西班牙巴塞罗纳TR住宅

发表于2016-10-27     1274人浏览     5人跟帖     总热度:307  

  • 文件格式:jpg
  • 文件大小:22.86MB

英文名称:Spain Barcelona TR residences

位置:西班牙 巴塞罗纳

设计公司:PMMT Architecture

西班牙巴塞罗纳TR住宅-00_副本.jpg

西班牙巴塞罗纳TR住宅-00

这是由加泰罗尼亚建筑公司PMMT Architecture设计的TR住宅。该项目兼具了创新与功能性,位于巴塞罗纳。建筑建于一个地形独特的环境中,现状已有一座旧住宅,周边被大花园包围,新住宅必须遵循城市规划管理条例的要求,同时让自身与景观融合,并满足客户的功能需求。因此,新建筑共3层,规模为13,00m x 13,50m,将所有房间布置在主立面的反面,从而满足客户的隐私性与功能要求。同时,其他里面则使用了绿色的陶瓷立面,让建筑消隐于翠绿的环境之中。


译者:筑龙网艾比


Innovation and functionality are the binomial that characterize one of the newest works of PMMT, a Catalan architecture firm, that just concluded the TR House in Barcelona.

Built on a site that presents an accentuated topography and where it already existed an historical house surrounded by a spacious garden area, the new house had to obey to the dimensions defined by the urban planning regulations, while at the same time it should be able to integrate itself with the landscape and functionally adapt to the client's needs.


The result is a 13,00m x 13,50m three-storey volume that overturns all of its rooms in the opposite direction of the main facade, in order to be able to achieve privacy and function features demanded by the client. Meanwhile, the other facades are wrapped with a green vitrified ceramic skin, that camouflages the house with its verdant surroundings.


TR House Barcelona is a single-family house with a compact morphology. Its shape is the answer to the limitations presented by the preexisting conditions, combined with an innovative solution and with solid functionality criteria. In light of the urban planning constrains of this site and once it is situated on a depressed area, we had to solve an accentuated slope between the main entrance and the access to the house, creating two levels of access; one inferior and one intermediate. Trough slopes and ramps that establish different relations between the landscape, the house and its interiors, we've tried to minimize the big impact of the gap between the main entrance and the lower part of the site.


The result is a 13,00m x 13,50m three-storey cube-shaped volume, placed on a lower level than the street, that tries to establish a visual relationship with the creek that delimits the site, at the same time as it integrates itself visually with the landscape and with the surrounding higher buildings. The volume is organized in a way that gives response to the users needs, creating a central axis from which you can access the several rooms and that guarantees, at the same time, privacy from the street and neighbors, and a visual relationship with the natural environment. In the opposite direction of this axis, the house seeks to merge with the verdant surroundings.


The house is structured around a central patio, that articulates all the rooms with the perimeter corridor that surrounds it at the same time as it connects the different floors with a stair also located around the same patio. The existence of this central area allows the entrance of day light as well as it creates an interesting game of crossed visual perspectives from one room to another. The lower floor is occupied with the "day areas", such as the living and dinning room and the service areas. As for the "night areas" - bedrooms and correspondent bathrooms - are situated on the middle floor. The top and third floor is occupied by an office area, a guest room and an outside terrace covered by a pergola.


The image of the building aims to respond to the defined functional needs. On one side, an outer envelop made of vitrified ceramic tiles, assembled on a stainless steel wired net, giving response to the need to merge with the green surroundings. Within a range of greens, we've worked with four different tones to obtain de same shades that one observes on the surrounding landscape during the four seasons of the year, creating the required merging feeling. By this ceramic curtain we were able to solve 4 plans that in architecture are normally solved in separate ways: the facade, the pergola, the curtain walls and the roof.


On the other side, the facades where all the rooms are open to, respond to visual and privacy settings, that connect or hide the inhabitants with the surroundings. The resulting solution is a facade created with chestnut wooden slats, which have openings that where strictly dimensioned according to lighting needs and comfort of the users. In these opening areas one can find a hidden system of adjustable horizontal aluminum slats, that allow the user to control solar incidence and to provide greater comfort levels.


The outside platforms are stitched in a way that connects the different access areas located different heights, with a cobblestone ramp made with granite pieces interpolated with small grass areas.On the exterior side that is open to the landscape, a large wooden platform has de function to lengthen the living/dinning room area, extending it to the outside, creating a nice outer living space, under the shade of trees. This platform also gives access to the back part of the house, establishing an interesting circuit flow.


Due to its morphology and topography, the trapezium shaped site exposes a heavy slope on the tip that is closer to the creek. In this area, further away from the street, a playing area is generated. The pronounced slope is solved with a wooden platform sequence that establishes a dialogue between the house and the garden, once the platforms are made with the same type of chestnut wood that one can find on the facade. The proportion and disposition of the wooden pieces are the same, both on the facade and on the exterior platforms.Therefore, the TR House Barcelona represents an innovative fully-functional exercise, that achieves a clear dialogue with its surroundings at the time as it gives an answer to the changing needs

西班牙巴塞罗纳TR住宅-1

西班牙巴塞罗纳TR住宅外部实景图

西班牙巴塞罗纳TR住宅-1 (1)

西班牙巴塞罗纳TR住宅外部实景图

西班牙巴塞罗纳TR住宅-1 (2)

西班牙巴塞罗纳TR住宅外部实景图

西班牙巴塞罗纳TR住宅-1 (3)

西班牙巴塞罗纳TR住宅外部实景图

西班牙巴塞罗纳TR住宅-1 (4)

西班牙巴塞罗纳TR住宅外部实景图

西班牙巴塞罗纳TR住宅-1 (5)

西班牙巴塞罗纳TR住宅外部实景图

西班牙巴塞罗纳TR住宅-1 (6)

西班牙巴塞罗纳TR住宅局部实景图

西班牙巴塞罗纳TR住宅-1 (7)

西班牙巴塞罗纳TR住宅局部实景图

西班牙巴塞罗纳TR住宅-1 (8)

西班牙巴塞罗纳TR住宅局部实景图

西班牙巴塞罗纳TR住宅-1 (9)

西班牙巴塞罗纳TR住宅局部实景图

西班牙巴塞罗纳TR住宅-1 (10)

西班牙巴塞罗纳TR住宅内部实景图

西班牙巴塞罗纳TR住宅-1 (11)

西班牙巴塞罗纳TR住宅内部实景图

西班牙巴塞罗纳TR住宅-1 (12)

西班牙巴塞罗纳TR住宅内部实景图

西班牙巴塞罗纳TR住宅-1 (13)

西班牙巴塞罗纳TR住宅内部实景图


  • 文件格式:jpg
  • 文件大小:22.86MB
扫码加入筑龙学社  ·  建筑设计微信群 为您优选精品资料,扫码免费领取
分享至

分享到微信朋友圈 ×

打开微信"扫一扫",扫描上方二维码
请点击右上角按钮 ,选择 

点评+1

  • 发表于 2016-10-27     格子镂空设计非常有特点,在阳光的照射下更加多面变化,太棒了!

 发表于2016-10-30   |  只看该作者      

2

超带感……简约大气

 发表于2016-10-31   |  只看该作者      

3

使用了绿色的陶瓷立面

 发表于2016-10-31   |  只看该作者      

4

这个绿色陶瓷有意思!

 发表于2016-11-21   |  只看该作者       筑龙币+10

5

格栅的形式以及形成的灰空间和周边环境非常融合。

 发表于2017-03-02   |  只看该作者       筑龙币+20

6

TR House Barcelona is a single-family house with a compact morphology. 

龙马精神6

北京 海淀区 | 建筑设计

4 关注

11 粉丝

64 发帖

3 荣誉分

该博主未添加简介

猜你爱看

添加简介及二维码

简介

还可输入70字

二维码(建议尺寸80*80)

发站内信息

还可输入140字
恭喜您已成功认证筑龙E会员 点击“下载附件”即可
分享
入群
加入微信交流群
精品资料,免费课程
2/20