[分享]比利时安特卫普大学O大楼

发表于2016-10-21    634人浏览    0人跟帖    复制链接  只看楼主

筑龙币+0

流浪的心fd

Belgium Antwerp of University O Building

设计方:META Architectuurbureau

位置:比利时

分类:教育建筑

内容:实景照片

设计团队:StijnElsen, Simone Valerio, Rob Wesselink

合作方:StorimansWijffelsArchitecten

承包方:ThvAtroCfe

图片:11张

摄影师:Filip Dujardin

比利时安特卫普大学O大楼第1张图片

这是由META Architectuurbureau设计的O大楼,位于安特卫普UA园区核心区。META 与TRACTEBEL 及StorimansWijffels architects为安特卫普大学完成了礼堂和研究楼。O大楼是由三个设施构成。这是一座明亮而紧凑的建筑体块,以尽可能少的空间占据成为园区中的亮点。该建筑使用了镜面对称,建立了张扬与同化之间的平衡,并让这座普通的建筑设有对角线布局的双出口。首层布置了公共功能区以及大型入口、多个会议室等。顶部三层则用做实验室与显微镜观察室。 译者:筑龙网艾比 From the architect. Building O by META strengthens the heart of the UA-campus in Antwerp. META and TRACTEBEL with StorimansWijffels architects completed for the University of Antwerp an auditorium and research building. Building O houses 3 faculties.“By paying special attention to the structure, we were able to dispense with several layers of finishing. The result is a solid, student-resistant construction.” [ NiklaasDeboutte, META architectuurbureau ]
“Building O is a bright and compact volume, an eye catcher for the campus but with the smallest possible spatial stamp.” [ Eric Soors, META architectuurbureau ] Mirror symmetry in a readable building 
Building O is a bright and compact volume that, on the one hand, is intended to be an eye-catcher on the campus. On the other hand, it was also required to leave the smallest possible spatial stamp on the site. 
The balance between affirmation and integration, and the unifying role of Building O, resulted in a universal building with a double entrance section that is mirrored diagonally. The four auditoria on each of levels -1 and +1 are arranged around the central atrium, the large skylight of which permits zenithal daylight to penetrate to the underground level. The ground floor accommodates shared functions and the large entrance-cum-meeting rooms. Four compact stairwells lead off from this area. The upper level (+3) is reserved for the laboratory and microscopy rooms. Maximum light ingress with floating volume clad 
in golden perforated aluminium sheets
By positioning the ground-floor facade inwards to a depth of 1 module META creates a covered interior circuit. The floating volume is enveloped in golden perforated aluminium plates that function as fixed blinds. These allow a soft filtered light to permeate the building while also permitting views outside. The panels on the 3rd floor can be opened to allow maximum light into the practice spaces. Using the same material for both the façade and ceiling of the interior circuit, as well as the foyers, gives rise to a floating volume that, in the diffuse evening light, reveals a glimpse of its inner life to passers-by. 

Prominent role for art with artist Perry Roberts
Art was integrated through the work of Perry Roberts (UK). A photograph of students and teachers was punched into the golden aluminium facade panels. A reference to traditional class photographs, the image was rasterized into dots with 5 different diameters. When viewed close-up, the image appears to be abstract, but becomes readable at a greater remove.Structural work is finishing work
META also deployed the ‘structural work is finishing work’ principle. By paying special attention to the basic structure, it was possible to dispense with several layers of finishing. The end result is a solid, student-resistant construction. Durable shell
The University Antwerp attaches great importance to a reliable and well-insulated exterior shell. The compact nature of the volume and use of multiple layers of suitable insulation enabled us to obtain low U-values that resulted in a very favourable K16.Product Description. The floating volume is enveloped in golden perforated aluminium plates that function as fixed blinds for the auditoriums, microscopy and laboratory rooms. These allow a soft filtered light to permeate the building while also permitting views outside. The panels on the 3rd floor can be opened to allow maximum light into the practice spaces. Using the same material for both the façade and ceiling of the interior circuit, as well as the foyers, gives rise to a floating volume.

比利时安特卫普大学O大楼外部实景-比利时安特卫普大学O大楼第2张图片

比利时安特卫普大学O大楼内部实景-比利时安特卫普大学O大楼第3张图片

比利时安特卫普大学O大楼内部实景-比利时安特卫普大学O大楼第4张图片

比利时安特卫普大学O大楼内部实景-比利时安特卫普大学O大楼第5张图片

比利时安特卫普大学O大楼内部实景-比利时安特卫普大学O大楼第6张图片

比利时安特卫普大学O大楼内部实景-比利时安特卫普大学O大楼第7张图片

比利时安特卫普大学O大楼内部实景-比利时安特卫普大学O大楼第8张图片

比利时安特卫普大学O大楼平面图-比利时安特卫普大学O大楼第9张图片

比利时安特卫普大学O大楼平面图-比利时安特卫普大学O大楼第10张图片

比利时安特卫普大学O大楼剖面图-比利时安特卫普大学O大楼第11张图片

分享至

分享到微信朋友圈 ×

打开微信"扫一扫",扫描上方二维码
请点击右上角按钮 ,选择 

志同道合的盆友,快来 加入我们 和大家一起讨论吧~

猜你爱看

分享