[分享]上海新泰仓库改造项目

发表于2016-06-23     1612人浏览     0人跟帖     总热度:12  

shanghai Xintai warehouse renovation project

设计方:Kokaistudios

位置: 上海

分类:办公建筑

内容:实景照片

图片:12张

摄影师:Dirk Weiblen

上海新泰仓库改造项目第1张图片

这是由Kokaistudios设计的新泰仓库改造项目,位于中国上海市的苏州河北岸。该项目在改造之初就需设计所有的公共区域及局部未来租赁区域的室内设计,设计需要针对原仓库进行严格保护,同时寻找到创新设计的解决方案。经过仔细的观察及调研、清理建筑、拆除非原始构筑部分、重建建筑受损部分或丢失部分等工序后,对该建筑原始的面貌进行了还原,包括建筑原有的纹理及结构。建筑师重新设计了一个闪闪发亮的玻璃屋顶覆盖建筑,调整内部的循环流线,主要围绕着中庭展开。轻质钢结构阳台从旧砖墙往外悬挑,连接到上层的入口。特殊造型的玻璃盒子环绕中庭,将屋面及外立面统一起来,形成建筑的新主入口。 译者:筑龙网艾比 From the architect. The project is located in Shanghai, on the North bank of the Suzhou Creek. The area, once the vibrating industrial engine of the colonial Shanghai, is today undergoing an unprecedented and controversial process of transformation, where consistent portions of the original urban fabric, 'carpets' of shikumen intertwined with warehouses and industrial artifacts, are being cancelled together with the memory they represent, replaced by high rise residential and office towers. The warehouse, an early 20 Century British facility for the production and the stock of textiles is among the few testimonies of the industrial history of the city still standing in the area. Its unconventionally big scale, 6000m2 on three floors, and its remarkable state of conservation had it a listed as a protected industrial heritage. In order to survive, the building had to be repurposed to new functions, technologically upgraded and transformed into flexible commercial and office spaces, readapted to a context radically transformed and different from the one it originally belonged to. The architectural renovation project, first phase of a process that will include the design of all common areas and part of the future tenants' interiors, was devised as a careful mix of rigorous conservation and innovative solutions. The original textures of the building resurfaced though a careful process of survey, cleaning, removal of non original additions, reconstruction of damaged or lost parts, always reversible and distinguishable from the original. The internal circulation was redesigned around the main atrium, covered by a shimmering glass roof. The light steel-structure balcony, cantilevering from the old brick facade, spirals around the void, connecting the entrance to the upper floors. A sculptural surface of glass encloses the atrium, resolving roofing and facade with a unifying gesture and terminating in a wood clad canopy under which the new main access to the building is located. Under these two glazed atriums past and present come together, both claiming their rights to expression. The two languages complement each others in a coherent and balanced whole.

上海新泰仓库改造项目外部实景图-上海新泰仓库改造项目第2张图片

上海新泰仓库改造项目外部实景图-上海新泰仓库改造项目第3张图片

上海新泰仓库改造项目外部实景图-上海新泰仓库改造项目第4张图片

上海新泰仓库改造项目内部实景图-上海新泰仓库改造项目第5张图片

上海新泰仓库改造项目内部实景图-上海新泰仓库改造项目第6张图片

上海新泰仓库改造项目内部实景图-上海新泰仓库改造项目第7张图片

上海新泰仓库改造项目内部实景图-上海新泰仓库改造项目第8张图片

上海新泰仓库改造项目内部实景图-上海新泰仓库改造项目第9张图片

上海新泰仓库改造项目内部实景图-上海新泰仓库改造项目第10张图片

上海新泰仓库改造项目-上海新泰仓库改造项目第11张图片

上海新泰仓库改造项目-上海新泰仓库改造项目第12张图片

扫码加入筑龙学社  ·  建筑设计微信群 为您优选精品资料,扫码免费领取
分享至

分享到微信朋友圈 ×

打开微信"扫一扫",扫描上方二维码
请点击右上角按钮 ,选择 

恭喜您已成功认证筑龙E会员 点击“下载附件”即可
分享
福利
加入微信交流群
精品资料,免费课程
2/20