[分享]极简火车站_45x35米的金属屋顶,柱子支撑

发表于2020-02-24    454人浏览    5人跟帖    总热度:617  

极简火车站_45x35米的金属屋顶,柱子支撑_2

除了技术改造外,该项目还着重于FAL Matera中央火车站的美学和功能性的重建。为了加强车站的重要性,该站不仅是基础设施节点,还是一个真正的城市地标,并与Matera即将成为2019年欧洲文化之都的角色相协调。

因此,该结构在重新设计后直接连接到行人广场Visitazione,并连接到通往附近历史古城的主干道,可以被视为通往城市的真正的“门户”,对当地用户和来自意大利不同地区的游客都是如此。

In addition to the technological modifications the project focuses on the aesthetic and functional redevelopment of the FAL Matera Central railway station. In order to give it greater importance, the station is no longer to be considered purely as an infrastructural node but rather as a true urban landmark in harmony with the Matera’s forthcoming role as the 2019 European Capital of Culture. The structure is thus directly connected to the pedestrian Piazza della Visitazione, redesigned and linked to the main routes for access to the nearby historic old town and can be considered an authentic “gateway” to the city, both for local users and for visitors arriving from different parts of Italy.

极简火车站_45x35米的金属屋顶,柱子支撑_3

新车站的设计将广场作为一种重要的连接和焦点,即生态、文化和交通系统,同时重新诠释了现有的城市结构,提出了一种新的矩阵作为定义元素或网格,产生一系列铺砌的表面,并与不同长度的新绿带交替出现。

唯一打破规则的例外是预先存在的元素,如“Sassi”区域方向的路线和五个“空白”,还具有不同密度的区域,这些区域是根据大小和功能而变化的。

The design of the new station sees the square as an essential connection and focal point for the ecological, cultural and traffic systems that are already present while the design of the new square re-interprets the existing urban fabric and proposes a new matrix as a defining element or grid, giving rise to a succession of paved surfaces alternating with strips of new vegetation in varying lengths. The only exceptions to break the regularity of this mesh are the pre-existing elements such as the routes in the direction of the “Sassi” neighbourhood and five “clearings” i.e. areas with different densities that change according to size and function.

极简火车站_45x35米的金属屋顶,柱子支撑_4

该项目的突出特点:45米x35米闪闪发光的金属屋顶,由柱子支撑,形成一个覆盖广场,游客和居民都可以进入。

一个大的矩形开口,延伸约440平方米,在车站的地下和地面之间形成相互作用,引入新鲜空气和自然光。

Here we find the project’s outstanding feature: a shimmering metal roof of 45 m x 35 m supported by columns which generate a covered square accessible to travelers and residents alike. A large rectangular opening, with an extension of about 440 square metres creates an interaction between the under- and over-ground sections of the station, introducing fresh air and natural light.

极简火车站_45x35米的金属屋顶,柱子支撑_5

该建筑能够容纳最佳物流运营所需的所有功能,目的是扩大旅客可用的服务区域,提高质量,使其适合更多的用户。

此外,还设立了一个面积约80平方米的售票处、一个办公室及职员洗手间、一个面积约110平方米的候车室及旅客洗手间。

The building is able to accommodate all the functions necessary for optimal logistic operation with the aim of expanding the service areas available to travellers, improving quality and making them suitable for a greater number of users. An entrance hall with a ticket office of about 80 square metres, an office and staff toilets, a waiting room of about 110 square metres and toilets for travellers has also been created.

极简火车站_45x35米的金属屋顶,柱子支撑_6

在美学的角度上,立面的主要材料受到了极大的关注,在这种情况下,是采用了当地开采的石材。该建筑系统是基于多层面板,并将12毫米石材覆盖层与厚度相同的轻质材料层连接而成。

因此,墙体的设计是由面板的图案定义的,并散布着多个连接点,这些连接点以其密度和一系列全高背光玻璃模块突出显示。

南立面将与面向平台的地下立面保持完美的连续性,并与上方屋顶的开口齐平。

On an aesthetic level, great attention has been paid to the main material used for the façades, in this case, slabs of locally quarried stone. The construction system is based on multi-layer panels obtained by the coupling of a 12 mm stone covering with a layer of lightened material of the same thickness. The design of the wall is thus defined by the pattern of the panels, interspersed with a number of connecting points highlighted by their density and a series of full-height backlit glass modules. The South façade will maintain perfect continuity with the below-ground facade facing the platform and flush with the opening in the roof above.

极简火车站_45x35米的金属屋顶,柱子支撑_7

作为引人注目的新城市地标,屋顶广场上引人注目的内部空间,使用部分反光的金属板制成,由“钻石”几何结构提供了一个碎片景象的周围城市空间,提供新的视角,戏剧的灯光效果和令人惊讶的倒影。

完全平坦的外立面将由最新一代的光伏板部分覆盖,光伏板全部由玻璃制成,铺设在一起,并与硅化连接,以保证不受雨水的影响。

12根细细的钢柱将从“铁平面”上拔地而起,在大约到达地下隧道6米的高度,并继续向上延伸至离地面12米,支撑着覆盖物,仿佛它是一座巨大的现代寺庙。

As a striking new urban landmark for Matera 2019, the roof shelter in the square is highly noticeable on account of its intrados, made using partially reflecting metal panels which thanks to the “diamond-style” geometry provide a fragmented vision of the surrounding urban space, offering new perspectives, plays of lights and surprising reflections. The completely flat extrados will be partially covered by latest generation photovoltaic panels made entirely of glass, laid together and with siliconized joints in order to guarantee protection against rainwater. The twelve thin steel columns will rise from the “iron floor”, reach the height of the underground tunnel at about 6 ms and continue to a further 12 m above ground level, supporting the cover as if it were a large contemporary temple.

极简火车站_45x35米的金属屋顶,柱子支撑_8

极简火车站_45x35米的金属屋顶,柱子支撑_9

极简火车站_45x35米的金属屋顶,柱子支撑_10

场地平面图

极简火车站_45x35米的金属屋顶,柱子支撑_11

平面图

极简火车站_45x35米的金属屋顶,柱子支撑_12

平面图

极简火车站_45x35米的金属屋顶,柱子支撑_13

平面图

极简火车站_45x35米的金属屋顶,柱子支撑_14

立面图

极简火车站_45x35米的金属屋顶,柱子支撑_15

立面图

极简火车站_45x35米的金属屋顶,柱子支撑_16

立面图

极简火车站_45x35米的金属屋顶,柱子支撑_17

剖面图

极简火车站_45x35米的金属屋顶,柱子支撑_18

剖面图

极简火车站_45x35米的金属屋顶,柱子支撑_19

剖面图

极简火车站_45x35米的金属屋顶,柱子支撑_20

剖面图

极简火车站_45x35米的金属屋顶,柱子支撑_21

示意图

建筑师:博埃里建筑设计事务所  Stefano Boeri Architetti

地址:意大利

面积:12400平方米

年份:2019


分享至

分享到微信朋友圈 ×

打开微信"扫一扫",扫描上方二维码
请点击右上角按钮 ,选择 

 发表于2020-02-24   |  只看该作者      

2

新车站的设计将广场作为一种重要的连接和焦点,即生态、文化和交通系统,同时重新诠释了现有的城市结构

 发表于2020-02-24   |  只看该作者      

3

该站不仅是基础设施节点,还是一个真正的城市地标,并与Matera即将成为2019年欧洲文化之都的角色相协调。

 发表于2020-02-24   |  只看该作者      

4

极简火车站_45x35米的金属屋顶,柱子支撑_1

 发表于2020-02-29   |  只看该作者       筑龙币+10

5

谢谢分享gfdgertr.jigsy.com,fssfdx.jigsy.com,sdddfds.jigsy.com,fsdfwer.jigsy.com,ghghj.jigsy.com,sadweq.jigsy.com,sfwerw.jigsy.com,cqkaip.jigsy.com

 发表于2020-03-02   |  只看该作者       筑龙币+10

6

好资料!多谢楼主分享。

 回帖后跳转到最后一页


分享