法国Les Closiaux住宅楼

发表于2016-12-08     1214人浏览     5人跟帖     总热度:264  

  • 文件格式:jpg
  • 文件大小:4.29MB
英文名称:France Les Closiaux Residential building
位置:法国
设计公司:Dominique Coulon&associés
摄影师:Eugeni Pons

这是由Dominique Coulon&associés设计的Les Closiaux住宅楼。该项目位于巴黎市郊一个1950年代的居住区内。场地尽端是一座大型体育馆,赋予了街道某种程度上的丰富性,并形成一个公共空间,强化了该建筑作为社区设施的地位。该住宅楼与周边的住宅相互协调。多样化的功能项目形成了两个建筑体块之间的替代空间,提供了场地中央部分的视野,并对着花园风景开放。分散的体块通过连续性的天篷连接,并通过消失线的扭曲和变形打破了透视的效果。


From the architect. The building is located in a 1950s residential area in the Paris suburbs. The large sports hall is positioned at the far end of the site, giving the street a degree of amplitude and generating a public space which reinforces the building’s status as a community facility. The volume of the accommodation is in keeping with the houses in the neighbourhood. The fragmentation of the programmes produces a displacement between the two volumes, offering glimpses of the central part of the site and opening up views towards the gardens.


This dispersion of volumes is contradicted by a continuous canopy which breaks up the perspective by obliquely distorting and twisting the vanishing lines. As it unfolds, it creates an invisible balance between the various points of tension the length of the canopy.The displacement of the volumes expands the space and sets up contradictory vanishing lines. This open, dynamic shape alters the perception of limits and loosens the usual relationships between street and site. Architecture ceases to be a border between public and private spaces – the building allows glimpses of what is usually concealed.


A completely transparent gallery offers views from the street of the outline of the changing rooms. The contrasts produced by the matte, shiny and transparent surfaces accentuate the impression of an abstraction of space.The large hall has natural lighting on the upper part of all four sides, with opalescent glass diffusing a uniformly soft light. The ceiling appears to be in a state of levitation, and the structure is absorbed to the point of disappearance by the double thickness of the glass. The lower part of the hall comprises spaced vertical slats; one side of the slats is grey. The hollows house the technical services and the black-coloured acoustic treatment. These gaps reinforce the impression of depth and lend thickness to the whole.The grey concrete, the glass, and the shiny and matte surfaces are varied over the different spaces, creating a timeless atmosphere. 

法国Les Closiaux住宅楼外部实景图

法国Les Closiaux住宅楼外部实景图

法国Les Closiaux住宅楼外部实景图

法国Les Closiaux住宅楼外部夜景实景图

法国Les Closiaux住宅楼内部实景图

法国Les Closiaux住宅楼内部实景图

法国Les Closiaux住宅楼内部实景图

法国Les Closiaux住宅楼内部实景图

法国Les Closiaux住宅楼内部实景图

法国Les Closiaux住宅楼平面图


法国Les Closiaux住宅楼平面图

法国Les Closiaux住宅楼平面图

法国Les Closiaux住宅楼立面图

法国Les Closiaux住宅楼立面图


  • 文件格式:jpg
  • 文件大小:4.29MB
扫码加入筑龙学社  ·  建筑设计微信群 为您优选精品资料,扫码免费领取
分享至

分享到微信朋友圈 ×

打开微信"扫一扫",扫描上方二维码
请点击右上角按钮 ,选择 

 发表于2016-12-09   |  只看该作者       筑龙币+10

4

设计手法简约大方,空间打造舒适宜人。

 发表于2016-12-12   |  只看该作者       筑龙币+20

10

该住宅楼与周边的住宅相互协调

 发表于2016-12-12   |  只看该作者       筑龙币+20

11

多样化的功能项目形成了两个建筑体块之间的替代空间

 发表于2016-12-23   |  只看该作者       筑龙币+10

12

简洁的布局,在入口处做出形体变化和大面积玻璃,形成引导。

 发表于2017-01-28   |  只看该作者       筑龙币+20

13

建筑协调溶于周围环境一体……

飞黄腾达56

北京 海淀区 | 室内设计

4 关注

17 粉丝

71 发帖

0 荣誉分

该博主未添加简介

猜你爱看

添加简介及二维码

简介

还可输入70字

二维码(建议尺寸80*80)

发站内信息

还可输入140字
恭喜您已成功认证筑龙E会员 点击“下载附件”即可
分享
入群
扫码入群
马上领取免费资料包
2/20