[分享]香港沙田社区绿色站

发表于2015-05-19     18人浏览     0人跟帖     总热度:10  

香港沙田社区绿色站_1

香港沙田社区绿色站

设计机构: Hong Kong Architectural Services Department
作品类型: 建筑设计
项目类型: 公共设施
图片类型: 实景照片

社区绿色站位于香港的沙田,场址面积0.18公顷,项目的预算很紧凑,于2014年年底完工。这是一个政府减少废物管理策略的试点工程。这个绿色站支持社区层面的资源回收利用,还有拥护回收利用重要性的展览和教育项目。绿色站中包含有教育中心、车间、办公室和附属设备。我们怎样在社区中建造一个对社区有积极影响的临时回收站呢?我们不想回收站成为一个废物收集点,而是当地区域的一个积极的附加物。我们讲一个未被利用的停车场转变成了一个聚集地,并将可持续设计作为当地文化的一部分,而不是一项技术。

绿色站被分成了花园庭院和后场,以分别服务于展览的功能和车间。建筑由模块化的集装箱组成,它们被修改以适应不同的功能需要。花园庭院的设计理念具体表达了一种社区的感觉,也是工业地带中心的一块绿洲。它创造了从公到私的多层空间,还有从开放到半开放,再到完全封闭的空间,这解释了中式花园中亭子式的设计理念。“亭子”和“游廊”这些概念被表现在了展览区和流通区域中,这里面还有从竹林和格子网架中漫射出来的日光。通过开敞的空间布局和内外部空间之间的连接使得空间可以被灵活的使用。

译者:蝈蝈

This Community Green Station, located in Sha Tin, Hong Kong with site area 0.18 hectares, was completed in the end of year 2014 with a tight budget of £1.6M. It is a pilot project to implement the Government’s ‘reduction first’ waste management strategy. The station supports recycling efforts at the community level; and hold exhibition and educational programmes to advocate the importance of recycling. It consists of education centre, workshop, office and ancillary facilities.How can we create a temporary recycling station in our neighbourhood that would have a positive impact on the community? We do not want the station to be a rubbish collection point, but a positive addition to the local area. We turned an under-utilized carpark into a gathering place; and treated sustainable design not as a technique but part of our local culture.

The station is divided into the garden courtyard and the backcourt to serve the functions of exhibition and workshop respectively. The buildings are composed of modular containers, while modified to suit the need of different functions. The idea of garden courtyard is to embody a sense of community and a touch of oasis within the heart of industrial area. It creates multiple layer of space from public to private, from open space, semi-open space to enclosed area, as an interpretation of the idea of pavilion in Chinese garden.These concepts of ‘pavilion’ and ‘veranda’ are expressed in the exhibition space and circulation area, with diffusion of daylight through the bamboo screens and trellis. Flexible use of space can be achieved by open plan layout and connectivity between indoor and outdoor space.

香港沙田社区绿色站_3

香港沙田社区绿色站外部实景图

香港沙田社区绿色站_4

香港沙田社区绿色站外部实景图

香港沙田社区绿色站_5

香港沙田社区绿色站外部实景图

香港沙田社区绿色站_6

香港沙田社区绿色站外部实景图

香港沙田社区绿色站_7

香港沙田社区绿色站外部局部实景图

香港沙田社区绿色站_8

香港沙田社区绿色站外部局部实景图

香港沙田社区绿色站_9

香港沙田社区绿色站外部局部实景图

香港沙田社区绿色站_10

香港沙田社区绿色站外部局部实景图

香港沙田社区绿色站_11

香港沙田社区绿色站之局部实景图

香港沙田社区绿色站_12

香港沙田社区绿色站之局部实景图

香港沙田社区绿色站_13

香港沙田社区绿色站之局部实景图

香港沙田社区绿色站_14

香港沙田社区绿色站之局部实景图

香港沙田社区绿色站_15

香港沙田社区绿色站之局部实景图

香港沙田社区绿色站_16

香港沙田社区绿色站之局部实景图

香港沙田社区绿色站_17

香港沙田社区绿色站外部实景图

香港沙田社区绿色站_18

香港沙田社区绿色站外部实景图

香港沙田社区绿色站_19

香港沙田社区绿色站外部夜景实景图

香港沙田社区绿色站_20

香港沙田社区绿色站外部夜景实景图

香港沙田社区绿色站_21

香港沙田社区绿色站模型图

香港沙田社区绿色站_22

香港沙田社区绿色站剖面图

香港沙田社区绿色站_23

香港沙田社区绿色站平面图

香港沙田社区绿色站_24

香港沙田社区绿色站平面图

扫码加入筑龙学社  ·  建筑设计微信群 为您优选精品资料,扫码免费领取
分享至

分享到微信朋友圈 ×

打开微信"扫一扫",扫描上方二维码
请点击右上角按钮 ,选择 

ya920725

北京 海淀区 | 建筑设计

432 关注

999+ 粉丝

999+ 发帖

832 荣誉分

该博主未添加简介

猜你爱看

添加简介及二维码

简介

还可输入70字

二维码(建议尺寸80*80)

发站内信息

还可输入140字
恭喜您已成功认证筑龙E会员 点击“下载附件”即可
分享
福利
加入微信交流群
精品资料,免费课程
2/20