山坡上的城市化道路

发表于2014-02-21    1365人浏览    10人跟帖    总热度:203  

  • 文件格式:ZIP
  • 文件大小:14.65KB

Urbanization of Camí dels Corrals

设计方:Santamaria Arquitectes

位置:西班牙

分类:公共环境

内容:实景照片

设计团队:Pere Santamaria, Mireia Palomas, Pilar Toll, Gemma Torras

委托人:Manresa City Council

项目规模:2500平方米

图片:16张

摄影师:Francesc Rubí

山坡上的城市化道路第1张图片

该项目位于Puigcardener山南坡上的一条通路,在这里,利用山坡居高临下的美景,曼雷沙城打开了它的城市化历史新篇章。
道路设计试图恢复城市旧道的布局,这里的原貌是一条不规则的狭窄通道,从未进行过合法的城市化建设,半山腰上曾经用小畜栏进行围挡,道路十分闭塞。设计将改变原来的废墟面貌,拆除现有凌乱建筑,以城市化为目的尝试让山的南片区逐步转型为城市绿色区域。
2508平方米的建设项目,包括了城市化路径的设计和沿着车道一边山体岩石洞穴的基础巩固等。项目实施后,可以建立起一个山坡上的城市人行通道。同时,一个新的广场和地下停车场也在建设中,它们将与东部的斜坡相连。在不久的将来会出现一条人行天桥的入口,它将连接老城与坐落在道路另一边的新城区。
此次的城市化设计创造了一个自然的轮廓,适应了场地地形,并保持了现有的植被。设计重新改造了现有石墙,改变其不同的高度差带来的危害,提供了坚实的基础岩洞并避免了滑坡。道路设计中利用照明,到了晚上,这里将是由光线绘出来的人行通路,这些光线掩藏在休息区自然混凝土长椅中,十分迷人。

译者: 饭团小组

The scope of the zone to urbanize is mid-level between the river and the top of the hill, where one of the most important monuments of the city raises, the 9th century Basilica of “Santa Maria de la Seu”. By the North side, the layout of the path is delimited by the pronounced orography of the hill and the grottos formed due to the erosion throughout the years. An old medieval wall protects the hill all along the course of the river and delimits the path, on the South side.
The project tried to recover the layout of an old path. It was a narrow track with an irregular layout and without legalized urbanization that allowed people to reach small corrals located half of the hill slope. It was closed years ago, as a result of loosenings of the mount and the ruin of some small buildings. This is the first action of urbanization in this degraded zone of the city, and it tries a gradual transformation of the Southern flank of the hill into a green zone.
The works in the pathway began after the phase of demolition of the existing constructions, located in the bottom of the hill, next to the road that follows the course of the river.
The implementation of the project can establish a pedestrian footpath, almost horizontal, that connects the western slope of the hill, where, at the moment, a new square and an underground parking are under construction, with the eastern slope, where the path links with the starting point of the way to a Jesuit Sanctuary of the c. XVI and the Basilic. In the near future (mid 2009) there will be the entry of a footbridge that will connect the Old Town with a district situated at the other side of the road.
The project works with an area of 2508 m2 and designs the urbanization of the path and the consolidation of the base of the rocky caves of the hill along the lane.
The resolution for the urbanization proposal designs a natural outline, not forced, adapted to the orography and trying to keep part of the existing vegetation.
The new layout of the path is protected from the height difference by the existing stone wall, reconstructed with a concrete termination that becomes a long bench along the route. The side of the rocky walls was cleaned and rebuilt. Next step was to leave a zone of protection under the flat rocks, treated with 1m. of gravel that provides a solid base for the grottos and protects the passers-by from possible landslides. This gravel is fitted behind the “Corten” steel panels and defines the way to the pedestrians.
All along the circuit hard zones and soft zones are combined. In a route from East to West, the path begins with a natural concrete pavement when it connects with the one of stone, existing in the narrow street to the basilica; next zone cuts the hard pavement with a soft zone of coarse sand cut with natural concrete crossbeams, conceived as a rest area under grottos, in the beginning of the South facade; the last zone is a hard area with oxidized concrete, throughout all this facade of the hill, until connecting with the entrance of the square. In the middle part of this route, a soft resting area with grass and trees is located, on an advanced area of the hill, over the river.
The project also includes the location of small beacons of light drawing the route all along the path, and natural concrete benches in the soft resting zones.
MATERIALS
The pavements have been chosen considering the different uses and the relation with the surroundings.
All the zones paved with oxidized concrete have a base of 15 cm. of gravel and 15 cm. of concrete, with a finish of iron oxide.The zones paved with coarse sand have a base of 15 cm. of an artificial mixture of chippings, with a laying, humidifying, compacting and tamped of the material to 95% of the p.m.
In the walking areas treated with soft paving, prefabricated concrete crossbeams of 30×20 cm. with variable length are placed over 15 cm. of chipping mixture.The connection zone with the street is paved again with a natural concrete layer of 15 cm. over the existing concrete.
The area of the connecting ramp with the square is resolved with the placement of oxidized concrete slabs, with an aged finish of 15 cm. thick oxidised concrete.
All the contour of the mountain is sanitized and the base filled up with gravel that is contained by oxidized steel panels of Corten.The existing wall is reconstructed and topped with natural concrete that becomes a natural bench throughout the way.
Along the circuit of the path there are two resting areas with natural concrete benches.The lighting of the path is resolved with round lights iftted on the wall in the ramp area, and iron streetlight in the rest of the path.The original vegetation of the area is kept. Grass is planted; the existing trees are pruned and removed those in poor condition.

山坡上的城市化道路外部局部图-山坡上的城市化道路第2张图片

山坡上的城市化道路外部局部图

山坡上的城市化道路外部细节图-山坡上的城市化道路第3张图片

山坡上的城市化道路外部细节图

山坡上的城市化道路外观图-山坡上的城市化道路第4张图片

山坡上的城市化道路外观图

山坡上的城市化道路外部细节图-山坡上的城市化道路第5张图片

山坡上的城市化道路外部细节图

山坡上的城市化道路外部草坪图-山坡上的城市化道路第6张图片

山坡上的城市化道路外部草坪图

山坡上的城市化道路外部街道图-山坡上的城市化道路第7张图片

山坡上的城市化道路外部街道图

山坡上的城市化道路-山坡上的城市化道路第8张图片

山坡上的城市化道路

山坡上的城市化道路-山坡上的城市化道路第9张图片

山坡上的城市化道路

山坡上的城市化道路-山坡上的城市化道路第10张图片

山坡上的城市化道路

山坡上的城市化道路-山坡上的城市化道路第11张图片

山坡上的城市化道路

山坡上的城市化道路-山坡上的城市化道路第12张图片

山坡上的城市化道路

山坡上的城市化道路-山坡上的城市化道路第13张图片

山坡上的城市化道路

山坡上的城市化道路图解-山坡上的城市化道路第14张图片

山坡上的城市化道路图解

山坡上的城市化道路图解-山坡上的城市化道路第15张图片

山坡上的城市化道路图解

山坡上的城市化道路图解-山坡上的城市化道路第16张图片

山坡上的城市化道路图解

山坡上的城市化道路外部局部图

山坡上的城市化道路外部细节图

山坡上的城市化道路外观图

山坡上的城市化道路外部细节图

山坡上的城市化道路外部草坪图

山坡上的城市化道路外部街道图

山坡上的城市化道路

山坡上的城市化道路

山坡上的城市化道路

山坡上的城市化道路

山坡上的城市化道路

山坡上的城市化道路

山坡上的城市化道路图解

山坡上的城市化道路图解

山坡上的城市化道路图解

分享至

分享到微信朋友圈 ×

打开微信"扫一扫",扫描上方二维码
请点击右上角按钮 ,选择 

 发表于2014-02-21   |  只看该作者      

2

奇峰怪石的!哈哈,雕塑感很强!

 发表于2014-02-21   |  只看该作者      

3

厉害啊!

 发表于2014-02-21   |  只看该作者      

4

利用山坡居高临下的美景,打开了它的城市化历史新篇章。

 发表于2014-02-21   |  只看该作者      

5

奇峰怪石,雕塑感很强,又利用山坡居高临下的美景,给人心旷神怡之感

 发表于2014-10-22   |  只看该作者      

6

真好

 发表于2015-04-04   |  只看该作者      

7

挺具创意的设计,这次设计注重了市民与设计本身的互动性,实现了人与环境的交流和共生。

 发表于2015-04-24   |  只看该作者      

8

美,古建筑的气韵,现代建筑是无法比拟的

 发表于2015-05-03   |  只看该作者      

9

很有感觉,昨天去看了,很喜欢内部的设计,真是内有乾坤啊

 发表于2016-03-14   |  只看该作者      

10

很喜欢内部的设计,真是内有乾坤啊

 回帖后跳转到最后一页


猜你爱看

分享