[分享]冠萃国际幼儿园/VMDPE圆道设计

发表于2021-04-28     154人浏览     1人跟帖     总热度:477  

  • 文件格式:zip
  • 文件大小:23.05MB
开放式儿童探索教学空间
Open Teaching Space for Children
 
冠萃国际幼儿园,身处深圳福田区香蜜湖片区。本次项目是一次利用旧的空间场所改造的项目。机构希望将其打造成为一个EYFS为教学理念的高端教育机构。VMDPE圆道设计承接了本次设计项目。
Crown Dream International Kindergarten is a renovation project located in the Xiangmihu area of Futian District, Shenzhen. VMDPE Design was brought on as architect, with the school aiming to build the project into a high-end educational institution with EYFS as its teaching philosophy.
 
儿童活动空间做为儿童教学及生活的场所,是会随着时间及教学内容的改变,而不断的改变的场所。该项目的教学方,也准备在未来在空间内进行各类教学活动,需要有足够的灵活空间供后期教学使用。所以这一次,空间的包容性是设计的其中一个重点之一。
The children’s activity space, as a place for them to move about and learn, is designed to be adaptable, depending on evolving teaching content. For the teachers, it is important to have a space which is flexible enough to accommodate a variety of learning activities in the future. Thus the space as a multi-use area for teaching is an important focus of the design.
 
该项目空间功能主体在二层及三层,整体呈一个正方形。四周都有充沛的阳光。一层的面积较小,主要做为项目的主入口以及成人办公及对外咨询的功能。
The main spaces of the project are on the second and third floors, with an abundance of natural light within a square-shaped overall plan. The first floor of the project is where the main entrance is located, as well as offices for administration and external consultation.
冠萃国际幼儿园/VMDPE圆道设计-image.png
 
 冠萃国际幼儿园/VMDPE圆道设计-image.png
VMDPE圆道 将一空间赋予接待、安保、谈判、后勤、医务的功能。集中的换鞋收纳区,隔离了室外的灰尘,避免灰尘的扩散。另外一层大厅预留了足够的面积,方便后期儿童在入园晨检,以及大型活动时的集合作用。
VMDPE Design has allocated reception, security, meeting rooms, logistics, and medical 
services to the first floor. The central storage area for changing shoes isolates outdoor dust and dirt, and prevents their spreading to the rest of the building. Additionally, there is another hall in the lobby with sufficient area to facilitate children's late morning check in to the kindergarten, as well as large-scale events and gatherings.
 
冠萃国际幼儿园/VMDPE圆道设计-image.png

冠萃国际幼儿园/VMDPE圆道设计-image.png

进入二层的主空间,呈现出的是一个圆形的开放式阅读区天花上有具备调光功能的整体光源,满足孩子们的室内阅读所需的柔和适度的光线。在阅读区的周围,是探索类课程的课室
A circular open reading area greets visitors upon entering the main space on the second floor. The ceiling has a dimmable overall light source to meet the soft and moderate ambience required for children's indoor reading. In addition, there are classrooms for exploration courses arranged around the reading area. 
冠萃国际幼儿园/VMDPE圆道设计-image.png
 
二层的空间主体是由二个串联的圆圈区域组成,传过公共阅读空间,会进入一个更的圆形空间内,这个空间是儿童室内公共活动空间,这个空间的周围,分布着八个主课室。
The main space of the second floor is composed of two interconnected areas. After passing through the public reading space, a more circular space is entered, which is the children's indoor public activity space. Overall, eight large classrooms are distributed around this main space.
 冠萃国际幼儿园/VMDPE圆道设计-image.png

冠萃国际幼儿园/VMDPE圆道设计-image.png
 
 
VMDPE圆道一直在探索消除走廊的各类方法。其目的是因为设计师认为走廊做为链接各个空间的辅助空间,其主要的作用是秩序的管理,而非自由探索。所以在本次项目中,设计师将链接所有课室的动线做了整理和分配,将所有的走廊面积融合成为了一个大的活动空间。
VMDPE Design has been exploring various methods to eliminate corridors in their projects. The thinking behind this is that the designer believes corridors serve simply as secondary space linking other programmed spaces, with their main function being to manage rather than freely explore. Therefore, in this project, the designer organized and distributed the lines of circulation linking all the classrooms through the integration of all the corridor areas into a large activity space.
 
VMDPE圆道希望能利用这样的空间布局方式,将所有的走廊面积集中在一起,减少了各个空间的连接成本,变为开阔的公共空间。增加空间的功能多样性,激发孩子们可探索的区域。
By incorporating this spatial layout design, VMDPE Design has gathered all the corridor areas together, reduced the connection cost of each space, and created a welcoming open public space. The intention is that the increased functional diversity of the design will inspire the children to explore different areas.
冠萃国际幼儿园/VMDPE圆道设计-image.png

 冠萃国际幼儿园/VMDPE圆道设计-image.png
 
 
 
 
儿童活动公共空间的周围,散布着主课室对外信息展示功能,方便家长及孩子们了解各个班级的教学信息。同时在公共空间中还有一个具备游乐及戏剧演出功能的平台,方便为后期多样化的教学内容做好功能的准备。
The main classrooms have external information displayed around the public space for children’s activities in various locations, to visually communicate the teaching content of each class to both parents and children. There is also a platform area where amusement and drama performances can be held in the public space, which anticipates for the diversified teaching content to come in the future.
 
冠萃国际幼儿园/VMDPE圆道设计-image.png 
 
儿童的教学课室根据课室位置朝向不同的情况下努力保证了每个空间充足的自然采光和空气流通,以及完善的配套设施,给予儿童最优质舒适的空间。
In the children’s main teaching classrooms, the designers have striven to ensure plentiful natural light and good air circulation in each space, in accordance with the varying orientations of the different classrooms. Everything has been done to also provide complete supporting facilities, in order to ensure the children have spaces of the highest comfort and quality.
 
   冠萃国际幼儿园/VMDPE圆道设计-image.png
  
根据项目的特点,将室外区域规划在了三楼,具备广阔的室外活动空间以及STEAM区,小农场,沙池,戏水区等完整的配套设施,同在三楼的还有具备集会,舞台表演,舞蹈排练等功能的多功能厅。
In accordance with the project’s program, the outdoor area occupies the third floor/roof of the building, with a generous outdoor activity space complete with supporting facilities such as a steam area, small farm, sand pit, and water play area. Also on the third floor, there are gathering areas and stages, plus a multifunctional hall for performances, dance rehearsals and other functions.
 冠萃国际幼儿园/VMDPE圆道设计-image.png

冠萃国际幼儿园/VMDPE圆道设计-image.png

本次项目对VMDPE圆道来说是一次回归本源的设计,我们希望在更本质的角度思考幼儿园空间的合理设计,抛开那些成人化的审美观念,从温馨,阳光,探索的角度,从包容未来会在空间中发生的内容的角度,做一次简约却充满可能性的儿童空间设计。
This project is a return to original design principles for VMDPE Design. We hoped to think about the design of the kindergarten space from a more essential point of view - putting aside adult aesthetic concepts, in favor of a perspective which emphasizes warmth, sunshine, and exploration, and above all, tolerance. By also bearing in mind the teaching activities that will occur in the space in the future, we strove to create a project that was simple and coherent, but full of possibilities for children's space design.
 冠萃国际幼儿园/VMDPE圆道设计-image.png

 
冠萃国际幼儿园/VMDPE圆道设计-image.png 
 冠萃国际幼儿园/VMDPE圆道设计-image.png
冠萃国际幼儿园/VMDPE圆道设计-image.png


冠萃国际幼儿园/VMDPE圆道设计-image.png



项目信息:
Project Information:
 
项目名称:冠萃国际幼儿园
Project Name: Crown Dream International Kindergarten
项目地点:中国深圳福田区香蜜湖路3012号熙园
Project location: Xiyuan, No. 3012 Xiangmihu Road, Futian District, Shenzhen, China
设计时间:2020.4 -2020.7
Design Period: 2020.4 -2020.7
施工时间:2020.7 -2020.11
Construction Period: 2019.7 -2020.11
场地面积:室内1630,户外旅行700m²
Site area: Interior Space 1630 m²Outdoor Space 700m²
项目状态:已建成
Project Status: Completed
 
设计公司:VMDPE圆道设计
Design company: VMDPE Design
项目总监:程枫祺,张健
Project Directors: Vanci Chan, Dio Zhang
设计团队: 韦柱任,邓静余,陆欢,郑通
Design team: Sean Ve, Edith Deng, Nacy Lu, Zoro Rong
项目类型 :外立面改造与室内设计、景观设计、灯光设计、道具设计 
Project Category: Facade renovation and interior design, landscape design, lighting design, prop design
摄影:郑航天
Photography: Bruce Zheng

  • 文件格式:zip
  • 文件大小:23.05MB
扫码加入筑龙学社  ·  建筑设计微信群 为您优选精品资料,扫码免费领取
分享至

分享到微信朋友圈 ×

打开微信"扫一扫",扫描上方二维码
请点击右上角按钮 ,选择 

 发表于2021-04-28   |  只看该作者      

2

非常感谢投稿!

柠檬橘

  | 建筑设计

11 关注

999+ 粉丝

999+ 发帖

999+ 荣誉分

该博主未添加简介

猜你爱看

添加简介及二维码

简介

还可输入70字

二维码(建议尺寸80*80)

发站内信息

还可输入140字
恭喜您已成功认证筑龙E会员 点击“下载附件”即可
分享
福利
加入微信交流群
精品资料,免费课程
2/20