青年中心改扩建

发表于2013-04-12    1509人浏览    16人跟帖    总热度:473  

  • 文件格式:ZIP
  • 文件大小:15.63KB

Transformation and Extension of the Central Building of Zanka

位置:叙利亚 赞卡

竣工:2012年

分类:文化建筑

内容:实景照片

图片:17张

摄影师:Tamás Bujnovszky

青年中心改扩建第1张图片

建筑师: Modum
负责建筑师: András Krizsán
设计团队: Judit Csontó, Szabolcs Debreczeni
工程师: Csaba Rosza
承建: Kuti & Fia

建筑现状该设计获得了欧盟当代建筑设计奖,密斯·凡·德·罗奖2013年度的提名。匈牙利赞卡的青年中心主楼建于20世纪70年代,位于巴拉顿湖北岸,具有当时典型的现代主义风格。就建筑形体而言,大楼由一层舒展的服务楼和它后部的塔楼组成。自很远距离就能看到青年中心入口处耸立的7层塔楼,形体简单,外饰白色大理石材,掩映在周围的树丛之中。建筑的公共入口位于南侧,入口大厅、问询和销售市场办公室位于服务楼首层。在东侧一翼设有机构下设的图书馆以及博物馆和咖啡/餐厅。7层的塔楼中包括服务间、走道和青年招待所。
改建方案除了保留原有体量,塔楼从里到外都进行了重新设计。电气系统、内部装修和门窗都进行了改造。客房和办公室进行了翻新,外部的石材全部进行了更换。服务楼在改造的同时进行了扩建。 由于改造的需要设计不得不对现有形体进行梳理,并且在建筑的二层加入了新的建筑元素。按照功能要求设计了一个会议室,通过连接南侧立面走道连接楼梯间。依托位于上层的会议室同时增加了厨房、设备间,并在南立面主入口屋顶设置了露台。现有的设备功能也做了移动:图书馆和博物馆移至西翼的亭子;IT、销售市场办公室移到了主入口的左侧。通过内部空间变换,在服务楼长向的东侧增加了新的办公室和计算机教室。餐饮服务部分也进行了改造并增加了新入口。主入口也增加了有顶部能防风的前厅。通过塔楼的无障碍入口,轮椅也能进入建筑当中。
建筑立面的塑造建筑通过保留原有的现代主义细节丰富了新的设计,同时以一种生动的延续性使之更加人性化。他并没有拒绝建筑现存的现代主义特征,而是通过理解和延续这些特征,基于现有形体释放出建筑改造的逻辑。通过这种方式创造了一个表现主义的建筑,并将过去和现在的价值演绎为一个整体。建筑最特别的改造在于用壳体结构屋顶将原有服务楼和加建部分形成一体,掀起的屋顶酷似巴拉顿湖的波浪,并使建筑整体平衡。这是新的有活力的造型元素,上溯劳特纳或者尼迈耶以钢筋混凝土为基础的自由风格。拱的支撑形式回应了周边巴拉顿湖水景的气氛和环境。“Y”型的支撑柱上下翻转,幕墙后彩色玻璃所创造的立面同质肌理形成规则的节奏。最终形成的水平立面元素使新建部分充满生命和能量。

Current building The main building of Zánka Next Generation Centre was built in the northern shore of Lake Balaton in the early 1970s, and its modernist style is typical of the era. Regarding architectural features it is a composition of a long-stretching ground floor service building and a tower building located behind it. The simple, white limestone-covered kubus of the seven-story tower standing free at the youth centre’s main entrance can be seen from a distance, reaching far above the crown of the surrounding trees. The main entrance of the building for public use is located at the southern side. The main entrance hall, reception and sales and marketing offices are located in the ground floor of the service building. You may find the institution’s library and a small museum room here, as well as a restaurant and a café in the eastern wing. The seven-storey office tower building there are service rooms, corridors and a youth hostel.
Planned changes Besides maintaining its original features, the tower had been completely redesigned inside and out. Electrical network, inside area coverings, doors and windows have also been modernized. Guest rooms and offices have got renewed, and the total external stonework has also been renovated. The service building has not only been changed but expanded as well.
Due to changing needs we had to rationalize the existing features of the ground floor, but a completely new architectural element has also been added to the first floor of the house. In line with the functional needs a new meeting room was built here that is connected to the southern facade corridor with a staircase. The upstairs meeting room is supplied with a kitchen, a technical room and a spacious south-facade terrace on the flat roof over the main entrance.
The existing facility functions have been moved: the library and the museum area were transferred to the pavilioned west wing; IT-, sales and marketing offices were placed to the left side of the main entrance. During the internal transformation new offices and computer classrooms were added to the longitudinal eastern side of the service building, and the catering area got renovated and was given a new entrance. A new wind-sheltered front area and an entrance roof have been added to the main entrance of the central building. The building is accessible with wheelchair via the levelled entrance of the tower.
PlanShaping the building facade The new design of the house got enriched with a special design that retains the modernist details of the original building, but at the same time it also humanizes it in a vivid continuation. It does not deny the existing features and the modern architecture of the building, but by understanding and continuing them it relieves the architectural logic of transformation based on the existing forms; this way a reinterpreted harmonious unity of values of the past and modern, expressionist architecture has been created.
The most spectacular change in the building is embodied in the ground floor service building’s added floor in which the modern shell structure appearance and the upturned roof resembles to the waves of Balaton and balances the unity of the building. This is a new kind of dynamic component that reminds to Lautner’s or Niemeyer’s free, sweeping ferro-concrete design style. The arch supports recall the shapes of the surrounding water world in context with the landscape and the atmosphere of lake Balaton. The upward and inverted “Y” stands evoke a regular rhythm with the green, yellow and blue glass fields appearing here and there from behind the curtain wall, creating a homogeneous facade texture.The resulting horizontal facade duplication fills the redesigned horizontal building body with life and energy.
The building was nominated for the European Union’s Award of Contemporary Architecture, the Mies van der Rohe Award in 2013.

青年中心改扩建第2张图片

青年中心改扩建-2

青年中心改扩建第3张图片

青年中心改扩建-3

青年中心改扩建第4张图片

青年中心改扩建-4

青年中心改扩建第5张图片

青年中心改扩建-5

青年中心改扩建第6张图片

青年中心改扩建-6

青年中心改扩建第7张图片

青年中心改扩建-7

青年中心改扩建第8张图片

青年中心改扩建-8

青年中心改扩建第9张图片

青年中心改扩建-9

青年中心改扩建第10张图片

青年中心改扩建-10

青年中心改扩建第11张图片

青年中心改扩建-11

青年中心改扩建第12张图片

青年中心改扩建-12

青年中心改扩建第13张图片

青年中心改扩建-13

青年中心改扩建第14张图片

青年中心改扩建-14

青年中心改扩建第15张图片

青年中心改扩建-15

青年中心改扩建第16张图片

青年中心改扩建-16

青年中心改扩建第17张图片

青年中心改扩建-17

分享至

分享到微信朋友圈 ×

打开微信"扫一扫",扫描上方二维码
请点击右上角按钮 ,选择 

 发表于2014-04-06   |  只看该作者      

2

很棒啊 建筑形体很新颖,值得学习借鉴!!!

 发表于2014-05-04   |  只看该作者      

3

屋顶立面很好 学习学习

 发表于2014-06-04   |  只看该作者      

4

有心者注意下防护栏板的设计细节,太牛逼

 发表于2014-12-31   |  只看该作者      

5

太牛了,设计很新颖,值得学习

 发表于2015-01-13   |  只看该作者      

6

不错的资料,值得学习和收藏!

 发表于2015-03-30   |  只看该作者      

7

太牛了,设计很新颖,值得学习

 发表于2015-04-22   |  只看该作者      

8

值得收藏学习,谢谢分享!

 发表于2015-04-23   |  只看该作者      

9

不错的空间,不错的设计,很棒。

 发表于2015-05-03   |  只看该作者      

10

好东西!谢谢楼主的无私分享!!!

 回帖后跳转到最后一页


猜你爱看

分享