[分享]云南博物馆

发表于2015-07-09     16人浏览     0人跟帖     总热度:10  

云南博物馆_1

云南博物馆

设计机构: Rocco Design Architects
作品类型: 建筑设计
项目类型: 文化建筑
图片类型: 实景照片
所在地区: 中国->云南
摄影师: WENMING CHU - Rocco Design Limited

这是由Rocco Design Architects设计的云南博物馆。该项目的设计灵感来自云南著名的地标“石林”,它是大自然鬼斧神工的自然地形景观。该建筑看起来就像是由堆积的盒子组成,内里藏有奇珍异宝。这些盒子各自独立而又相互融合。博物馆的入口是通过一条狭窄的通道,形成蜿蜒穿越石林的体验。走到通道尽端是大型中央中庭空间。建筑外观上明显使用了垂直基准线,意味着展览空间和行政办公空间的区别,也让人联想到云南天然岩层中的水平岩层。建筑外观的一系列“切口”和“翅片”,有助联系城市与内部中庭。自然光线透过双层外幕墙洒向室内空间,形成独特的氛围。

译者:筑龙网艾比

From the architect. The generative concept of the museum is derived from the potent imagery of Yunnan’s famed local "stone forests", the dramatic geography of raw, powerful beauty of the geological landscapes sculpted by nature over millennia, and the idea of stacked boxes holding fragile treasures, giving the architecture its defining metaphor as an assembled container of artifacts - a group of spatial volumes that congregates to form a larger mass, where individual pieces are still evident.

The entrance experience to the museum is to be through a narrow passage, designed to induce the sensation of meandering through the stone forest, before one is suddenly confronted with the vastness of the central atrium space. The exterior volume is marked vertically with a datum line that implies a distinction between exhibition and administration office spaces, which also recalls similar horizontal strata found in the natural Yunnan rock formations. Horizontally, the façades are created with a series of negative "cuts" and positive "fins", linking the city to the interior atrium. Natural light filters through the external double-façade rendering the internal spaces with an ambience as well as a sense of orientation.

The site is featurelessly abstract in a newly developed suburb of Kunming city. It is located adjacent to a river, a roadway and a new art and cultural centre with few specific contextual factors, thus encouraging the square- planned, cubic form of the museum. At the back of the building is a public promenade with a sculpture park. The total floor area of the museum is approx. 60,000 sqm. The total building height is a modest 34.2m, with two storeys of underground back-of house supporting facilities & five storeys of public exhibition spaces and galleries overground. The design stresses the experience and process of discovery; the analogy of discovering a "lost world" on penetrating a seemingly protective cliff, when one is suddenly transferred to a different time and ambience. In terms of sustainability the museum makes use of the excellent climatic conditions of the high-plateau of Yunnan privileging natural ventilation for the atrium, inserting open courtyards and local vegetation. Furthermore Photo-voltaic is integrated in the building, allowing minimal energy consumption for lighting and Air conditioning, needed for the collections galleries.

云南博物馆_3

云南博物馆外部实景图

云南博物馆_4

云南博物馆外部实景图

云南博物馆_5

云南博物馆外部实景图

云南博物馆_6

云南博物馆外部实景图

云南博物馆_7

云南博物馆外部实景图

云南博物馆_8

云南博物馆外部局部实景图

云南博物馆_9

云南博物馆之局部实景图

云南博物馆_10

云南博物馆内部实景图

云南博物馆_11

云南博物馆内部实景图

云南博物馆_12

云南博物馆内部实景图

云南博物馆_13

云南博物馆内部实景图

云南博物馆_14

云南博物馆内部实景图

云南博物馆_15

云南博物馆平面图

云南博物馆_16

云南博物馆分析图

云南博物馆_17

云南博物馆分析图

云南博物馆_18

云南博物馆分析图

云南博物馆_19

云南博物馆平面图

云南博物馆_20

云南博物馆平面图

云南博物馆_21

云南博物馆平面图

云南博物馆_22

云南博物馆分析图

云南博物馆_23

云南博物馆分析图

云南博物馆_24

云南博物馆剖面图

云南博物馆_25

云南博物馆剖面图

云南博物馆_26

云南博物馆剖面图

扫码加入筑龙学社  ·  建筑设计微信群 为您优选精品资料,扫码免费领取
分享至

分享到微信朋友圈 ×

打开微信"扫一扫",扫描上方二维码
请点击右上角按钮 ,选择 

ya920725

北京 海淀区 | 建筑设计

432 关注

999+ 粉丝

999+ 发帖

832 荣誉分

该博主未添加简介

猜你爱看

添加简介及二维码

简介

还可输入70字

二维码(建议尺寸80*80)

发站内信息

还可输入140字
恭喜您已成功认证筑龙E会员 点击“下载附件”即可
分享
福利
加入微信交流群
精品资料,免费课程
2/20