尼古拉文化中心

发表于2013-12-16     1723人浏览     12人跟帖     总热度:486  

  • 文件格式:ZIP
  • 文件大小:13.67KB

Nicolai Cultural Center

位置:丹麦

分类:公共环境

内容:实景照片

图片:15张

尼古拉文化中心第1张图片

景观设计:Arkitekt Kristine Jensens Tegnestue
景观时间:2003 – 2007年
图片来源:Simon Høgsberg 和Bjarne Frost

始建于19世纪50年代的尼古拉学校中心,一个带有体育馆和运动场的传统丹麦学校,进行了连续的再生设计和建设。它带有五栋附有新功能的艺术楼,作为一个具有创新和活力的文化中心的象征而出现。与过去校园相比,现在的校园作为一个学校的中心植入了不同的功能,成为一个更加富有活力的开放型活动场地,一个为不同的室内活动如电影、文学、儿童活动、手工及音乐等创造空间的场地。
沿着校园西侧建起了一面耐候钢的连续墙。另外,校园还增加了不同的户外活动空间,如故事花园,露台,城市花园,庭院广场,这些活动空间面向Katrinegade开放。倾斜的地形在校园中很普遍。一种铺满沥青的封闭表面在场地中展开,在沥青表面上用热性塑料和街头油漆画出了图案。校园被设计成在以黑色沥青层作为新画板,并在上面画出白色的图案。这个项目发展是有主题依据的,并且在设计过程中五组使用者参与了设计成形和今后的使用及维护。
之前的状况:
从1890年以来,尼古拉学校就是一个综合性的学校。从那时起校园和建筑从那时起就在损坏,现在已经不适合现代的学校生活。因此Kolding市政局及Realdania基金会将连同校园和五栋建筑楼一起的综合建筑群更新成了一个文化的场地。
这个综合性校园占地约3400㎡,有五栋建于各个时期的不同建筑。建筑从1890年一直建到1930年,风格各异并且都是用红色或黄色的砖块、灰泥建造。校园中庭为100 m×35 m的矩形场地,中间地面倾斜。在中庭靠西的一侧有一个丑陋的栅栏,种植面积大约70㎡。建筑有各种各样的台阶,并且以糟糕的状态延伸出去。内庭曾一度被当做停车场使用,而且后庭也十分凌乱。
改造的目的:
改造这块场地是为了将这整个区域转变成一个文化综合性的场所。每栋房子都有不同的使用目的,如作为文学馆,电影院,手工坊,儿童文化屋及音乐馆。所以校园场地需要设计从而能延续房子的不同特征。因此我们有了以下的规划:一个以小型音乐会或演奏会为特色的室外电影场所;用于展览或集市的场地;儿童玩耍并且人们可以集会、跑步或者晒太阳的场所。以一个建筑师的观点来进行干预改造的目的在于,在城市或者结构的层面上我们做了两件事来完善这个场地,一是建造一面长约70m 的墙,二是在另一边将房屋布局成排。我们的目的是为现代校园设计形成一个概念,即通过各种充满活力的目的将校园变成一个更加富有活力,充满欢乐和参与性强的场所。
改造描述:
新校园现在包含不同的区域和要素联系五栋建筑:从Blæsbjergade进来的入口区域,在草坪上的儿童游乐和放松的花园,一个供电影咖啡馆顾客使用的平台,用来放映夏日露天电影和剧场、音乐会表演的圆形舞台,集市区域,一个参观音乐馆时可以喝东西和谈话的小庭院,还有一个适于多种使用的广场。
由于这些不同类型的综合建筑,项目就需要将综合性统一起来。因此材料的选择很必要。耐候钢、沥青、白色热塑性塑料以及淡粉色木兰树就是主要使用的材料,当然还有花园里的亮蓝色、黄色以及红色元素。
沥青作为覆盖层覆盖了整个校园,而亮白的热塑性塑料则创造了在房屋中间的联系。白色的圆点会使得人们从一个点走向另一个点从而形成联系,或者仅仅是通过在沥青上的直接绘画而创造联系。橙色的耐候钢形成了一道将不同建筑联系在一起的围墙,而且形成了提供娱乐的区域如露台和舞台。花园里的蓝色,黄色和红色则成为例如沙盒或水池的元素。
评价,评定
新的校园没有一个中心空间,但却具有多个观赏点,是一个多焦点的空间。它成为一个连接不同主题建筑的活动场所,一个鼓励人们参与其中的公共空间。

译者: 饭团小组

Sct Nicolai School Centre from the 1850’ ies is a continuous reincarnation of eve­rything from the traditional Danish school with gyms and schoolyards. With five art houses as the new function the possibility of a new typology of creative and dynamic culture centre emerges. The project evolves with the idea of the schooly­ard as the centre, joining the different functions together, an active free space in a more cheerful schoolyard, than the historical version. A yard, creating a base of the different house programs, movies, literature, house of children, craftsmanship and music.
Along the west side a continuous wall of corten steel is built. Furthermore different outdoor activity spaces are added to the schoolyard: The Garden of Tales, The Ter­race, The City Garden, The Yard and The Square, opening up towards Katrinegade. The tilting terrain in the schoolyard is prevailed and a new enclosing surface of black asphalt is laid out, on which patterns are drawn with thermo plastic and street paint. The schoolyard is designed with a big white drawing on a new layer of black asphalt- as a new drawing board. The project development has been theme based and five groups of users have during the design process participated in concretizing the programming and the future schedule of utilization and maintenance.
PREVIOUS STATE
Since 1890 Sct. Nicolaj has been a school complex. The schoolyard as well as all the buildings had since then been worn down, unfit for the modern school life. There­fore the whole building complex with the schoolyard and the five buildings was to be turned into a cultural place, renovated by The Municipality of Kolding and the Realdania Foundation.
The complex is an almost 3.400 m2big schoolyard with five different school build­ings from various periods of time. Build from 1890 until late 1930, all made in dif­ferent styles and with either red or yellow brick or plaster. The courtyard has a long rectangular shape almost 100 meter by 35 meters with a small terrain slope in the middle. Along one side of the courtyard to the west there was an ugly condemned fence and planted area that ran for almost 70 meters. The buildings had all various stairs and extensions in poor state. The courtyard was used only as a parking lot and the whole state was literally a messy backyard site.
AIM OF INTERVENTION
The aim for the site has been to turn the whole area into a cultural complex, each house having different purposes as follows: House of literature, House of films, House of crafts, House of children’s culture and House of music and the schoolyard should be created so that it would benefit all of the dynamic features from the houses. Hereby we harvested following programs: , a cinematic place as an outdoor scene also able to feature small concerts or plays, places for exposition and mar­kets, places for children to play and everyone else to stay gather, run and just be in the sun. The aim of intervention by an architectural point of view: On the city level or structural codex we did two things to full fill the yard on both sides: A new wall almost 70 meters long and a new structure in the row of houses on the other side. Our aim was to make a new concept for a modern school yard, one that was a lot livelier, full of joy, participation and through feeling of dynamic purpose.
Nicolai Cultural Center, image courtesy Arkitekt Kristine Jensens Tegnestue | Photo by Bjarne Frost
DESCRIPTION OF THE INTERVENTION
The new schoolyard now consists of various situations and elements that communi­cates with the five building programs; a entrance area when coming from Blæsbjer­gade, a garden for children’s play and relaxing on the grass, a terrace for the cinema cafés guests, a big circular stage for summer cinema screenings and theatre plays or concerts, a area to have markets, a small courtyard for drinks and talks when visiting the house of music and a square for multiple use.
Having a differentiated building complex the aim for the project has been to bind the complex together as a hole. Therefore the selection of materials has been es­sential. The main material used is cortensteel, asphalt and white thermoplastic combined with pale pink magnolia trees and bright blue, yellow and red elements in the garden.
The asphalt serves as a blanket covering the whole schoolyard, the bright white thermoplastic creating links between the houses. The white dots challenge one to walk from dot to dot or merely creating ones own by drawing directly on the asphalt. The cortensteel creates, with its orange colour, an inclosing wall that links the various buildings together. But also creates areas for recreation like the terrace and the stage. The blue, yellow and red in the garden are elements for playing such as a sandbox and water basins.

尼古拉文化中心街道图-尼古拉文化中心第2张图片

尼古拉文化中心街道图

尼古拉文化中心街道图-尼古拉文化中心第3张图片

尼古拉文化中心街道图

尼古拉文化中心局部图-尼古拉文化中心第4张图片

尼古拉文化中心局部图

尼古拉文化中心窗户图-尼古拉文化中心第5张图片

尼古拉文化中心窗户图

尼古拉文化中心-尼古拉文化中心第6张图片

尼古拉文化中心

尼古拉文化中心-尼古拉文化中心第7张图片

尼古拉文化中心

尼古拉文化中心-尼古拉文化中心第8张图片

尼古拉文化中心

尼古拉文化中心-尼古拉文化中心第9张图片

尼古拉文化中心

尼古拉文化中心-尼古拉文化中心第10张图片

尼古拉文化中心

尼古拉文化中心-尼古拉文化中心第11张图片

尼古拉文化中心

尼古拉文化中心-尼古拉文化中心第12张图片

尼古拉文化中心

尼古拉文化中心-尼古拉文化中心第13张图片

尼古拉文化中心

尼古拉文化中心-尼古拉文化中心第14张图片

尼古拉文化中心

尼古拉文化中心-尼古拉文化中心第15张图片

尼古拉文化中心

尼古拉文化中心_1

尼古拉文化中心街道图

尼古拉文化中心_2

尼古拉文化中心街道图

尼古拉文化中心_3

尼古拉文化中心局部图

尼古拉文化中心_4

尼古拉文化中心窗户图

尼古拉文化中心_5

尼古拉文化中心

尼古拉文化中心_6

尼古拉文化中心

尼古拉文化中心_7

尼古拉文化中心

尼古拉文化中心_8

尼古拉文化中心

尼古拉文化中心_9

尼古拉文化中心

尼古拉文化中心_10

尼古拉文化中心

尼古拉文化中心_11

尼古拉文化中心

尼古拉文化中心_12

尼古拉文化中心

尼古拉文化中心_13

尼古拉文化中心

尼古拉文化中心_14

尼古拉文化中心

  • 文件格式:ZIP
  • 文件大小:13.67KB
扫码加入筑龙学社  ·  园林景观微信群 为您优选精品资料,扫码免费领取
分享至

分享到微信朋友圈 ×

打开微信"扫一扫",扫描上方二维码
请点击右上角按钮 ,选择 

 发表于2013-12-16   |  只看该作者      

2

不同的户外活动空间,故事花园,露台,城市花园,庭院广场

 发表于2013-12-16   |  只看该作者      

3

喜欢这种感觉,很有空间感

 发表于2013-12-16   |  只看该作者      

4

筑龙的翻译太敬业了!

 发表于2013-12-17   |  只看该作者      

5

希望国内也多一些这种趣味性的景观设计

 发表于2014-05-29   |  只看该作者      

6

圆形的组合 充满乐趣而不显得乱 很好的学习案例

 发表于2015-01-18   |  只看该作者      

7

有意思的空间,赋予了学校新的活力与乐趣

 发表于2015-03-24   |  只看该作者      

8

评论10字以上有筑龙币赠送哦~~

 发表于2015-04-04   |  只看该作者      

9

巧妙的运用木质材料,增添一种质朴的文化气息,文化氛围很强

 发表于2015-04-24   |  只看该作者      

10

虽说保存的不是很完好,部分损坏的也很严重,但是也掩饰不了设计工艺的精湛

玫瑰林

北京  | 建筑设计

15 关注

999+ 粉丝

999+ 发帖

109 荣誉分

该博主未添加简介

猜你爱看

添加简介及二维码

简介

还可输入70字

二维码(建议尺寸80*80)

发站内信息

还可输入140字
恭喜您已成功认证筑龙E会员 点击“下载附件”即可
分享
入群
扫码入群
马上领取免费资料包
2/20