墨尔本的盐水河岸项目

发表于2014-07-02     1951人浏览     12人跟帖     总热度:203  

  • 文件格式:ZIP
  • 文件大小:6.84KB

Melbourne brine river project

设计方:Tract事务所

位置:澳大利亚 墨尔本

分类:滨水

内容:实景照片

图片来源:Michael Cowled

图片:8张

墨尔本的盐水河岸项目第1张图片

盐水河岸规划是一个特殊的设计案例,结合了各个领域的合作。设计从公共空间开始,建造了一个为了未来发展的牢固框架。这个地域的设计师为用不同的方法到达场地将景观的起点放在这个地区。后期的规划建立在前期的调研咨询之上。不同的到达方法形成了几何形的景观外轮廓。盐水河散步道沿着一个平坦景观的边缘流动,并且从治理开始被认为是城镇的边缘,具有重要的景观意义。周围生态的敏感性要求一系列的改造和处理,这个设计组成了一系列的湿地来处理雨水。

湿地地区包括了中心公园,在这个景观空间中包括了许多的娱乐活动。在公园中能够看到城市的天际线。在天气好时能看到地平线,看到船舶停靠在海湾。中心公园外的盐水河岸被划分成不同的主题区域。每个街道周围都有一个公共景观,分布着不同的娱乐设施。我们很高兴地看到这个地区被规划整改,并且,未来的居民将会受益于这样的规划。毫无疑问,在理想的灵感与现实中有一定的差距。但盐水河岸的设计师没有受到他们范围之外的场地影响。他们展示了城郊地区可以变得多么的美好。

译者:Jevin

The Saltwater Coast development, masterplanned and designed by Tract Consultants, is an example of a particular approach to the design of integrated, holistically conceived subdivisions. The design is oriented around tracts of public, open space as a defining feature, and it has established a solid framework for the future evolution of this new suburban place.

The subdivision falls in an ecologically sensitive landscape at Point Cook, a suburb twenty-five kilometres south-west of the Melbourne CBD. The subdivision is bound by Cheetham Wetlands on the north and a local lake system on the south. The eastern extent leads to the edge of Port Phillip Bay, while the western extent leads into Point Cook proper. The designers of this subdivision have taken a different approach to that typically used in our suburban fringe, in that the landscape itself was taken as a starting point for the layout of the subdivision. Tract Consultants was involved in the earliest planning stages, and the subdivision geometry evident in the final development is consistent with the observations made in the earliest stages of site analysis. This contrasts with the approach that appoints landscape architects after the street geometry is laid out – a situation far more typical when designing standard residential subdivisions.

Saltwater Coast’s overall framework has been informed by a close reading of the lie of the land. Saltwater Promenade, a thoroughfare that forms the spine of the development, runs along a subtle ridge in the flat coastal landscape, and from this point drainage lines have been considered as important parameters for the layout of the suburb. The ecological sensitivity of the surrounding landscape means surface run-off must be contained within the development, and as such the design has been formed around a series of wetlands that seek to scrub collected stormwater prior to its discharge into the broader system.

While water management has informed all aspects of the design, the principal wetland area is contained within the central park that extends north and south of Saltwater Promenade. Within this significant landscape space a range of recreational activities are supported, weaving through the wetland and each having a distinctive design. Significantly, the park is oriented to have views of the city skyline across the flats in the distance; on a clear day the city seems to loom over the horizon, and in an optical trick, boats glide by on the bay as if across the surface of the land itself.

Extending out from the central park, Saltwater Coast is broken into thematically distinct precincts, each arranged around public, open spaces of differing kinds. The street layout has been designed so that nearly every street has a view of open landscape, and close access to public, open space. Again, different recreational activities are supported in different locations, from children’s play areas to active exercise spaces.

Built form elements in the landscape are largely consistent with references to maritime architecture and infrastructure, with oversized recycled timbers and robust detailing. There is a high degree of consistency across all public spaces in terms of hard and soft landscape elements, and this consistency is such that the marketing material for the development – the story told by developers FKP to sell the lots, as it concerns the landscape – is identical to that told by the designers, something not always the case in residential subdivisions.

It is pleasing to see a subdivision being planned and structured around sound landscape design principles, and the future residents of Saltwater Coast no doubt will be richer for it.It is pleasing to see a subdivision being planned and structured around sound landscape design principles, and the future residents of Saltwater Coast no doubt will be richer for it. Nevertheless, the framework is somewhat compromised when realized as a place by the rather drab, conventional design of the housing product that marches across the landscape. While it no doubt serves its market admirably well in terms of amenity, there is a jarring discord between the aspirations of the landscape framework, and its realization as a place to live. The impression of discord is, if anything, exacerbated by the appearance of the rather good community hub building, designed by NH Architecture; it is overtly architectural and uncompromising and stands out amongst the architecture of the place.

Of course there is nothing new about this observation. Professional designers have been complaining about suburban architecture for as long as there have been suburbs to fill with architecture, and the designers of Saltwater Coast are not to be faulted for things outside their sphere of influence. Nevertheless, it seems as if this aspect of residential subdivision will continue to place a figurative ceiling on just how good our suburban places can become. In the meantime, we can hope that a maturing landscape will cover a great many sins.

墨尔本的盐水河岸项目外部图-墨尔本的盐水河岸项目第2张图片

墨尔本的盐水河岸项目外部图

墨尔本的盐水河岸项目外部图-墨尔本的盐水河岸项目第3张图片

墨尔本的盐水河岸项目外部图

墨尔本的盐水河岸项目外部图-墨尔本的盐水河岸项目第4张图片

墨尔本的盐水河岸项目外部图

墨尔本的盐水河岸项目外部图-墨尔本的盐水河岸项目第5张图片

墨尔本的盐水河岸项目外部图

墨尔本的盐水河岸项目外部图-墨尔本的盐水河岸项目第6张图片

墨尔本的盐水河岸项目外部图

墨尔本的盐水河岸项目-墨尔本的盐水河岸项目第7张图片

墨尔本的盐水河岸项目

墨尔本的盐水河岸项目图解-墨尔本的盐水河岸项目第8张图片

墨尔本的盐水河岸项目图解

墨尔本的盐水河岸项目_1

墨尔本的盐水河岸项目外部图

墨尔本的盐水河岸项目_2

墨尔本的盐水河岸项目外部图

墨尔本的盐水河岸项目_3

墨尔本的盐水河岸项目外部图

墨尔本的盐水河岸项目_4

墨尔本的盐水河岸项目外部图

墨尔本的盐水河岸项目_5

墨尔本的盐水河岸项目外部图

墨尔本的盐水河岸项目_6

墨尔本的盐水河岸项目

墨尔本的盐水河岸项目_7

墨尔本的盐水河岸项目图解

  • 文件格式:ZIP
  • 文件大小:6.84KB
扫码加入筑龙学社  ·  园林景观微信群 为您优选精品资料,扫码免费领取
分享至

分享到微信朋友圈 ×

打开微信"扫一扫",扫描上方二维码
请点击右上角按钮 ,选择 

 发表于2014-07-02   |  只看该作者      

2

在河上设了一个瞭望台,挺好。

 发表于2014-07-02   |  只看该作者      

3

三角形的木平台,不连续,河岸边的柱子也是亮点啊,平面图好有规整感

 发表于2014-07-02   |  只看该作者      

4

临水平台

 发表于2014-07-08   |  只看该作者      

5

没有坐的地方么。。只是匆匆的过客。。。

 发表于2014-07-17   |  只看该作者      

6

图片能更大就好了 做方案意向图

 发表于2014-12-03   |  只看该作者      

7

据说分享发微博可以下高清无水印大图,真的吗???

 发表于2014-12-03   |  只看该作者      

8

意向图

 发表于2015-03-10   |  只看该作者      

9

在河上设了一个瞭望台,挺好。

 发表于2015-04-04   |  只看该作者      

10

感觉不错 比较有趣的设计 生活中需要多出现这种设计 给人们带来乐趣与灵感,希望能多出现类似的设计作品。

caoxue130111

中国  | 园林景观

181 关注

999+ 粉丝

999+ 发帖

450 荣誉分

该博主未添加简介

猜你爱看

添加简介及二维码

简介

还可输入70字

二维码(建议尺寸80*80)

发站内信息

还可输入140字
恭喜您已成功认证筑龙E会员 点击“下载附件”即可
分享
入群
扫码入群
马上领取免费资料包
2/20