筑龙首页

万科中心

发表于2010-06-03    7513人浏览    122人跟帖    复制链接  只看楼主

筑龙币+0

KKW_0000

  • 文件格式:ZIP

Vanke Center

设计师:斯蒂文·霍尔 李虎

设计方:美国斯蒂文 霍尔建筑事务所

位置:广东 深圳

开工:2006

竣工:2009年

分类:商业建筑

内容:实景照片

图片:101张

万科中心-1

program 功能
会议中心(8,300 平米)、酒店(11,110平米)、酒店式公寓(25,704平米)、万科总部 (13,874平米)、SOHO(13,591平米)、辅助设施 (39,582平米) 、商业(3,666平米)、以及公共剧场(940平米) 、绿地区 (52,000平米)为一体的综合功能型建筑。

mixed-use building with a conference center (8,300 m2), hotel (11,110 m2), condominiums (25,704 m2) , Vanke headquarters (13,874 m2), SOHO (13,591 m2), services (39,582 m2), commercial (3,666 m2), and public theater (940 m2) , green area (52,000 m2)

client 业主 深圳万科集团 Shenzhen Vanke Real Estate Co. LTD

floor area 建筑面积 120,445 M2

status 阶段 2009年12月建成启用

盘旋在公共热带花园上空的“水平摩天楼”如帝国大厦高度般的长度,是一个综合建筑群,其功能包括公寓,酒店,以及万科集团总部办公室。会议中心,水疗中心和停车场都位于热带花园绿地下方,景观特点包括土丘下的餐厅和五百人座的报告厅。

此建筑看似曾经一度漂浮在较高海面上,如今海面已经退去,留下结构高高屹立在八个支撑腿上。在35米限高下抬起一个整体的结构以取代数个小结构体分别满足特定功能,使绿化空间最大限度地敞向地面层公众。

悬浮结构的下方成了它的主立面——第六个立面——深圳之窗在此提供了360度的全景视野,鸟瞰下方苍翠繁茂的热带景观。一个起始于“龙头”的公共通道连接酒店,并由公寓楼划分出办公楼翼。

由于是热带方案,建筑和景观融合了几个新的可持续发展方向:通过中水系统运作将水池温度冷却而形成微观气候环境。建筑屋面是绿化花园和太阳能板,材料使用为当地材料和可再生的竹材。大楼的玻璃幕墙能透过外在多孔百叶设计以阻挡强光及风力。该建筑是一个海啸防悬停架构,创建了一个可渗透的微气候公共休憩景观。

可持续性设计策略
万科中心将会是中国第一个荣获绿色建筑评估体系白金认证的建筑。此项目利用了光伏电板,中水回收,雨水采集,绿色屋顶以及多功能可控制电动百叶来最大化地增加自然光,并提供被动式太阳能冷却效能。安装在建筑屋面的1,400平米光伏电板可提供整个万科总部百分之12.5的电能要求。

此建筑的二十六个面向的每一面都是依全年太阳能热量吸取为根据来计算,它的百叶可随太阳光向调整。除此之外,百叶建立了双层外观,其中间隙的中空部分可以产生对流的烟囱效应,冷空气由建筑的下方流入,再通过建筑顶部靠近屋顶的地方排放出热空气。 多孔百叶在闭合状况下提供了主要的遮阳效果,它们在最大日晒下能减低百分之七十的太阳能热量采集,而通过洞孔仍然能提供百分之十五的透光率。由于拥有热带强烈的日照,现场测量计算出当百叶在闭合模式下,百分之十五的透光度已可以提供充足的自然光线来满足办公室日常照明需求,大多数空间(75%)无需辅以人工照明。笔直的玻璃幕墙将日光引领渗入室内空间,最新锐的高性能玻璃涂层(双层银色中空镀膜Low-E玻璃)被使用于整个项目中,通过降低冷却负载进而达到节能效果。

在项目的办公室区,室外百叶、室内遮阳板、空气调节和照明系统的运行都由室内外感应器调度操作,从而平衡周围环境的照明度、太阳能热量采集和周围温度以达到最大程度的节能。多数办公室都有照明和遮光的独立控制。个别的任务/聚光照明是用于下班时段或其他使用。

两米宽的特殊大型可操控窗户可在一年较凉爽的期间为室内提供自然通风和大量的和煦微风。机械通风装置系统据估算在此季节中,至少百分之六十的时间可以是被关闭的,这样每年将减少每平方米5千瓦小时的电能消耗。

此项目既是座建筑也是景观,是复杂工程与自然环境精美地交织。通过将建筑由地面升起,一个开放、可公共进出的公园在一个其他方面都封闭和私有的社区内创造了新的社交空间。项目占地面积约有6万平方米,其中4.5万平方米被植被覆盖,加上主建筑植被绿化屋顶(约1.5万平方米),总绿化面积已与这片区域未开发前的面积大致相等。

Hovering over a public tropical garden, this ‘horizontal skyscraper’ – as long as the Empire State Building is tall - is a hybrid building including apartments, a hotel, and offices for the headquarters for Vanke Co. ltd. A conference center, spa and parking are located under the large green, tropical landscape which is characterized by mounds containing restaurants and a 500 seat auditorium.

The building appears as if it were once floating on a higher sea that has now subsided; leaving the structure propped up high on eight legs. The decision to float one large structure right under the 35-meter height limit, instead of several smaller structures each catering to a specific program, generates the largest possible green space open to the public on the ground level.

The underside of the floating structure becomes its main elevation – the sixth elevation – from which Shenzhen windows offer 360-degree views over the lush tropical landscape below. A public path beginning in the “dragon’s head” connects through the hotel, and the apartment zones up to the office wings.

As a tropical strategy, the building and the landscape integrate several new sustainable aspects: a micro-climate is created by cooling ponds fed by a greywater system. The building has a green roof with solar panels and uses local materials such as bamboo. The glass fa?ade of the building will be protected against the sun and wind by perforated louvers. The building is a Tsunami-proof hovering architecture that creates a porous micro-climate of public open landscape.

sustainable design strategies
The Vanke Center will be the first LEED Platinum certified building in China. The project utilizes photovoltaics, grey water recycling, rain water harvesting, green roofs, and dynamically controlled operable louvers which maximize natural light and provides solar passive cooling. 1400 square meter of photovoltaic panels installed on the roof of the building provide 12.5% of the total electric energy demand for Vanke Headquarters.

Each face of the 26 faces of the building has been calculated based on solar heat gain throughout the year and its louvers are fine-tuned to the orientation of the sun. In addition, the louvers create a double skinned facade where the interstitial cavity creates a convective stack-effect, drawing cool air in through the underside of the building and hot air out at the top of the structure near the roof. The perforated louvers provide extensive primary sun protection in closed condition. They reduce up to 70% of solar heat gain at its peak load, yet still provide 15% of light transmittance through the perforations. Given the intensity of the tropical sunlight, field measurements have calculated that this 15% light transmittance in closed mode is sufficient natural lighting to perform routine office functions without the need for secondary artificial lighting in most (75%) of spaces. The full height glass curtain wall brings daylight deep into all interiors spaces, and the latest high-performance glass coatings (double silver Low-E) are used throughout the project. This saves energy by reducing cooling loads.

In the office portion of the project the operation of the exterior louvers, interior shades, air conditioning and lighting systems are coordinated by a series of interior and exterior sensors which balance ambient light levels, solar heat gain and ambient temperatures for maximum energy efficiency. There are individual controls for lighting and shade operation in most offices. Individual task/spot lights are provided for off hour, additional use.

Exceptionally large operable windows of two meters wide provide natural ventilation and generous cross breezes for the interiors during the cooler months of the year. It is estimated that during this season mechanical ventilation systems can be switched off for at least 60% of the time. This will reduce electric energy consumption annually by 5 kWh per square meter.

The project is both a building and a landscape, a delicate intertwining of sophisticated engineering and the natural environment. By raising the building off of the ground plane, an open, publicly accessible park creates new social space in an otherwise closed and privatized community. The site area is approximately 60,000 square meter, of which 45,000 square meter is planted. With the addition of the planted roof area of the main building (approximately 15,000 square meter) - the total planted area of the project is roughly equal to the site before development.

万科中心-2

万科中心-2

万科中心-3

万科中心-3

万科中心-4

万科中心-4

万科中心-5

万科中心-5

万科中心-6

万科中心-6

万科中心-7

万科中心-7

万科中心-8

万科中心-8

万科中心-9

万科中心-9

万科中心-10

万科中心-10

万科中心-11

万科中心-11

万科中心-12

万科中心-12

万科中心-13

万科中心-13

万科中心-14

万科中心-14

万科中心-15

万科中心-15

万科中心-16

万科中心-16

万科中心-17

万科中心-17

万科中心-18

万科中心-18

万科中心-19

万科中心-19

万科中心-20

万科中心-20

万科中心-21

万科中心-21

万科中心-22

万科中心-22

万科中心-23

万科中心-23

万科中心-24

万科中心-24

万科中心-25

万科中心-25

万科中心-26

万科中心-26

万科中心-27

万科中心-27

万科中心-28

万科中心-28

万科中心-29

万科中心-29

万科中心-30

万科中心-30

万科中心-31

万科中心-31

万科中心-32

万科中心-32

万科中心-33

万科中心-33

万科中心-34

万科中心-34

万科中心-35

万科中心-35

万科中心-36

万科中心-36

万科中心-37

万科中心-37

万科中心-38

万科中心-38

万科中心-39

万科中心-39

万科中心-40

万科中心-40

万科中心-41

万科中心-41

万科中心-42

万科中心-42

万科中心-43

万科中心-43

万科中心-44

万科中心-44

万科中心-45

万科中心-45

万科中心-46

万科中心-46

万科中心-47

万科中心-47

万科中心-48

万科中心-48

万科中心-49

万科中心-49

万科中心-50

万科中心-50

万科中心-51

万科中心-51

万科中心-52

万科中心-52

万科中心-53

万科中心-53

万科中心-54

万科中心-54

万科中心-55

万科中心-55

万科中心-56

万科中心-56

万科中心-57

万科中心-57

万科中心-58

万科中心-58

万科中心-59

万科中心-59

万科中心-60

万科中心-60

万科中心-61

万科中心-61

万科中心-62

万科中心-62

万科中心-63

万科中心-63

万科中心-64

万科中心-64

万科中心-65

万科中心-65

万科中心-66

万科中心-66

万科中心-67

万科中心-67

万科中心-68

万科中心-68

万科中心-69

万科中心-69

万科中心-70

万科中心-70

万科中心-71

万科中心-71

万科中心-72

万科中心-72

万科中心-73

万科中心-73

万科中心-74

万科中心-74

万科中心-75

万科中心-75

万科中心-76

万科中心-76

万科中心-77

万科中心-77

万科中心-78

万科中心-78

万科中心-79

万科中心-79

万科中心-80

万科中心-80

万科中心-81

万科中心-81

万科中心-82

万科中心-82

万科中心-83

万科中心-83

万科中心-84

万科中心-84

万科中心-85

万科中心-85

万科中心-86

万科中心-86

万科中心-87

万科中心-87

万科中心-88

万科中心-88

万科中心-89

万科中心-89

万科中心-90

万科中心-90

万科中心-91

万科中心-91

万科中心-92

万科中心-92

万科中心-93

万科中心-93

万科中心-94

万科中心-94

万科中心-95

万科中心-95

万科中心-96

万科中心-96

万科中心-97

万科中心-97

万科中心-98

万科中心-98

万科中心-99

万科中心-99

万科中心-100

万科中心-100

万科中心-101

万科中心-101

分享至

分享到微信朋友圈 ×

打开微信"扫一扫",扫描上方二维码
请点击右上角按钮 ,选择 

分享到新浪微博,三天内
可免币下载无水印高清原始图 

下载筑龙学社app

点评+1

  • 发表于 2016-10-25     这套图纸不但清晰而且十分细致,学习了~

 发表于2013-11-25  | 只看该作者      

2

设计的很不错的,有同学去参观过,细节很到位

 发表于2013-11-25  | 只看该作者      

3

与环境关系处理的相当到位,学习了

 发表于2014-03-05  | 只看该作者      

4

好,,

 发表于2014-03-15  | 只看该作者      

5

不错

 发表于2014-03-18  | 只看该作者      

6

bucuo

 发表于2014-03-21  | 只看该作者      

7

厉害

 发表于2014-04-07  | 只看该作者      

8

学习学习

 发表于2014-04-08  | 只看该作者      

9

灰常喜欢灰常喜欢灰常喜欢

 发表于2014-04-12  | 只看该作者      

10

灰常喜欢灰常喜欢灰常喜欢

登录后才能评论,评论超过10个字,有机会获得筑龙币奖励!

猜你爱看

筑龙学社APP扫码

立即免费下载资料

扫码安装筑龙学社
随时随地学习