杭州STUDIO QI建筑事务所

发表于2016-06-16     2928人浏览     1人跟帖     总热度:569  

  • 文件格式:ZIP
  • 文件大小:16.60KB

Hangzhou STUDIO QI Herzog deMeuron

位置:浙江 杭州

分类:办公建筑

内容:实景照片

建筑师:戚山山、黄明健

图片:18张

摄影师:SHEN-PHOTO

杭州STUDIO QI建筑事务所-杭州STUDIO QI建筑事务所第1张图片

这是由戚山山与黄明健联合设计的杭州STUDIO QI建筑事务所。该办公室用地位于杭州老和山与西湖北部的企业生产园区里的一座旧建筑首层。该建筑的外立面条件杂乱,但周边植被茂盛,四季景色分明。因此,该项目的出发点在于创建统一的形象,并处理好周边的环境视野。建筑方面,原建筑的压抑感和厚重感经设计后得以削弱,同时注入了轻透、动感、活泼的元素。原本袒露的混凝土面得以保留,并暴露在外,从而营造了一种古朴感,让建筑整体更多了一些现代主义固有的冷静和理性。

译者:筑龙网艾比

From the architect. The office site is located on the ground floor of an old building at a film production campus, north to Laohe Mountain and West Lake in Hangzhou. The exterior façade of the building is in a chaotic and disordered condition, but the vegetation around is luxuriant and with four distinctive seasons. Thus, creating an unified identity and guiding the surrounding natural sights, were dealt with at the beginning of the project.

Architecturally, the original repressive and heavy impression of the building should be decreased, and light, dynamic and lively elements need to be brought in. All the walls and structural elements are striped to the bare minimum, and the concrete surfaces are exposed. A feeling of primitive simplicity is introduced, and thus brings the intrinsic calmness and rationality of modernism of the whole building.

The depressing base of the old building is outlined by a white paint metal plate that draws out an undulant white edge to the exterior façade. The original boundary beam is extended and connected to a one-meter wide oblique beam, which is held with the secondary ring-beam and implanted into the whole surface of glass with no mullion. This one-meter extension helps to far extend the office space, and separates the surface glass panels from the pillar. At trimming, the glass ceiling is staggered with beam bottom of ring-beam and packs it inside, which eliminates the repression brought by low height of exterior façade. The exterior façade thus becomes one connected screen, and allows for a continuous reading of the surrounding landscape, both transparently viewed and reflected.

The office space and the surroundings constitute the inter-borrowing of interface, and the striking margin becomes a visual mechanism of internal and external communication instead of one single eave. Indoor light is projected into the environment by trimmings of the white margin like an canvas. The submontane four season views get across the interface and permeate into the interior space, which create lively working environment and allow for different experience of transparency.

The interior space lasts the atmosphere of conciseness and tactility of exterior façade. The large poured concrete meeting table is a miniature of the re-constructed structural feature, where a diagonal cut is made sectionally around the table and allows for a light and thin touch for the edge. The rest of the building components and furnitures adopt with white color while some of the equipment and pipes is painted red. There is harmonious coexistence between the exquisite and smooth white edges and surfaces, and the extensive concrete space, based on the integration of overall conciseness.

There is no redundant color or surface inside the office and all components connect through the most direct form. Standing in one place, one's sight could penetrate any place. In such opposition and transparency, people are welcomed with an emotional and pristine touch with the interface and to experience with the nature, seasons, environment as well as air.

杭州STUDIO QI建筑事务所-杭州STUDIO QI建筑事务所外部实景-杭州STUDIO QI建筑事务所第2张图片

杭州STUDIO QI建筑事务所外部实景图

杭州STUDIO QI建筑事务所-杭州STUDIO QI建筑事务所外部实景-杭州STUDIO QI建筑事务所第3张图片

杭州STUDIO QI建筑事务所外部实景图

杭州STUDIO QI建筑事务所-杭州STUDIO QI建筑事务所外部夜景-杭州STUDIO QI建筑事务所第4张图片

杭州STUDIO QI建筑事务所外部夜景实景图

杭州STUDIO QI建筑事务所-杭州STUDIO QI建筑事务所外部夜景-杭州STUDIO QI建筑事务所第5张图片

杭州STUDIO QI建筑事务所外部夜景实景图

杭州STUDIO QI建筑事务所-杭州STUDIO QI建筑事务所局部实景-杭州STUDIO QI建筑事务所第6张图片

杭州STUDIO QI建筑事务所局部实景图

杭州STUDIO QI建筑事务所-杭州STUDIO QI建筑事务所内部实景-杭州STUDIO QI建筑事务所第7张图片

杭州STUDIO QI建筑事务所内部实景图

杭州STUDIO QI建筑事务所-杭州STUDIO QI建筑事务所内部实景-杭州STUDIO QI建筑事务所第8张图片

杭州STUDIO QI建筑事务所内部实景图

杭州STUDIO QI建筑事务所-杭州STUDIO QI建筑事务所局部实景-杭州STUDIO QI建筑事务所第9张图片

杭州STUDIO QI建筑事务所局部实景图

杭州STUDIO QI建筑事务所-杭州STUDIO QI建筑事务所局部实景-杭州STUDIO QI建筑事务所第10张图片

杭州STUDIO QI建筑事务所局部实景图

杭州STUDIO QI建筑事务所-杭州STUDIO QI建筑事务所局部实景-杭州STUDIO QI建筑事务所第11张图片

杭州STUDIO QI建筑事务所局部实景图

杭州STUDIO QI建筑事务所-杭州STUDIO QI建筑事务所局部实景-杭州STUDIO QI建筑事务所第12张图片

杭州STUDIO QI建筑事务所局部实景图

杭州STUDIO QI建筑事务所-杭州STUDIO QI建筑事务所内部实景-杭州STUDIO QI建筑事务所第13张图片

杭州STUDIO QI建筑事务所内部实景图

杭州STUDIO QI建筑事务所-杭州STUDIO QI建筑事务所内部实景-杭州STUDIO QI建筑事务所第14张图片

杭州STUDIO QI建筑事务所内部实景图

杭州STUDIO QI建筑事务所-杭州STUDIO QI建筑事务所内部实景-杭州STUDIO QI建筑事务所第15张图片

杭州STUDIO QI建筑事务所内部实景图

杭州STUDIO QI建筑事务所-杭州STUDIO QI建筑事务所内部实景-杭州STUDIO QI建筑事务所第16张图片

杭州STUDIO QI建筑事务所内部实景图

杭州STUDIO QI建筑事务所-杭州STUDIO QI建筑事务所平面图-杭州STUDIO QI建筑事务所第17张图片

杭州STUDIO QI建筑事务所平面图

杭州STUDIO QI建筑事务所-杭州STUDIO QI建筑事务所示意图-杭州STUDIO QI建筑事务所第18张图片

杭州STUDIO QI建筑事务所示意图

杭州STUDIO QI建筑事务所_1

杭州STUDIO QI建筑事务所外部实景图

杭州STUDIO QI建筑事务所_2

杭州STUDIO QI建筑事务所外部实景图

杭州STUDIO QI建筑事务所_3

杭州STUDIO QI建筑事务所外部夜景实景图

杭州STUDIO QI建筑事务所_4

杭州STUDIO QI建筑事务所外部夜景实景图

杭州STUDIO QI建筑事务所_5

杭州STUDIO QI建筑事务所局部实景图

杭州STUDIO QI建筑事务所_6

杭州STUDIO QI建筑事务所内部实景图

杭州STUDIO QI建筑事务所_7

杭州STUDIO QI建筑事务所内部实景图

杭州STUDIO QI建筑事务所_8

杭州STUDIO QI建筑事务所局部实景图

杭州STUDIO QI建筑事务所_9

杭州STUDIO QI建筑事务所局部实景图

杭州STUDIO QI建筑事务所_10

杭州STUDIO QI建筑事务所局部实景图

杭州STUDIO QI建筑事务所_11

杭州STUDIO QI建筑事务所局部实景图

杭州STUDIO QI建筑事务所_12

杭州STUDIO QI建筑事务所内部实景图

杭州STUDIO QI建筑事务所_13

杭州STUDIO QI建筑事务所内部实景图

杭州STUDIO QI建筑事务所_14

杭州STUDIO QI建筑事务所内部实景图

杭州STUDIO QI建筑事务所_15

杭州STUDIO QI建筑事务所内部实景图

杭州STUDIO QI建筑事务所_16

杭州STUDIO QI建筑事务所平面图

杭州STUDIO QI建筑事务所_17

杭州STUDIO QI建筑事务所示意图

  • 文件格式:ZIP
  • 文件大小:16.60KB
扫码加入筑龙学社  ·  建筑设计微信群 为您优选精品资料,扫码免费领取
分享至

分享到微信朋友圈 ×

打开微信"扫一扫",扫描上方二维码
请点击右上角按钮 ,选择 

 发表于2017-03-17   |  只看该作者       筑龙币+20

2

Hangzhou STUDIO QI Herzog deMeuron

等风吹来567

北京 门头沟区 | 建筑设计

4 关注

15 粉丝

82 发帖

0 荣誉分

该博主未添加简介

猜你爱看

添加简介及二维码

简介

还可输入70字

二维码(建议尺寸80*80)

发站内信息

还可输入140字
恭喜您已成功认证筑龙E会员 点击“下载附件”即可
分享
入群
扫码入群
马上领取免费资料包
2/20