[分享]中学设计 | 开放式空间+包豪斯灰

发表于2020-07-21     1332人浏览     3人跟帖     总热度:836   等级:

中学设计 | 开放式空间+包豪斯灰_1

郑州市第130中学以“开放式空间”为切入点,通过“组团院落”和“二层动态平台”来打造了集约化的校园。遵循整体建筑风格,实现传统文化的当代表达。注重空间的细部设计,得以高品质地呈现建筑细部之美。

Taking "open space" as the entry point, Zhengzhou No. 130 Middle School builds an intensive campus through the building of "group courtyard" and "two-floor dynamic platform"; by following the overall architectural style, it realizes the contemporary expression of traditional culture; focusing on detail and space design, it presents the beauty of architectural details with high quality.

中学设计 | 开放式空间+包豪斯灰_2
中学设计 | 开放式空间+包豪斯灰_3
中学设计 | 开放式空间+包豪斯灰_4

郑州市第130中学是一所有30个班的初级中学,位于郑州机场经济综合实验区第八安置区北部,这是一个现代产业服务中心,未来将为社区提供住房和配套设施。

Zhengzhou No. 130 Middle School is a junior middle school with 30 classes and located in the north of the Eighth Resettlement Area in Comprehensive Economic Experimental Area of Zhengzhou Airport, which is a modern industrial service center and will provide housing and supporting facilities for low-income residents in the future.

中学设计 | 开放式空间+包豪斯灰_5
中学设计 | 开放式空间+包豪斯灰_6
中学设计 | 开放式空间+包豪斯灰_7



郑州市第130中学,主要实现三个目标

1、建筑涂料饰面采用“包豪斯灰”,并局部点缀格栅百叶。由于严格控制造价,百叶材料为空调室外机百叶的再循环利用,通过有韵律的错动和变化彰显一定的细部品质。

1. Grey paint is mainly used for the architectural finishes, with local decorations of grille louvers. Due to the strict control of the cost, the louver material is recycled from the louver of indoor and outdoor air conditioning units, through rhythmic stagger and change to reveal certain quality of detail.

中学设计 | 开放式空间+包豪斯灰_8
中学设计 | 开放式空间+包豪斯灰_9
中学设计 | 开放式空间+包豪斯灰_10

2、与传统学校相比,学校的功能更加集约化,公共空间体验更加丰富,建筑灰空间为交流提供了场所。此外,还引入了隐性的教室并扩展了共享空间。
二层的户外活动平台连接教学楼,体育馆和食堂,形成学生自己的活动中心。
通过主体连廊的架空以及建筑体量的穿插、进退,不仅提供教学场所,而且营造了丰富的室内外活动场所,引导学校教育模式的创新。

2. Compared with traditional schools, the school has more intensive functionsand more public space experience with a lot of grey building spaces to provide a place for communication. Also, it introduces hidden classroom and expanded shared space. Such features are exactly missing from traditional school buildings. The outdoor activity platform on the second floor connects the teaching building, gymnasium and canteen to form a student's own activity center. By means of the elevated main corridor and the interpenetration, advance and retreat of the building volume, it not only provides a teaching place, but also creates a rich indoor and outdoor activity field to guide the innovation of school education mode.

中学设计 | 开放式空间+包豪斯灰_11
中学设计 | 开放式空间+包豪斯灰_12
中学设计 | 开放式空间+包豪斯灰_13

在四栋教学楼之间,借鉴郑州传统“学堂书院”的空间布局,重塑清新淡雅的书香氛围。

Between the four teaching buildings, by referring to the traditional space layout of "school academy" in Zhengzhou, the fresh and elegant bookish atmosphere is reconstructed.

中学设计 | 开放式空间+包豪斯灰_14
中学设计 | 开放式空间+包豪斯灰_15
中学设计 | 开放式空间+包豪斯灰_16

合班教室活跃了内庭院相对消极的空间。室外小剧场、透明广播站、室外种植区的相叠加,给了组团院落更多活动空间的可能性,从而达到1+1 > 2的效果。

The mixed classrooms enliven the relatively passive space of the inner courtyard. The combination of outdoor small theater, transparent broadcasting station and outdoor planting area gives the possibility of more activity space of the compound courtyard, thus achieving the effect of 1+1 > 2.

中学设计 | 开放式空间+包豪斯灰_17
中学设计 | 开放式空间+包豪斯灰_18
中学设计 | 开放式空间+包豪斯灰_19

3、屋顶采用单坡顶的形式,与整体风格保持一致;同时,遵循“形式追随功能”的原则,将坡屋顶下方的空间用作空调室外机组的存放空间。在传统坡屋顶的造型下,实现功能的“微创新”。

3. The roof is designed in single sloping, which is consistent with the overall style; at the same time, the principle of “form follows function” is stuck to, using the space under the slope roof as the storage space for outdoor air conditioning units. Under the modeling of the traditional slope roof, the "micro-innovation" of functions is realized.

中学设计 | 开放式空间+包豪斯灰_20
中学设计 | 开放式空间+包豪斯灰_21
中学设计 | 开放式空间+包豪斯灰_22
中学设计 | 开放式空间+包豪斯灰_23
中学设计 | 开放式空间+包豪斯灰_24
中学设计 | 开放式空间+包豪斯灰_25
中学设计 | 开放式空间+包豪斯灰_26

总平面图

中学设计 | 开放式空间+包豪斯灰_27

办公平面图
中学设计 | 开放式空间+包豪斯灰_28
中学设计 | 开放式空间+包豪斯灰_29

办公立面图

中学设计 | 开放式空间+包豪斯灰_30
办公剖面图
中学设计 | 开放式空间+包豪斯灰_31

班级平面图
中学设计 | 开放式空间+包豪斯灰_32
中学设计 | 开放式空间+包豪斯灰_33
中学设计 | 开放式空间+包豪斯灰_34
中学设计 | 开放式空间+包豪斯灰_35

班级立面图
中学设计 | 开放式空间+包豪斯灰_36
中学设计 | 开放式空间+包豪斯灰_37

班级剖面图
中学设计 | 开放式空间+包豪斯灰_38

图书馆平面图
中学设计 | 开放式空间+包豪斯灰_39

图书馆立面图
中学设计 | 开放式空间+包豪斯灰_40

图书馆剖面图
中学设计 | 开放式空间+包豪斯灰_41

体育馆与食堂平面图
中学设计 | 开放式空间+包豪斯灰_42
中学设计 | 开放式空间+包豪斯灰_43

体育馆与食堂立面图
中学设计 | 开放式空间+包豪斯灰_44

体育馆与食堂剖面图
中学设计 | 开放式空间+包豪斯灰_45

设计理念
中学设计 | 开放式空间+包豪斯灰_46

功能示意图
中学设计 | 开放式空间+包豪斯灰_47

细部设计
中学设计 | 开放式空间+包豪斯灰_48
中学设计 | 开放式空间+包豪斯灰_49
中学设计 | 开放式空间+包豪斯灰_50

建筑师:上海联创设计
地点:河南 郑州
主创建筑师:钱强、辜克威、陶方圆、蔡哲理、吴姗姗、杨佳蓉
设计团队:UDG 中国一室
面积:22164平方米
年份:2019
摄影:MLEE



来源网络,内容仅做学习分享,如有侵权请联系删除。

扫码加入筑龙学社  ·  建筑设计微信群 为您优选精品资料、免费课程、高端讲座
分享至

分享到微信朋友圈 ×

打开微信"扫一扫",扫描上方二维码
请点击右上角按钮 ,选择 

奖励  荣誉分+1    筑龙币+300

  • 奖励于 2020-07-26 22:06:15

 发表于2020-07-23   |  只看该作者       筑龙币+10

2

通过“组团院落”和“二层动态平台”来打造了集约化的校园

 发表于2020-07-23   |  只看该作者      

4

建筑涂料饰面采用“包豪斯灰”,并局部点缀格栅百叶。

查看原图
分享
开始 ||
x