[分享]阿根廷SMF-TU医疗设施

发表于2016-05-18     957人浏览     0人跟帖     总热度:10  

Argentina SMF-TU Medical Facilities

设计方:BAarqs

位置:阿根廷

分类:医疗建筑

内容:实景照片

设计团队:Guillermo Banchini, Ezequiel Manasseri, Marcos Dana, Bruno Bolognesi

合作方:Raul Gonzalez

委托方:Truck Union Santa Fe, Argentina

图片:17张

阿根廷SMF-TU医疗设施第1张图片

这是由BAarqs设计的SMF-TU医疗设施。建筑师想在某种意义上创建一座本土建筑,与场脉产生直接的交流。该项目与场脉的敏感性,并不会产生怀旧的历史主义或者批判性的地方主义。它更像是一种独特的设计手法,以通用的转化语言回应了独特的场地条件。这个小型医疗设施与办公空间位于阿根廷圣达非省的小城镇里。Las Toscas市是该区域的节点城市,坐落于巴拉那河支流边上,有着潮湿的亚热带气候。建筑师的设计策略是填补该城市公共偶然交流空间的缺失,同时满足客户功能上的需求。该方案的其中一个主要目标是重新诠释庭院的功能,这个庭院作为社交中心,来源自“chorizo住宅(一种典型的阿根廷移民住宅)”。 译者:筑龙网艾比 We wanted to achieve a vernacular building in the sense we wanted a discrete interaction with the context. Our oeuvre sensitivity to context does not result in a nostalgic historicism or critical regionalism. It is rather a unique approach to a universal language transformed to respond to a specific local situation. This small medical facility and office space is located in a small town in the extreme North of the Santa Fe province, Argentina. The city of Las Toscas has 12.000 however is a nodal city for the region. The city lies on a brunch of the Parana River and the climate of the region is wet subtropical. The city’s economy, originally based on agriculture and trade, has diversified into the service sector in recent decades. The Provincial government has decided to set one of the regional public hospitals in 2009. The specific site was donated by the city in an agreement with our client and with the objective of setting a “stepping stone” in order to increase the contextual flow and also to help to re develop the eroded central context. Our client required for one big office space and three doctor’s offices, administration and waiting room. There were also two basic conditions we understood from the beginning. In this particular region, there is an extremely wet and hot weather condition, 110 F and on the other hand, it is extremely difficult to find good labor except for the basic brick craft workers. We understood our strategy, on the one hand, would had to fill the city’s expectations of intensifying public accidental interaction and on the other hand would had to fill our client’s programmatic requirements.One of the main objectives in our proposal was to reinterpret the function of the patio derived from “chorizo house” [a typical Argentinean immigrant house *1] as a social hub. The site is located in a corner close to the center of the town. Building floor area allowed for 50% occupancy, which triggered a “cloister” kind party strategy of two perpendicular bars, one containing the medical facility and the other one holding the office space. This allowed for the settlement of a social space, the ‘patio” facing the main orientation [North] connected to the street corner by the building promenade, triggering an accidental social integration between public and private space. We proposed to build the whole building made out of brick and through out some research we founded a company who just launched a new volcanic stone mix brick whose properties allow for heat absorption. In terms of performance we wanted to balance our small budget to the way in which the building would be “responsive” to its programmatic function, to its capability for an environmental adaptation, to its social interaction, and finally to its technological implications functionally and intellectually speaking. The building façade is a composition of two layers, one enclosing and filtering through out a scatter brick pattern and the other one made out of operable “blindex” glass. The scatter strategy was thought not only as an interaction between interior and exterior but also as a way to “punctuate” the body in a more responsive integration to different programs and their performance. Natural ventilation and different vanishing points were balanced to create a soft articulation in the way in which a repetitive unit [brick] could also perform aesthetically. Facing the patio there is a glass envelope allowing for a more dialectic interaction between interior and exterior in a continuum. In the end what this building proposed is just to emphasize what is already inherent to the local culture: natural and accidental social integration and interaction.

阿根廷SMF-TU医疗设施外部实景图-阿根廷SMF-TU医疗设施第2张图片

阿根廷SMF-TU医疗设施外部实景图-阿根廷SMF-TU医疗设施第3张图片

阿根廷SMF-TU医疗设施外部夜景实-阿根廷SMF-TU医疗设施第4张图片

阿根廷SMF-TU医疗设施外部夜景实-阿根廷SMF-TU医疗设施第5张图片

阿根廷SMF-TU医疗设施外部夜景实-阿根廷SMF-TU医疗设施第6张图片

阿根廷SMF-TU医疗设施外部夜景实-阿根廷SMF-TU医疗设施第7张图片

阿根廷SMF-TU医疗设施外部夜景实-阿根廷SMF-TU医疗设施第8张图片

阿根廷SMF-TU医疗设施外部夜景实-阿根廷SMF-TU医疗设施第9张图片

阿根廷SMF-TU医疗设施外部夜景实-阿根廷SMF-TU医疗设施第10张图片

阿根廷SMF-TU医疗设施内部实景图-阿根廷SMF-TU医疗设施第11张图片

阿根廷SMF-TU医疗设施内部实景图-阿根廷SMF-TU医疗设施第12张图片

阿根廷SMF-TU医疗设施模型图-阿根廷SMF-TU医疗设施第13张图片

阿根廷SMF-TU医疗设施平面图-阿根廷SMF-TU医疗设施第14张图片

阿根廷SMF-TU医疗设施平面图-阿根廷SMF-TU医疗设施第15张图片

阿根廷SMF-TU医疗设施剖面图-阿根廷SMF-TU医疗设施第16张图片

阿根廷SMF-TU医疗设施剖面图-阿根廷SMF-TU医疗设施第17张图片

扫码加入筑龙学社  ·  建筑设计微信群 为您优选精品资料,扫码免费领取
分享至

分享到微信朋友圈 ×

打开微信"扫一扫",扫描上方二维码
请点击右上角按钮 ,选择 

恭喜您已成功认证筑龙E会员 点击“下载附件”即可
分享
福利
加入微信交流群
精品资料,免费课程
2/20