韩国BongYangJe住宅

发表于2017-01-17    1651人浏览    2人跟帖    筑龙币+50  复制链接  只看楼主

筑龙币+50

隐形翅膀亮

  • 文件格式:jpg
  • 文件大小:15.86MB
英文名称:Korea BongYangJe Residential
工程内容:实景照片
位置:韩国
设计公司:Architecture Studio YEIN
摄影师:JongseokByeon

韩国BongYangJe住宅-1

这是由Architecture Studio YEIN设计的BongYangJe住宅。建筑师同时考虑了客户家庭里老中青三代的意见:祖母和父亲不能抛弃对已经住了六十年的韩国传统房屋的留恋,而年轻的儿子想摆脱守旧而繁琐的生活方式。为此,建筑师在这个项目中使用了三种建筑设计方式。第一点是保存,通过对韩国传统住宅的搬迁和重建,免受拆除危机,从而保护和尊重了记忆;第二是联系,通过一段木结构连接了韩国传统和西方风格,从而连接和调解三代人;最后一点是关于地形,追求建筑和松树之间的和谐共生。


The client came to visit in the situation when the existing Korean traditional house should be partially demolished as it become an obstacle to the planned construction of a double-track railroad from Seoul to Gangneung, which is preparing for 2018 Pyeong Chang Winter Olympics. We had to impartially consider the ideas of three generations of the client family: the grandmother and the father could not discard the love of the sixty-year-old Korean traditional house, while the young son wanted to shake off the old lifestyle that was quite bothersome so far. Taking into account their ideas, we began to enjoy imagination by sitting together with the family on the side wooden floor.


In Bongyangjae House, three words are used as architectural terms: first, preservation, to relocate and refabricate the Korean traditional house at a crisis of demolition, thus protecting and cherishing its bygone memories; second, link, as a house that connects and mediates the three generations, completed by wooden assemblies of linkage between the Korean traditional and the Western-style parts; and finally, topography, of the rising landscape that can be seen in the Korean tradition of real landscape painting, to project its image that can reflect its locational background, Daegwallyeong, and pursue harmony with pine trees.


We made the existing Korean traditional house disintegrated and relocated to preserve the space for the grandmother and the father as well as creating a new space for the son. The Buildings are laid out in a way of unfolding its floor plan southward within the site and the almost 100-year-old Geumgang pine tree was preserved fortunately despite the new construction works of a double-track fast train nearby. In order to avoid the noise from the right side which the fast train would pass, we relocated the existing Korean traditional house to the left side while designing the western-style house as a reinforced concrete structure and putting a loft above as a buffer space. 


Amongst the four space in the main body of the existing structure, one is assigned to the grandmother; another to the father; yet another to the common space; and the right one is used only to provide its component because it could hardly reassemble its loft above the kitchen. Designing the common space, which connects between the new western-style and the Korean traditional wings, as a wooden structure which can be fabricated, we made the flow naturally lead through the vestibule to the Korean-style wing, whose left space was topped with a hipped-and-gable roof while its vestibule and the right space were topped with a gable roof. In son's place, children room was put in connection with the toilet corridor so that the son would have his own family there in future; and the living room and the kitchen were located to the south. We also made a roof balcony that would serve as a family lounge to which one could go through the loft.


The main materials of BongYangJae are pine tree and concrete. The structure of Korean Traditional building "Han-ok" is consistent with timber wood made by local pine trees. Therefore relocated part of BonYangJae is mostly made of local pine trees.

While we refabricate previous house, existing timber is reused after process and damaged part is replaced by newly processed timber of pine tree.- 

韩国BongYangJe住宅-2

韩国BongYangJe住宅外部实景图

韩国BongYangJe住宅-3

韩国BongYangJe住宅外部实景图

韩国BongYangJe住宅-4

韩国BongYangJe住宅外部实景图

韩国BongYangJe住宅-5

韩国BongYangJe住宅外部实景图

韩国BongYangJe住宅-6

韩国BongYangJe住宅外部实景图

韩国BongYangJe住宅-7

韩国BongYangJe住宅外部实景图

韩国BongYangJe住宅-8

韩国BongYangJe住宅外部实景图

韩国BongYangJe住宅-9

韩国BongYangJe住宅外部实景图

韩国BongYangJe住宅-10

韩国BongYangJe住宅外部实景图

韩国BongYangJe住宅-11

韩国BongYangJe住宅外部实景图

韩国BongYangJe住宅-12

韩国BongYangJe住宅外部实景图

韩国BongYangJe住宅-13

韩国BongYangJe住宅外部实景图

韩国BongYangJe住宅-14

韩国BongYangJe住宅外部夜景实景图

韩国BongYangJe住宅-15

韩国BongYangJe住宅内部实景图

韩国BongYangJe住宅-16

韩国BongYangJe住宅内部实景图

韩国BongYangJe住宅-17

韩国BongYangJe住宅内部实景图

韩国BongYangJe住宅-18

韩国BongYangJe住宅内部实景图

韩国BongYangJe住宅-19

韩国BongYangJe住宅内部实景图

韩国BongYangJe住宅-20

韩国BongYangJe住宅内部实景图

韩国BongYangJe住宅-21

韩国BongYangJe住宅内部实景图

韩国BongYangJe住宅-22

韩国BongYangJe住宅内部实景图

韩国BongYangJe住宅-23

韩国BongYangJe住宅平面图

韩国BongYangJe住宅-24

韩国BongYangJe住宅剖面图

韩国BongYangJe住宅-25

韩国BongYangJe住宅平面图

韩国BongYangJe住宅-26

韩国BongYangJe住宅平面图


韩国BongYangJe住宅-27

韩国BongYangJe住宅平面图

韩国BongYangJe住宅-28

韩国BongYangJe住宅立面图

韩国BongYangJe住宅-29

韩国BongYangJe住宅立面图

韩国BongYangJe住宅-30

韩国BongYangJe住宅剖面图

韩国BongYangJe住宅-31

韩国BongYangJe住宅剖面图


分享至

分享到微信朋友圈 ×

打开微信"扫一扫",扫描上方二维码
请点击右上角按钮 ,选择 

 发表于2017-02-06  | 只看该作者      筑龙币+10

2

功能上连接的很好,形体上靠近老建筑一侧的白墙感觉有些高,如果老建筑的木材质元素在新建筑中多用一些可能会更好。

 发表于2017-02-27  | 只看该作者      筑龙币+20

3

建筑师在这个项目中使用了三种建筑设计方式。

登录后才能评论,评论超过10个字,有机会获得筑龙币奖励!

猜你爱看

筑龙学社APP扫码

立即免费下载资料

APP
扫码安装筑龙学社
随时随地学习