葡萄牙Luz社会福利中心

发表于2014-11-08     1235人浏览     11人跟帖     总热度:1281  

  • 文件格式:ZIP
  • 文件大小:33.20KB

Portugal Luz social welfare center

设计方:ARQX Architects

位置:葡萄牙

分类:公共设施

内容:实景照片

建筑设计负责人:Miguel Meirinhos, Pedro da Graa Lopes

合作人:Pedro Oliveira e Margarida Oliveira

建筑公司:CONDURIL: Pedro Ramalho, Albina Neves, Ricardo Miragaia

图片:35张

摄影师:Sonia Arrepia

葡萄牙Luz社会福利中心第1张图片

这是由ARQX Architects设计的Luz Soriano社会福利中心。在人口日益老龄化的背景下,老年人的社会福利问题已逐渐体现出来。在葡萄牙,老年人的数量在20世纪90年代上升较快,在2001年老年人(> 64岁)的数量首次超出年轻人(< 15岁)数量。在这样的现实下,建筑作为人类活动的主要场所,有必要有效地解决这个问题。建筑生产应该适应老年人需求,了解其衰老过程中要面对的生理、社会及心理问题,创建出能防止因衰老而导致的迟钝、停滞或残疾等后果的建筑环境。建筑是一项工具,亦是一种高尚的社会责任,反映对生命的社会态度。

该社会福利中心是波尔图区域医学协会总部的一部分,现状设有网球场、游泳池、停车场和会议中心等设施。社会福利中心是在原住宅楼的基础上进行改建扩建。扩建的新体块与现状建筑形成了物质和正式的联系,提高了整体的空间品质,避免与现状建筑喧宾夺主。这是一个单层体块,毗邻原建筑的东立面及北立面。扩建体块斜倚在连绵的场地上,形成独特的空间。一方面,它加强了主立面前方的花园,另一方面,它为现状多功能的建筑提供了新的步行通道,同时引入新体块内。新与旧、场地与新建建筑、空间构成与室内环境之间达到了平衡与和谐。

译者: 艾比

In the context of a progressive population aging, the growth of eldest part of the society is inevitable. In Portugal, the increase number of the elderly occurred relatively fast during the 1990s and, in 2001, for the first time, the number of elderly (> 64 years) was higher than the number of young (<15 years),With increasing life expectancy enhanced by medicine’s progress, it is necessary to consider on the changes this fact carries. Architecture, as one of the main human activities over the environment, must meet the challenge efficiently.

To adapt the architectural production to the needs of the elderly, it is necessary to understand the processes of aging in a physical, social and psychological matter, the behaviour of the elderly and their perception of the environment in the society as well as its form of expression. It’s the architect’s responsibility to create structures / environments that combat and prevent inertia / inactivity / disability caused by the “less positive” consequences of aging. It is a powerful tool and a great responsibility the maintenance and social healing that can arise from this form of intervention, being this decisive in the attitude of society towards one of the stages of life that has been more marginalized.“Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid.” (Albert Einstein)

The Social Centre is part of a set of equipment that constitutes the headquarters of the Regional Section of the Medical Association in Porto. With the consolidation of the Medical Association over the years, valences were added to the complex: tennis courts, pool, parking areas and a centre of culture and conferences.

The Social Centre was housed in a former single-family dwelling that was remodelled and enlarged. The extension uses a new volume that provides physical and formal links with the existing one bearing a sense of praising the qualities of the spaces as a whole, avoiding competition or overlap the existing one. It is materialized in a single floor volume, contiguous to East and North facades of the original building, with a vertical exception appointment that reaches the entire height of the building, thus relating all floors via elevator (where were also introduced reception and access areas).

The implantation, although susceptible to some controversy, since it is recline over a contiguous lot, is seen as a unique opportunity to qualify this specific place. If, on the one hand, it allowed us to enhance the garden that exits in front of the main facade, on the other hand, it compensates the profile of the path to the existing multi-purpose building, allowing also access the new volumetry. Balance and harmony are some of the assumptions which justify many of the choices made: between the old and the new, between the place’s logic and this intervention, the composition of spaces and indoor environments.

The internal organization of the new building part is quite simple. Noteworthy is the introduction of a perpendicular axes system of movement (whose intersection is performed in the main reception hall) that allows access to different areas and a rhythm punctuated with outward openings. The seizure of the inner organization is essential in a social nature framework and using a simple distribution system was crucial to facilitate this process. To each quadrant there is a differentiation of activities: exercise room, locker rooms, offices for medical care and multipurpose room. In the two upper floors, one is reserved for the main hall and the last is the library. This distribution also allows independent and simultaneous use of different valences. The location of the stairs provides an extra informal relationship allowing easy access between the spaces located on different floors.

There is a clear differentiation between the spaces of the existing (and restored) volume and the volume expansion, related, nevertheless, with the distribution of functions throughout the building. The new volume is characterized by a sobriety of lines and materials. The edges are cut in stone, steel and glass in a very closed and Spartan metric. The balance of the whole is achieved by a flat ceiling with particular characteristics. This arises from the need to solve several problems: construction, lighting, acoustic and thermal comfort, installation, operation and maintenance of infrastructure.

The use of a membrane of aluminium with a cropped pattern allowed hiding the full range of equipment and infrastructure in a delicate way. The pipeline, connecting cables, installing sensors, video cameras, fire fighting system and air exchange and ventilation channels are distracted from the view of the users through the white aluminium membrane. However it is not placed into question their normal operation and its maintenance is ensured through constructive modularity that allows access them through the panels that are removable.

One of the factors that most influenced the development of this ceiling was illumination. Looking for the formal purity of plans that make up the interior spaces, also the lighting was “hidden” by that membrane. It was essential determining the open surface percentage as well as the installed light power in order to model an optimal visual comfort. Make pleasant and balanced areas was a constant thought. We resorted to a cutting pattern inspired by the Art & Crafts movement (William Morris and John Ruskin) knowing it would be essential to counteract the strict planar orthogonal and metric structure (industrial), with organic and fluid lines that appeal to creativity and craftsmanship. The established dialogue enriches the whole.The existing garden was rehabilitated. Some vegetation was replanted and was created a “green cloth” that extends in front of the building and its presence is unavoidable from interior spaces.

葡萄牙Luz社会福利中心外部实景图-葡萄牙Luz社会福利中心第2张图片

葡萄牙Luz社会福利中心外部实景图

葡萄牙Luz社会福利中心外部局部实-葡萄牙Luz社会福利中心第3张图片

葡萄牙Luz社会福利中心外部局部实景图

葡萄牙Luz社会福利中心外部局部实-葡萄牙Luz社会福利中心第4张图片

葡萄牙Luz社会福利中心外部局部实景图

葡萄牙Luz社会福利中心外部夜景实-葡萄牙Luz社会福利中心第5张图片

葡萄牙Luz社会福利中心外部夜景实景图

葡萄牙Luz社会福利中心外部夜景实-葡萄牙Luz社会福利中心第6张图片

葡萄牙Luz社会福利中心外部夜景实景图

葡萄牙Luz社会福利中心外部夜景实-葡萄牙Luz社会福利中心第7张图片

葡萄牙Luz社会福利中心外部夜景实景图

葡萄牙Luz社会福利中心外部夜景实-葡萄牙Luz社会福利中心第8张图片

葡萄牙Luz社会福利中心外部夜景实景图

葡萄牙Luz社会福利中心内部局部实-葡萄牙Luz社会福利中心第9张图片

葡萄牙Luz社会福利中心内部局部实景图

葡萄牙Luz社会福利中心内部房间实-葡萄牙Luz社会福利中心第10张图片

葡萄牙Luz社会福利中心内部房间实景图

葡萄牙Luz社会福利中心内部实景图-葡萄牙Luz社会福利中心第11张图片

葡萄牙Luz社会福利中心内部实景图

葡萄牙Luz社会福利中心内部实景图-葡萄牙Luz社会福利中心第12张图片

葡萄牙Luz社会福利中心内部实景图

葡萄牙Luz社会福利中心内部实景图-葡萄牙Luz社会福利中心第13张图片

葡萄牙Luz社会福利中心内部实景图

葡萄牙Luz社会福利中心内部楼梯实-葡萄牙Luz社会福利中心第14张图片

葡萄牙Luz社会福利中心内部楼梯实景图

葡萄牙Luz社会福利中心内部过道实-葡萄牙Luz社会福利中心第15张图片

葡萄牙Luz社会福利中心内部过道实景图

葡萄牙Luz社会福利中心内部过道实-葡萄牙Luz社会福利中心第16张图片

葡萄牙Luz社会福利中心内部过道实景图

葡萄牙Luz社会福利中心内部过道实-葡萄牙Luz社会福利中心第17张图片

葡萄牙Luz社会福利中心内部过道实景图

葡萄牙Luz社会福利中心内部洗手处-葡萄牙Luz社会福利中心第18张图片

葡萄牙Luz社会福利中心内部洗手处实景图

葡萄牙Luz社会福利中心平面图-葡萄牙Luz社会福利中心第19张图片

葡萄牙Luz社会福利中心平面图

葡萄牙Luz社会福利中心剖面图-葡萄牙Luz社会福利中心第20张图片

葡萄牙Luz社会福利中心剖面图

葡萄牙Luz社会福利中心剖面图-葡萄牙Luz社会福利中心第21张图片

葡萄牙Luz社会福利中心剖面图

葡萄牙Luz社会福利中心剖面图-葡萄牙Luz社会福利中心第22张图片

葡萄牙Luz社会福利中心剖面图

葡萄牙Luz社会福利中心剖面图-葡萄牙Luz社会福利中心第23张图片

葡萄牙Luz社会福利中心剖面图

葡萄牙Luz社会福利中心剖面图-葡萄牙Luz社会福利中心第24张图片

葡萄牙Luz社会福利中心剖面图

葡萄牙Luz社会福利中心平面图-葡萄牙Luz社会福利中心第25张图片

葡萄牙Luz社会福利中心平面图

葡萄牙Luz社会福利中心分析图-葡萄牙Luz社会福利中心第26张图片

葡萄牙Luz社会福利中心分析图

葡萄牙Luz社会福利中心平面图-葡萄牙Luz社会福利中心第27张图片

葡萄牙Luz社会福利中心平面图

葡萄牙Luz社会福利中心平面图-葡萄牙Luz社会福利中心第28张图片

葡萄牙Luz社会福利中心平面图

葡萄牙Luz社会福利中心平面图-葡萄牙Luz社会福利中心第29张图片

葡萄牙Luz社会福利中心平面图

葡萄牙Luz社会福利中心正面图-葡萄牙Luz社会福利中心第30张图片

葡萄牙Luz社会福利中心正面图

葡萄牙Luz社会福利中心正面图-葡萄牙Luz社会福利中心第31张图片

葡萄牙Luz社会福利中心正面图

葡萄牙Luz社会福利中心正面图-葡萄牙Luz社会福利中心第32张图片

葡萄牙Luz社会福利中心正面图

葡萄牙Luz社会福利中心剖面图-葡萄牙Luz社会福利中心第33张图片

葡萄牙Luz社会福利中心剖面图

葡萄牙Luz社会福利中心平面图-葡萄牙Luz社会福利中心第34张图片

葡萄牙Luz社会福利中心平面图

葡萄牙Luz社会福利中心剖面图-葡萄牙Luz社会福利中心第35张图片

葡萄牙Luz社会福利中心剖面图

葡萄牙Luz社会福利中心_1

葡萄牙Luz社会福利中心外部实景图

葡萄牙Luz社会福利中心_2

葡萄牙Luz社会福利中心外部局部实景图

葡萄牙Luz社会福利中心_3

葡萄牙Luz社会福利中心外部局部实景图

葡萄牙Luz社会福利中心_4

葡萄牙Luz社会福利中心外部夜景实景图

葡萄牙Luz社会福利中心_5

葡萄牙Luz社会福利中心外部夜景实景图

葡萄牙Luz社会福利中心_6

葡萄牙Luz社会福利中心外部夜景实景图

葡萄牙Luz社会福利中心_7

葡萄牙Luz社会福利中心外部夜景实景图

葡萄牙Luz社会福利中心_8

葡萄牙Luz社会福利中心内部局部实景图

葡萄牙Luz社会福利中心_9

葡萄牙Luz社会福利中心内部房间实景图

葡萄牙Luz社会福利中心_10

葡萄牙Luz社会福利中心内部实景图

葡萄牙Luz社会福利中心_11

葡萄牙Luz社会福利中心内部实景图

葡萄牙Luz社会福利中心_12

葡萄牙Luz社会福利中心内部实景图

葡萄牙Luz社会福利中心_13

葡萄牙Luz社会福利中心内部楼梯实景图

葡萄牙Luz社会福利中心_14

葡萄牙Luz社会福利中心内部过道实景图

葡萄牙Luz社会福利中心_15

葡萄牙Luz社会福利中心内部过道实景图

葡萄牙Luz社会福利中心_16

葡萄牙Luz社会福利中心内部过道实景图

葡萄牙Luz社会福利中心_17

葡萄牙Luz社会福利中心内部洗手处实景图

葡萄牙Luz社会福利中心_18

葡萄牙Luz社会福利中心平面图

葡萄牙Luz社会福利中心_19

葡萄牙Luz社会福利中心剖面图

葡萄牙Luz社会福利中心_20

葡萄牙Luz社会福利中心剖面图

葡萄牙Luz社会福利中心_21

葡萄牙Luz社会福利中心剖面图

葡萄牙Luz社会福利中心_22

葡萄牙Luz社会福利中心剖面图

葡萄牙Luz社会福利中心_23

葡萄牙Luz社会福利中心剖面图

葡萄牙Luz社会福利中心_24

葡萄牙Luz社会福利中心平面图

葡萄牙Luz社会福利中心_25

葡萄牙Luz社会福利中心分析图

葡萄牙Luz社会福利中心_26

葡萄牙Luz社会福利中心平面图

葡萄牙Luz社会福利中心_27

葡萄牙Luz社会福利中心平面图

葡萄牙Luz社会福利中心_28

葡萄牙Luz社会福利中心平面图

葡萄牙Luz社会福利中心_29

葡萄牙Luz社会福利中心正面图

葡萄牙Luz社会福利中心_30

葡萄牙Luz社会福利中心正面图

葡萄牙Luz社会福利中心_31

葡萄牙Luz社会福利中心正面图

葡萄牙Luz社会福利中心_32

葡萄牙Luz社会福利中心剖面图

葡萄牙Luz社会福利中心_33

葡萄牙Luz社会福利中心平面图

葡萄牙Luz社会福利中心_34

葡萄牙Luz社会福利中心剖面图

  • 文件格式:ZIP
  • 文件大小:33.20KB
扫码加入筑龙学社  ·  建筑设计微信群 为您优选精品资料、免费课程、高端讲座
分享至

分享到微信朋友圈 ×

打开微信"扫一扫",扫描上方二维码
请点击右上角按钮 ,选择 

 发表于2014-11-10   |  只看该作者      

2

不错的作品,值得学习和拥有!

 发表于2014-11-10   |  只看该作者      

3

不错的作品,值得学习和拥有!

 发表于2014-11-11   |  只看该作者      

4

新与旧、场地与新建建筑、空间构成与室内环境之间达到了平衡与和谐。

 发表于2014-11-13   |  只看该作者      

5

铺地呼应建筑入口设置,值得借鉴

 发表于2014-11-17   |  只看该作者      

6

很不错的建筑设计,不管是造型,还是内部空间,都很喜欢。

 发表于2014-12-28   |  只看该作者      

7

资料做得非常好,值得好好学习!

 发表于2015-04-22   |  只看该作者      

8

非常不错,打开眼界,学习了不少内容!

 发表于2015-04-23   |  只看该作者      

9

不错的空间,不错的设计,很棒。

 发表于2015-05-03   |  只看该作者      

10

整体建筑形态完美,功能设施均达国际水准

猜你爱看

查看原图
分享
交流
加入微信交流群
精品资料,免费课程
开始 ||
x