瑞士联邦理工学院洛桑校区艺术科学综合馆

发表于2016-12-20     1812人浏览     2人跟帖     总热度:401  

  • 文件格式:jpg
  • 文件大小:16.21MB
英文名称:Switzerland Federal Institute of Technology Lausanne Campus Museum of Arts Sciences
位置:瑞士
设计公司:Kengo Kuma & Associates
瑞士联邦理工学院洛桑校区艺术科学综合馆-00.jpg

瑞士联邦理工学院洛桑校区艺术科学综合馆-00

这是由Kengo Kuma & Associates设计的联邦理工学院洛桑校区艺术科学综合馆,位于瑞士洛桑。该综合馆由三部分组成,分别为:艺术科学馆、科技信息馆和蒙特勒爵士咖啡馆;一个长达235米、连续的折面大屋顶同时覆盖着三个功能盒子,如同日本的老话“同一屋檐下”。该综合馆的结构及外立面均采用瑞士当地的木材,创造出融入当地的温暖空间,木柱两侧夹有钢板,使得空间温柔而别具通透感;屋面选取瑞士普通民宅中使用的方法,以石材为主,屋顶同时采取折纸的方式作造型,创造出不同的光影效果。


From the architect. The new campus for Swiss Federal Institute of Technology in Lausanne (EPFL) is named Artlab, which consists of three programs – an Arts & Science Pavilion, a Technology & Information Gallery, and the Montreux Jazz Café. The three boxes are tucked under a grand pitched roof that stretches as long as 235m. Between each box, we designed an aperture area that generates two axes. The two lines help to marshal the ow of people and reorganize all the buildings in the campus.


There is a Japanese saying, “living under one roof,” which means various and different individuals get together and team up, and Artlab is exactly the architectural translation of this expression.For the structure and the exterior, we used timbers that are commonly found in Switzerland, in order to create space with local warmth. The wooden pillars are sandwiched with steel plates on both sides so that the space can be equally gentle and transparent. The roofing is in stone, which is based on the method applied in ordinary Swiss houses. The roof transfigures like origami according to the function underneath, and creates faces responding to light and shadow.


The project site is a vast lawn, a void in the middle of the EPFL campus. It disconnects the North side of the campus (where the Esplanade plaza, social heart of the campus, and the tram station are) from the students’ residential area in the South. Also it separates the dense West part of the campus from the currently evolving East side that is articulated around the Learning Center which, despite its impressive presence, has not been able to organize and cohere its surroundings, until now, residual and dysfunctional.The given vast project site allowed us to locate and configure the pavilions in many ways. Finally we decided to gather the three required pavilions into one very thin and long building that, as a purposeful trace in the territory, thus transforming the site from being a dysfunctional void into a new public space within the campus.The 240m long roof will provide shelter to the pedestrian ow from the north Esplanade plaza down South to the residences throughout the day.


-The porches provided between the pavilions unied under the roof are connected one to the main street coming from the West side where main public parking areas are located, and the other to the new tree promenade from the East. Therefore, the porches will provide permeability through the building attracting and connecting these West and East sides of the campus.By transforming the site into a place where students, professors and visitors will comfortably pass by every day enjoying the new activities that will take place under this roof, we are con dent that this whole area will become an essential spot within the campus that will bring a more social and cultural dimension to the EPFL.


In order to frame and protect the view of the lake from the existing Esplanade plaza, the building remains very thin in its northern end, about 5m, and its sections widens up to 16m on its southern end. To solve structurally such an exaggerated slender building that always changes in width, we developed a new kind of structure solution combining wood and steel. Changing the proportion of the wood/steel composition allowed to have all the 57 structure portals (that are all different in span) to have the exact same section throughout the building, making the whole envelope of the project modular and able to be prefabricated.


The building’s eaves provide shelter for those walking along the piazza between the Esplanade, heart of the campus, and the student housing in the South. Due to those eaves protecting the upper side of the façade, its wooden cladding would age in a heterogeneous way throughout the surface; therefore the wood was pre-aged in order to achieve a stable presence during its life span. Local larch was chosen for the façade as it has good endurance based on local practice. The light gray tone of the pre-aged wood cladding, together with the dark grey slate roofing, give a rather quiet and subtle presence to the building, despite its remarkable length. These cold grayish tones dialogue with those of other buildings surrounding the piazza and as well with the generally overcast weather of Lausanne. It is only when one gets closer to the building, receiving shelter by its roof, that we discover the warmth of its vast wooden ceiling.

瑞士联邦理工学院洛桑校区艺术科学综合馆-1

瑞士联邦理工学院洛桑校区艺术科学综合馆实景图

瑞士联邦理工学院洛桑校区艺术科学综合馆-1 (1)

瑞士联邦理工学院洛桑校区艺术科学综合馆实景图

瑞士联邦理工学院洛桑校区艺术科学综合馆-1 (2)

瑞士联邦理工学院洛桑校区艺术科学综合馆实景图

瑞士联邦理工学院洛桑校区艺术科学综合馆-1 (3)

瑞士联邦理工学院洛桑校区艺术科学综合馆实景图

瑞士联邦理工学院洛桑校区艺术科学综合馆-1 (4)

瑞士联邦理工学院洛桑校区艺术科学综合馆实景图

瑞士联邦理工学院洛桑校区艺术科学综合馆-1 (5)

瑞士联邦理工学院洛桑校区艺术科学综合馆实景图

瑞士联邦理工学院洛桑校区艺术科学综合馆-1 (6)

瑞士联邦理工学院洛桑校区艺术科学综合馆实景图

瑞士联邦理工学院洛桑校区艺术科学综合馆-1 (7)

瑞士联邦理工学院洛桑校区艺术科学综合馆实景图

瑞士联邦理工学院洛桑校区艺术科学综合馆-1 (8)

瑞士联邦理工学院洛桑校区艺术科学综合馆实景图

瑞士联邦理工学院洛桑校区艺术科学综合馆-1 (9)

瑞士联邦理工学院洛桑校区艺术科学综合馆实景图

瑞士联邦理工学院洛桑校区艺术科学综合馆-1 (10)

瑞士联邦理工学院洛桑校区艺术科学综合馆实景图瑞士联邦理工学院洛桑校区艺术科学综合馆-1 (11)

瑞士联邦理工学院洛桑校区艺术科学综合馆实景图

瑞士联邦理工学院洛桑校区艺术科学综合馆-1 (12)

瑞士联邦理工学院洛桑校区艺术科学综合馆实景图

瑞士联邦理工学院洛桑校区艺术科学综合馆-1 (13)

瑞士联邦理工学院洛桑校区艺术科学综合馆实景图

瑞士联邦理工学院洛桑校区艺术科学综合馆-1 (14)

瑞士联邦理工学院洛桑校区艺术科学综合馆实景图

瑞士联邦理工学院洛桑校区艺术科学综合馆-1 (15)

瑞士联邦理工学院洛桑校区艺术科学综合馆实景图

瑞士联邦理工学院洛桑校区艺术科学综合馆-1 (16)

瑞士联邦理工学院洛桑校区艺术科学综合馆实景图

瑞士联邦理工学院洛桑校区艺术科学综合馆-1 (17)

瑞士联邦理工学院洛桑校区艺术科学综合馆实景图

瑞士联邦理工学院洛桑校区艺术科学综合馆-1 (18)

瑞士联邦理工学院洛桑校区艺术科学综合馆实景图

瑞士联邦理工学院洛桑校区艺术科学综合馆-1 (19)

瑞士联邦理工学院洛桑校区艺术科学综合馆实景图

瑞士联邦理工学院洛桑校区艺术科学综合馆-1 (20)

瑞士联邦理工学院洛桑校区艺术科学综合馆实景图

瑞士联邦理工学院洛桑校区艺术科学综合馆-1 (21)

瑞士联邦理工学院洛桑校区艺术科学综合馆实景图

瑞士联邦理工学院洛桑校区艺术科学综合馆-1 (22)

瑞士联邦理工学院洛桑校区艺术科学综合馆实景图

瑞士联邦理工学院洛桑校区艺术科学综合馆-1 (23)

瑞士联邦理工学院洛桑校区艺术科学综合馆实景图

瑞士联邦理工学院洛桑校区艺术科学综合馆-1 (24)

瑞士联邦理工学院洛桑校区艺术科学综合馆实景图

瑞士联邦理工学院洛桑校区艺术科学综合馆-1 (25)

瑞士联邦理工学院洛桑校区艺术科学综合馆实景图

瑞士联邦理工学院洛桑校区艺术科学综合馆-1 (26)

瑞士联邦理工学院洛桑校区艺术科学综合馆平面图

瑞士联邦理工学院洛桑校区艺术科学综合馆-1 (27)

瑞士联邦理工学院洛桑校区艺术科学综合馆示意图

瑞士联邦理工学院洛桑校区艺术科学综合馆-1 (28)

瑞士联邦理工学院洛桑校区艺术科学综合馆示意图

瑞士联邦理工学院洛桑校区艺术科学综合馆-1 (29)

瑞士联邦理工学院洛桑校区艺术科学综合馆示意图

瑞士联邦理工学院洛桑校区艺术科学综合馆-1 (30)

瑞士联邦理工学院洛桑校区艺术科学综合馆平面图

瑞士联邦理工学院洛桑校区艺术科学综合馆-1 (31)

瑞士联邦理工学院洛桑校区艺术科学综合馆平面图

瑞士联邦理工学院洛桑校区艺术科学综合馆-1 (32)

瑞士联邦理工学院洛桑校区艺术科学综合馆平面图

瑞士联邦理工学院洛桑校区艺术科学综合馆-1 (33)

瑞士联邦理工学院洛桑校区艺术科学综合馆平面图

瑞士联邦理工学院洛桑校区艺术科学综合馆-1 (34)

瑞士联邦理工学院洛桑校区艺术科学综合馆立面图

瑞士联邦理工学院洛桑校区艺术科学综合馆-1 (35)

瑞士联邦理工学院洛桑校区艺术科学综合馆剖面图

瑞士联邦理工学院洛桑校区艺术科学综合馆-1 (36)

瑞士联邦理工学院洛桑校区艺术科学综合馆剖面图

瑞士联邦理工学院洛桑校区艺术科学综合馆-1 (37)

瑞士联邦理工学院洛桑校区艺术科学综合馆剖面图

瑞士联邦理工学院洛桑校区艺术科学综合馆-1 (38)

瑞士联邦理工学院洛桑校区艺术科学综合馆剖面图

瑞士联邦理工学院洛桑校区艺术科学综合馆-1 (39)

瑞士联邦理工学院洛桑校区艺术科学综合馆立面图



  • 文件格式:jpg
  • 文件大小:16.21MB
扫码加入筑龙学社  ·  建筑设计微信群 为您优选精品资料,扫码免费领取
分享至

分享到微信朋友圈 ×

打开微信"扫一扫",扫描上方二维码
请点击右上角按钮 ,选择 

点评+1

  • 发表于 2016-12-20     木材与钢材柔和的结合地在一起,特别舒服!

 发表于2017-01-06   |  只看该作者       筑龙币+10

2

用一个大屋顶覆盖三个功能单元,形成更整的形体,室内外连续,也成为景观中的活跃元素。立面的折面元素和结构构建的韵律效果也很棒。

 发表于2017-01-07   |  只看该作者       筑龙币+20

3

非常好的校园建筑方案!!值得参考学习!26.gif

西来顺

北京 海淀区 | 建筑设计

4 关注

18 粉丝

93 发帖

0 荣誉分

该博主未添加简介

猜你爱看

添加简介及二维码

简介

还可输入70字

二维码(建议尺寸80*80)

发站内信息

还可输入140字
恭喜您已成功认证筑龙E会员 点击“下载附件”即可
分享
入群
扫码入群
马上领取免费资料包
2/20