocks use different shades of the same color system, there are different levels of regional collocation, so the color effect is particularly rich, but not messy.

五彩缤纷的童年—— 无与伦比的幼儿园_6
鸟瞰照片.摄影:张超

五彩缤纷的童年—— 无与伦比的幼儿园_7
鸟瞰照片.摄影:张超

儿童对待颜色的态度与成人不同。成年人可能有时不能“招架”太多的颜色,但孩子一定能够充分消化和吸收色彩带来的的快乐。

Children treat colors differently from adults. Adults maybe sometimes be unable to stay in too many colors, but children must be able to fully digest and absorb the joy of colors.

五彩缤纷的童年—— 无与伦比的幼儿园_8
西操场照片.摄影:张超

五彩缤纷的童年—— 无与伦比的幼儿园_9
“大礼盒”照片.摄影:张超,创意图片制作:张慧洁、陈树楠

向阳而生
项目用地轮廓为正梯形。北、西、南的直角相交。西线与南北向线基本一致,东线为斜线。首先,建筑布局用地有限尽量满足27个教学用房的要求。综合考虑土地利用规模、分班活动和集中大型操场,三排三层建筑体量是最适宜的建筑场地条件。但在将三排教室与南北连廊连接起来之后,问题就出现了。连廊在实现交通联系的同时,也给连廊东侧的教室带来了一定程度的阳光自遮挡影响,使得最合适、最高效的建筑格局无法实现。但是在注意到地块东部边界的倾斜线后,建筑师找到了最简单的解决方案。
我们将三排教室和连廊在总平面上旋转了大约10度,连廊基本上与东部边界平行。计算出来的日照结果就解决了这个连廊自遮挡问题,大大提高了三排教室和课堂之间活动场所的日照条件,还顺便扩大了最北侧教室楼与入口前道路的距离,改善幼儿园入口的空间尺寸。我们的设计,给教室和操场注入了一种“向阳而生”的活力。

The contour of project land is a right trapezoidal shape. The right angles of north, West and South intersect. The west line is basically the same as the North-South line, and the East is the oblique line. Firstly, the architectural layout tried to meet the requirements of 27 teaching rooms with limited land content. After considering the size of land use, classified playground and large centralized playground, three rows and three floors of building volume were the most suitable building site conditions. But after connecting the three rows of classrooms with a north-south corridor, the problem arose. While the corridor achieved traffic links, it also brought a certain degree of sunshine self-shielding effect to the classrooms on the east side of the corridor, which made the most suitable and efficient architectural pattern impossible to achieve. But after noticing the slanting line of the eastern boundary of the land, the architect found the simplest solution. We rotated the three rows of classrooms and corridors about 10 degrees on the master plan, and the corridors were basically parallel to the eastern boundary. The calculated sunshine results just solved the problem of self-shielding of the corridors, greatly improved the sunshine condition of the three rows of classrooms and the activity venues between classrooms, and conveniently enlarged the distance between the northernmost classroom building and the road in front of the entrance, and improved the space ruler of the kindergarten entrance. Our design, to the classroom and playground, injected a kind of " Born towards the Sun " vitality.

五彩缤纷的童年—— 无与伦比的幼儿园_10
主入口照片.摄影:张超

五彩缤纷的童年—— 无与伦比的幼儿园_11
主入口照片.摄影:张超

集成、灵活性
三排教室从北向南平行布置。这种模式非常符合幼儿园班级融合的方式。这使得幼儿园可以灵活地选择年级组。
例如,小、中、大班可以整合成三个不同的楼层,或者三个年级可以整合成在三栋不同的楼中。建筑师为园方提供了足够的灵活性,以应对使用中不断变化的需求。

Three rows of classrooms were arranged parallel from north to south. This pattern was very in line with the way of class integration in kindergartens. It allowed the kindergarten to have a flexible choice of grade groups. For example, junior, secondary and senior classes could be integrated into three different floors, or three grades can be integrated into three different buildings. The architect has given the gardener sufficient flexibility to cope with the ever-changing requirements in use.

五彩缤纷的童年—— 无与伦比的幼儿园_12
主入口照片.摄影:张超

五彩缤纷的童年—— 无与伦比的幼儿园_13
主入口夜景照片.摄影:张超

童年被五彩缤纷的礼盒包围
西侧的大操场是整个幼儿园的主要空间。它被多功能音体教室、连廊和单元教室包围。三个表面上的部分墙体被设计成曲面,增强了大操场被包围的感觉。弧形的表面依然强调了颜色在建筑中的主题位置,像是三个彩色的大礼盒,围绕着操场上奔跑玩耍的孩子们。

The big playground on the west side is the main space of the whole kindergarten. It is surrounded by the phonetic classroom, the corridor and the unit classrooms. Part of the walls on the three surfaces was designed to be curved surface, which enhances the feeling that the big playground was surrounded. The curved surfaces still emphasize the thematic position of color in the building, such as three large colored gift boxes surrounding around children running and playing on the playground.

五彩缤纷的童年—— 无与伦比的幼儿园_14
标准教学单元北立面照片.摄影:张超

五彩缤纷的童年—— 无与伦比的幼儿园_15
标准教学单元南立面照片.摄影:张超

精致的材料
幼儿园外立面为铝合金板材外饰。通过精确控制铝合金板和土墙的前进和后退尺寸,建筑师在建筑立面上实现了丰富的层次变化和细节效果。大小形状的交错,反映楼层变化的凹槽和突出的线条,窗户的边缘等等,都体现了建筑师对材料的精致表达。

The exterior facade of kindergarten are aluminum alloy sheets exterior decoration. By precisely controlling the advance and retreat dimensions of aluminum alloy sheets and civil walls, architects have achieved rich level changes and detailed effects on the facades of the building. The interlacing of large and small shapes, the grooves and prominent lines reflecting the floor changes, the edges of windows, and so on, all show the architect's delicate expression of materials.

五彩缤纷的童年—— 无与伦比的幼儿园_16
标准教学单元东立面照片.摄影:张超

五彩缤纷的童年—— 无与伦比的幼儿园_17
楼梯间照片.摄影:张超

五彩缤纷的童年—— 无与伦比的幼儿园_18
内院夜景照片.摄影:张超

五彩缤纷的童年—— 无与伦比的幼儿园_19
围墙照片.摄影:张超

五彩缤纷的童年—— 无与伦比的幼儿园_20
标准教学单元室内照片.摄影:张超

五彩缤纷的童年—— 无与伦比的幼儿园_21
标准教学单元卫生间照片.摄影:张超.

五彩缤纷的童年—— 无与伦比的幼儿园_22
音体教室室内照片.摄影:张超

五彩缤纷的童年—— 无与伦比的幼儿园_23
入口透视

五彩缤纷的童年—— 无与伦比的幼儿园_24
内院透视

五彩缤纷的童年—— 无与伦比的幼儿园_25
西操场透视

五彩缤纷的童年—— 无与伦比的幼儿园_26
区位图

五彩缤纷的童年—— 无与伦比的幼儿园_27
总平面图

五彩缤纷的童年—— 无与伦比的幼儿园_28
屋顶图

五彩缤纷的童年—— 无与伦比的幼儿园_29
一层平面

五彩缤纷的童年—— 无与伦比的幼儿园_30
二层平面

五彩缤纷的童年—— 无与伦比的幼儿园_31
三层平面

五彩缤纷的童年—— 无与伦比的幼儿园_32
地下一层平面

五彩缤纷的童年—— 无与伦比的幼儿园_33
立面图

五彩缤纷的童年—— 无与伦比的幼儿园_34
剖面图

建筑师:启迪设计
地点:中国 江苏省 苏州市 吴中区太湖新城
类别:幼儿园
主创建筑师:李少锋
设计团队:陈苏琳、方彪、吴洁、王翔、夏雨、张智俊
面积:20503.5平方米
年份:2019
摄影师:张超

启迪设计
来源:园林    微信公众号    搜建筑
分享至

分享到微信朋友圈 ×

打开微信"扫一扫",扫描上方二维码
请点击右上角按钮 ,选择 

 回帖后跳转到最后一页


分享