[分享]巴拉瑞特社区卫生初级保健中心

发表于2015-05-26     23人浏览     0人跟帖     总热度:10  

巴拉瑞特社区卫生初级保健中心_1

巴拉瑞特社区卫生初级保健中心

设计机构: DesignInc
作品类型: 建筑设计
项目类型: 医疗建筑
图片类型: 实景照片
所在地区: 澳大利亚

这是由DesignInc设计的巴拉瑞特社区卫生初级保健中心。该项目运用新的方式,为巴拉瑞特及区域社区提供有品质而经济适用的医疗保健。设计概念是基于生命整体的哲学提供一个健康、有刺激性的的环境,其灵感来自与自然和社区的联系。被动式和主动式的设计策略被整合运用到心理和物质层面,包括健康提升的基本信息和可持续设计。

场地与建筑的基本组织理念旨在让建筑与社区的融合能力最大化。建筑中央布置了两层高的中央中庭,成为了空气、光线和景观流动的空间体验。这个景观地带通过建筑提供了一种明确的路径,并定义了一系列被动式或主动式使用的空间。可持续设计手法是该项目的核心。建筑设计方面,室内外的界线变得模糊。内部花园提供了最大化的接触自然的空间,并带来了环境益处。建筑高效而紧凑布局,矩形平面,共两层。并运用了优化室内环境品质、节能系统、节水系统和水循环系统等技术。

译者:筑龙网 艾比

From the architect. Funded jointly with the Commonwealth Government of Australia, through the Health and Hospitals Fund, the Ballarat Community Health Primary Care Centre creates a new approach to delivering quality and affordable healthcare to the broader Ballarat and district community.The conceptual design approach was to provide a healthy, stimulating environment based on a whole-of-life philosophy inspired by the benefits of contact with nature and community. Both passive and active strategies have been integrated to engage on a mental and physical level with the underlying message of health promotion and sustainable design.

The fundamental organising idea for the site and building aimed to maximise the potential for the building to engage with the community. A central double-height atrium spine runs through the centre of the building, becoming a continuous experience of air, light and landscape. This landscaped spine provides a clear way through the building and defines a series of spaces for passive and active use.

A dramatic performance stair rises up at the end of the spine and supports a program of diverse and rich community events. The ability to open up adjacent multipurpose spaces allows the spine to expand or contract as required.Externally a silhouette of roof-meeting-landscape was designed to integrate place and community, echoing both contextual and regional forms and providing a unique identity for Ballarat Community Health. Local materials including brick, recycled timber, metal deck cladding and polycarbonate are integrated in a contemporary way. Internal spaces include opportunities for interactive displays, visual connection into activity-based spaces and elements that encourage physical engagement.

A spectrum of users from different generational and cultural backgrounds access the services provided, so it was important the building be welcoming and engaging. Nature was recognised as the common link between these diverse groups. Internal gardens, an enfolding timber pergola, paving and streetlights have been integrated throughout. Recycled timber and brick has been incorporated for its warmth and texture, to contrast with the clinical feel normally associated with healthcare facilities.

A highly collaborative, open client and project team was fundamental in achieving the quality of internal amenity. The design team challenged the initial briefed spaces and areas, resulting in a generous atrium and garden voids that have become the primary identity for the project. This was achieved within the original project budget. The centre is home to a full suite of services including general practice, sexual health, podiatry clinics, multifunctional consultation rooms accommodating a range of health and wellbeing services, as well as a gymnasium, conference and meeting rooms, an independent café, and office facilities for over 100 staff.

The sustainable design approach for the project was one that places people at the centre of the design. It is a design based on whole-of-life health – inspired by the benefits of contact with nature. Passive and active strategies have been integrated to engage both on a mental and physical level with the underlying social message of health promotion and sustainable design.

The building has been designed to blur the boundaries between indoors and outdoors. Internal gardens have been provided to maximise contact with nature and the environmental benefits that it brings. A highly efficient and compact rectangular plan houses the two main levels. Standard building construction techniques of stud frames and timber roof trusses, brickwork and high levels of insulation combine to ensure an affordable approach to creating people focussed architecture.

The project includes the following initiatives:Optimised Indoor Environment Quality – High daylight penetration; operable windows for natural ventilation and night purging; and a highly landscaped interior.Energy efficiency – high efficiency lighting; sensor lighting to utility zones; high efficiency double glazing; and louvre windows controlled through a roof mounted weather station to purge warm/cold air and integrated through the heating and cooling system to isolate areas when windows are open.

Water efficiency – rainwater harvesting, 80,000 litre water storage tanks and re-use for toilet flushing and irrigation. Sustainable transport solutions – cycling facilities for staff and building users including secure bike parking, and showers and lockers. Renewable Energy Technologies – solar hot water heating; and a 25kw photovoltaic solar energy system.Waste Recycling – on site building waste recycling; informative building waste recycling station within public zone; and an on site organic matter composting system. Sustainable Materials – no or low VOC materials (carpets, paints and adhesives) specified; use of local materials, recyclable materials and materials containing recycled content.

巴拉瑞特社区卫生初级保健中心_3

巴拉瑞特社区卫生初级保健中心外部实景图

巴拉瑞特社区卫生初级保健中心_4

巴拉瑞特社区卫生初级保健中心外部夜景实景图

巴拉瑞特社区卫生初级保健中心_5

巴拉瑞特社区卫生初级保健中心内部实景图

巴拉瑞特社区卫生初级保健中心_6

巴拉瑞特社区卫生初级保健中心内部实景图

巴拉瑞特社区卫生初级保健中心_7

巴拉瑞特社区卫生初级保健中心内部实景图

巴拉瑞特社区卫生初级保健中心_8

巴拉瑞特社区卫生初级保健中心内部实景图

巴拉瑞特社区卫生初级保健中心_9

巴拉瑞特社区卫生初级保健中心内部实景图

巴拉瑞特社区卫生初级保健中心_10

巴拉瑞特社区卫生初级保健中心内部实景图

巴拉瑞特社区卫生初级保健中心_11

巴拉瑞特社区卫生初级保健中心内部实景图

巴拉瑞特社区卫生初级保健中心_12

巴拉瑞特社区卫生初级保健中心剖面图

巴拉瑞特社区卫生初级保健中心_13

巴拉瑞特社区卫生初级保健中心平面图

巴拉瑞特社区卫生初级保健中心_14

巴拉瑞特社区卫生初级保健中心平面图

巴拉瑞特社区卫生初级保健中心_15

巴拉瑞特社区卫生初级保健中心略图

巴拉瑞特社区卫生初级保健中心_16

巴拉瑞特社区卫生初级保健中心立面图

巴拉瑞特社区卫生初级保健中心_17

巴拉瑞特社区卫生初级保健中心略图

扫码加入筑龙学社  ·  建筑设计微信群 为您优选精品资料,扫码免费领取
分享至

分享到微信朋友圈 ×

打开微信"扫一扫",扫描上方二维码
请点击右上角按钮 ,选择 

ya920725

北京 海淀区 | 建筑设计

432 关注

999+ 粉丝

999+ 发帖

832 荣誉分

该博主未添加简介

猜你爱看

添加简介及二维码

简介

还可输入70字

二维码(建议尺寸80*80)

发站内信息

还可输入140字
恭喜您已成功认证筑龙E会员 点击“下载附件”即可
分享
福利
加入微信交流群
精品资料,免费课程
2/20