筑龙首页

[分享]赫尔辛基Suvela礼拜堂

发表于2018-03-02     835人浏览     1人跟帖    筑龙币+50  复制链接  只看楼主

筑龙币+50

江河湖海1234

Suvela礼拜堂由埃斯波教区联合委托建筑师设计,建成后的建筑将由埃斯波教区联合、瑞典教区和埃斯波市共同使用,为整个Suvela社区服务。建筑包含多种功能,不同信仰的社区居民可以根据自己的需求共同使用这里的空间。

在2012年OOPEAA建筑事务所开始了Suvela礼拜堂的设计以及附近社区公园的规划工作,旨在创造一栋个性鲜明且能和附近郊区多文化语境相融合的建筑。Suvela中大约三分之一的居民为外国血统,是赫尔辛基文化最为多元的地区之一。对于社区来说,文化的多样性既提供了潜力,又带来了挑战。建筑师在设计Suvela礼拜堂和相邻的社区公园时,希望创作一座可以容纳各种各样活动的建筑,为居民提供一个灵活多变且功能丰富的集会场所。

▽ 建筑外观,External View  ©Mika Huisman

002-Suvela Chapel by OOPEAA

004-Suvela Chapel by OOPEAA

The Suvela chapel was commissioned by the Espoo Parish Union and it will be used jointly by the Espoo Parish Union, the Swedish Parish of Espoo and the City of Espoo to serve the entire community of Suvela. It is a multifunctional building that offers a space for the people of the community to use together for their many different needs regardless of their religious affiliation.

OOPEAA embarked on the design and planning for the Suvela Chapel and the nearby community park in 2012. The goal was to create a building that has a strong identity of its own while also entering in dialogue with the multicultural context of its suburban neighborhood. With roughly one third of the inhabitants being of foreign descent, Suvela is one of the most multicultural districts in the Helsinki metropolitan region. Cultural diversity is both a rich potential and a challenge to the community. In the design for the Suvela Chapel and the adjacent community park, the goal was to create a building that offers opportunities for a rich variety of activities and provides a framework for the residents to come together in a flexibly adaptable and functional space.

▽ 草图,Sketch

FI02_online submission_drawings.indd

▽ 从社区公园看向建筑,View from the community park to the chapel  ©Marc Goodwin/archmospheres.com

Nørreport Station

考虑到芬兰的冬天寒冷、黑暗而又漫长,室内公共活动空间对当地居民来说十分重要。公共建筑,如学校、图书馆以及教堂和礼拜堂都可以为所有人提供公共活动空间,这样的空间共享深深植根于芬兰的传统文化之中。这些建筑在设计的时候就包含了可供当地社区集会的公共空间,无论是在平日还是特定的场合,市民都可以在这里举办各类活动,通过合作交流思想,享受生活。Suvela礼拜堂也继承了这一传统,这座拥有多种功能的教堂建筑将成为居民和社区聚会的好去处。

礼拜堂以人的尺度设计,营造了一种温馨而亲密的氛围。建筑中的不同功能让许多组织将这里作为基地,形成了丰富多变的活动空间。为教区以及社区中的其他人群提供集会场所是这座礼拜堂的第一要务。

Due to the relatively long, dark, and cold winters, communal indoor spaces play an important role as places for people to gather in Finland. Public buildings, such as schools and libraries, as well as churches and chapels offer spaces that are open to all. Providing schools, libraries and churches as places where people can come together on the common ground of a shared space has deep roots in the cultural tradition of Finland. These buildings serve as platforms for a variety of activities initiated by the citizens, thereby facilitating the exchange of ideas through collaboration and working and enjoying life together. They are designed to include communal spaces that offer places where local communities may hold meetings and events and where they can come together around various activities, both in the everyday as well as for special occasions. The Suvela Chapel is part of this tradition in which the architecture of church buildings and chapels offers a framework for a multiplicity of functions and a place for people of the community to come together.

The chapel offers an approachable and welcoming space with a human scale and an inviting atmosphere. The building serves many functions providing a home base for many different kinds of organizations and forming as a dynamic place of activity. It is first and foremost a meeting place that serves members of the parish and other groups of people in the community alike.

▽ 拥有多种功能的教堂建筑,A chapel offers a framework for a multiplicity of functions

FI02_online submission_drawings.indd

家长和孩子是建筑的三个主要使用人群之一,他们可以在当地社区公园中享受各种各样的服务,包括下午放学后的儿童托管以及全天的幼儿保育。公园中不仅有供年轻人使用的场地,当地的社区俱乐部也可以在这里举办丰富多彩的活动。建筑中设有教区员工的办公室以及社会工作者和家庭服务的办公区,帮助人们满足他们生活中的各种需要。此外,这里还设有一间提供低廉食物的厨房。大规模集会、演唱会、婚礼、葬礼乃至洗礼等活动都可以在这座礼拜堂中举行。

The local community park with its services is one of the three principal users of the building offering the children and their parents an opportunity to use the space in various ways. There is afternoon care for children after school as well as day care services for younger children. There are spaces for the youth as well as spaces for the various local community clubs to use for their activities. The building offers office space for the employees of the parish as well as for social workers and family services provided for helping people in their various needs in their lives. A soup kitchen providing food for a very low cost is operating in the premises as well. The chapel naturally also serves as a place for mass, concerts, weddings, funerals, and baptizings.

▽ 在相邻社区公园中玩耍的孩子们,Kids playing in the local community park  ©Marc Goodwin/archmospheres.com

Nørreport Station

人们可以根据建筑外形分辨出建筑内不同功能所在的位置。礼拜堂大厅是建筑中最高的部分,明显高处其他区域;在中部,建筑弯折成U型,围合出了一片亲密的室内庭院;钟塔被设置在建筑主体块内,使庭院更为闭合。

The location of the various functions in the different parts of the building is identifiable from the outside. While the height of the building varies greatly with the chapel hall as the tallest part, all functions are placed on just one level, and the building wraps into a single U-shaped entity forming an intimate interior courtyard in the middle. The belfry is embedded in the main building volume providing further closure to the yard.

▽ 高耸的礼拜堂大厅,The chapel hall is the tallest part of the building  ©Mika Huisman

003-Suvela Chapel by OOPEAA

▽ 礼拜堂大厅内部空间,The interior of the chapel hall  ©Marc Goodwin/archmospheres.com

Nørreport Station

Nørreport Station

Nørreport Station
   
Nørreport Station

Nørreport Station

建筑内拥有不同功能的房间围绕内院排布。主入口被设置在U型建筑的一角,向庭院开放;礼拜堂大厅及其附属用房被设置在东北部;教区员工的办公室和工作区,以及会议和小组活动的空间位于U型体块的中间部分;建筑西部的一些空间被出租给城市做社区公园,供儿童和青年使用的空间也设置于此。建筑内大部分空间都面向中庭,供社区公园使用的部分则朝向外侧的公园开放。

The different functions in the building orient themselves around the inner courtyard. The main entrance is placed in a corner where the U-shaped building opens to the courtyard, The main chapel hall with its auxiliary spaces is located in the north-east part of the builduing. Offices and work spaces of the parish staff as well as additional meeting and group work spaces are located in the middle part of the U-shaped volume. Spaces for children and the youth as well as spaces that are rented out to the city to serve the community park are located in the west part of the building. While the majority of the interior spaces face the yard, the spaces occupied by the community park face outward to the park.

▽ 建筑内大部分空间都面向中庭,The majority of the interior spaces face the yard  ©Marc Goodwin/archmospheres.com

007-Suvela Chapel by OOPEAA

Nørreport Station

Nørreport Station

建筑采用木材、混凝土以及钢组成的混合结构,建筑师特意强调材料的质感,使其在室内和室外都给人留下深刻的印象。建筑的外立面全部使用铜板覆盖,将变化的体量统一在一起。此外,铜还是一种生态材料,它持久耐用并且可以回收,符合可持续发展的需求。随着时间的推移,材料表面会形成美丽的铜绿,使建筑显得更富韵味。室内使用当地的云杉作为装饰材料。在儿童活动区,室外挡雨顶棚也为木制,让儿童在雨天也可以到户外玩耍。高耸的礼拜堂大厅内墙面采用木块饰面,大量木材的使用创造出了自然而温馨的氛围。

The building is a hybrid structure with wooden as well as concrete and steel elements. A tactile sense of material has a deliberately strong presence both in the interiors as well in the exterior of the building. The exterior shell is entirely clad in copper to emphasize the unity of the varied volume of the building. Copper was an ecological choice of material for the exterior. It is both durable and recyclable and therefore sustainable. It also ages well and acquires a beautiful patina over time. Local spruce is the material used in the interiors. In the spaces for the children’s activities, wood is present also in the outdoor canopies that provide shelter from rain giving the children an opportunity to play outside even in rainy weather. The presence of wood is most prominent in the tall chapel hall where the walls are covered with wooden scantlings.

▽ 建筑的外立面全部使用铜板覆盖, The exterior shell is entirely clad in copper ©Marc Goodwin/archmospheres.com

008-Suvela Chapel by OOPEAA

Nørreport Station by Cobe Architects

Suvela礼拜堂为2016年芬兰建筑大奖四个提名项目之一,并荣获2016年美国建筑大奖铜奖。

The Suvela Chapel is one of the four finalist candidates nominated for the Finlandia Prize in Architecture in 2016. It has also been awarded bronze in the American Architecture Prize 2016.

▽ 建筑夜景,Evening View  ©Marc Goodwin/archmospheres.com 

Nørreport Station

▽ 总平面图,Master Plan

FI02_online submission_drawings.indd

▽ 一层平面,First Floor

FI02_online submission_drawings.indd

▽ 立面,Elevation

FI02_online submission_drawings.indd

▽ 剖面,Section

FI02_online submission_drawings.indd

FI02_online submission_drawings.indd


分享至

分享到微信朋友圈 ×

打开微信"扫一扫",扫描上方二维码
请点击右上角按钮 ,选择 

 发表于2018-03-05  | 只看该作者      筑龙币+20

2

建成后的建筑将由埃斯波教区联合、瑞典教区和埃斯波市共同使用

登录后才能评论,评论超过10个字,有机会获得筑龙币奖励!

猜你爱看

筑龙学社APP扫码

立即免费下载资料

扫码安装筑龙学社
随时随地学习