[分享]一种全新的体验馆——打破传统的范式

发表于2018-12-21    471人浏览    0人跟帖    总热度:225  

一种全新的体验馆——打破传统的范式_1

项目简介

项目东临江城大道,南侧是太子湖,西侧是高尔夫球场,西南侧景色尽收眼底。

The project east to Jiangcheng Avenue, north to Taizi Lake and west to golf course, which gives it great view in the southwest side.

一种全新的体验馆——打破传统的范式_2

一种全新的体验馆——打破传统的范式_3

建筑不应是突兀的存在,而是有温度的空间和载体。建筑的肌理和形态体现了我们的生活经历。这座漂浮的建筑通过不同空间的塑造,打破传统的范式,创造了一个极具视觉张力的菱形世界。在“艺术与功能的和谐统一”的基础上,建筑师打造了一种全新的生活方式体验馆。

The architecture shall be a space and carrier showing artistic conception instead of an abrupt existence. The texture and form of the architecture somewhat show our life experiences. This floating building, through shaping of different spaces, goes against the traditional pattern and creates a rhombus-shaped structure bringing about impressive visual impact. Based on "harmonious unity of art and function", the architect created a brand new lifestyle experience hall.

规划设计

场址位于街角是最大化视野。建筑的折叠线设计形成了一个环抱型的城市空间,将外部喧嚣与内部空间隔开。景观得到充分的利用,拥有270°的景观视野,打造良好的城市形象,彰显整个体验馆形象。

Locating in the street corner is to maximize the view. The fold-line design of the architecture forms an encircling urban space, separating the outside bustle from the inner space. With 270 ° landscape vision, the building enjoys ultimate view, and the building itself also is the urban landmark showing the uniqueness of the whole experience hall.

人行流线上散布着的风景,路径,广场和台阶等带来综合体验的感性印象。富有情节的路径系统,人与物,物与物之间的转换过程中的流线,会留下迂回缭绕的残响余音,展示设计者的创作意图。

The sceneries, paths, squares and steps, etc. are scattered along the footway to create ultimate overall visual, auditory experience.The route system full of plot and the curves between people and things or among things in the process of conversion gives spectacular visual delight and shows the original aspiration of the designer.

建筑解析

起初方案是一个漂浮在水面上的仿生锈钢板建筑,寓意为拔地而起展翅翱翔的雄鹰,可俯瞰太子湖的全景。建筑师希望打造一个富有展示性,体验性和可持续性的建筑。因此,他们根据场地,环境,功能和用户的需求,利用符号的异化,重新组织梳理。

The initial design concept is a rusty-like steel plate building floating on the water, implying an eagle soaring from the ground and overlooking the panoramic view of the Taizi Lake. Architects want to create a building that is expressive, experiential and sustainable. So they organized the structure by a symbol of alienation according to the site, the environment, the building's function and the user's needs.

一种全新的体验馆——打破传统的范式_4

一种全新的体验馆——打破传统的范式_5

建筑与自然间应存在某种经验联系;一种是形而上的联系,另一种是诗意上的连结。立面采用折线设计,营造出独特的菱形形态。建筑在自然光的映射下呈现出独特的肌理和光影,形成了建筑与自然间的对话关系,塑造了人为几何形体和自然与人类共存的展览形式。

There should be some empirical connections between architecture and nature; among these connections, one is metaphysical connection, and the other is poetic connection. The fold-line design is adopted for the facade to create a unique rhombus shape. The building presents a unique texture and light-shadow under the natural light, forming a dialogue relationship between architecture and nature, creating an artificial geometric form and an exhibition form in which nature and human coexist.

一种全新的体验馆——打破传统的范式_6

一种全新的体验馆——打破传统的范式_7

在建筑的边界,使用极简线型灯带,在星空下显得格外明亮。外立面使用的三种不同材料层层递进,更具层次感,使建筑在夜晚更晶莹剔透。

At the boundary of the building, the minimalist line of light strips are used, which is particularly bright under the stars. Three layered different materials are used with layers of progressive enhancement, making the building more crystal at night.

一种全新的体验馆——打破传统的范式_8

一种全新的体验馆——打破传统的范式_9

后院景观平台不仅可以引导人流,还是室内和室外绿地间的转换器。折线型阶梯增加了景观的可塑性,并与建筑形成呼应充满了雕塑感。

The backyard landscape platform not only can guide the flow of people, but also acts like a converter between the indoor and outdoor green space. The fold-line stair that looks like a sculpture can increase the plasticity of the landscape and echo the form of the building.

立面上设有方形铝管,形成羽毛状的纹理,使整个建筑表现出折面雕塑般的动态整体性。水的出现模糊了建筑内外部的界限,使建筑与环境完全融合。

Square aluminum tubes are arranged on the facade, forming a feather-like texture and making the whole building exhibit the dynamic integrity of a folded sculpture. The presence of water blurs the inner and outer boundaries of the building, allowing the building to fully integrate with the environment.

功能布局

室内功能是将建筑所想表述的外在形式视为几何体量组织成的关系面,该建筑拥有一系列体验功能区,如咖啡厅,儿童活动区,多功能厅,书吧,VR体验区等;所有这些功能使空间得到充分利用并有延续性。功能布局的形式,例如不同空间的开放和聚拢,功能布局的形式能体现空间中的穿连性,不同空间的打开与聚拢,视觉从宽入窄再到宽,静静感受空间的张力,沉浸其中。

The indoor function of a building is shown in the arrangement of the geometric elements of the external forms to be expressed by the building. This building has a series of experiential function areas such as the Cafe, the children's activity area, the multi-function hall, the book bar, the VR experience room, etc.; all these functions make the space fully utilized and sustainable. The form of functional layout, such as the opening and gathering of different spaces, and the widening and narrowing of vision, can reflect the continuity in space. People in this building can feel the visual delight brought out by the spatial design and immerse themselves in it.

大堂精美的雕塑提供无处不在的现代时尚感。材质的搭配和灯光色彩的调谐都有助于产生闪亮效果。顺阶梯而上,自然光线经由大片玻璃洒入室内展览空间,将外景一览无余。

The exquisite sculptures at the lobby offer ubiquitous modern stylishness and elegancy. The matching of materials and the tuning of the lighting colors both contribute to a shiny effect. When people walk up the stairs step by step, natural light spills into the indoor exhibition space through large glass window, making the exterior view unobstructed.

一种全新的体验馆——打破传统的范式_10

建筑空间的品质不是无心插柳,而是精心打造而成。在设计过程中,建筑师首先构思了水中漂浮空间概念,然后根据功能需求打造空间,并强调建筑的整体性,空间的连续性,环境有机性以及人在创造环境的能动性。

A high-quality architectural space never comes by luck, but from careful design. In the design process, the architect first conceived the concept of a floating space in the water, and then shaped the space according to the functional requirements, and paid special attention to the integrity of the building, the continuity of the space, the organic nature of the environment and the initiative of human being in creating the environment.

一种全新的体验馆——打破传统的范式_11

一种全新的体验馆——打破传统的范式_12

一种全新的体验馆——打破传统的范式_13

一种全新的体验馆——打破传统的范式_14

场址

一种全新的体验馆——打破传统的范式_15

一层平面图

二层平面图

入口体块

建筑形体的设计

旋转体块

建筑进行弯曲

太子湖水的引入

抬高建筑底部,并拉伸形体

建筑体块生成

整体建筑体块形成

引入翅羽设计理念

一种全新的体验馆——打破传统的范式_16

手稿

一种全新的体验馆——打破传统的范式_17

示意图

一种全新的体验馆——打破传统的范式_18

建筑师:CHALLENGE DESIGN  上海成执建筑设计

地点:中国 武汉

主建筑师:曾庆华

设计团队:徐小康 严芳 金磊 曹鹏程 毕晶晶

面积:1403平方米

年份:2018

摄影:余未旻



分享至

分享到微信朋友圈 ×

打开微信"扫一扫",扫描上方二维码
请点击右上角按钮 ,选择 

 回帖后跳转到最后一页


分享