[分享]法国L’ODE音乐学校与剧院

发表于2016-10-18    859人浏览    0人跟帖    复制链接  只看楼主

筑龙币+0

踏实走路df

France L’ODE Music school and theater

设计方:Babin+Renaud

位置:法国

分类:教育建筑

内容:实景照片

委托方:Gpso - Ville De Vanves

图片:21张

摄影师:Cécile Septet

法国L’ODE音乐学校与剧院第1张图片

这是由Babin+Renaud设计的L’ODE音乐学校与剧院。该项目及时教育设施,也是音乐与戏剧艺术的传播者。该项目包括了建筑与公共空间的建设,从而利用广场举办露天表演,提供该区域最缺乏的集中性场所。该区域位于建筑密布的混合城市肌理中,新设施使用了冷静而中立的设计风格,仍然给人以深刻的印象。这个冰山似的可见建筑体量是一个纯粹的立方体,第五立面覆盖了金属网,隐藏了技术设备与通风口。 译者:筑龙网艾比 From the architect. Founded in 1921, the Concervatoire de Vanves today has 40 teachers for over 700 students. The new building, named Ode, replaces the cramped, dilapidated offices scattered around various places in the town, representing both a qualitative and quantitative leap. Acting as a music school and a performance theater, the facility is as much a teaching center as a disseminator of the musical and dramatic arts. The project is both a building and a public space with a piazza able to host open-air shows, located on a small square that provides a centrality that is mostly lacking in the area. Located in a mixed urban fabric composed of constructions that each play their own partition, from houses to tall buildings, the new facility seeks appeasement and subtlety in the same way a musical composition organizes dissonant harmonies. The color white establishes calm and neutrality on volumes that nonetheless remain impressive, although some of it lies beneath the piazza. The visible part of this iceberg is a platonic cube that rises as an integral whole to its roof-terrace, a fifth wall covered with a metallic web that hides the technical equipment and evacuation air vents.The coating is intended to be as smooth as possible with lacquered aluminum panels running from slab to slab, giving an inkling of the life inside. All exterior floors are faced with stone which extend to the building’s ground floor following a guiding line from the street towards a bay window opening onto the auditorium. An orthogonal pattern controls the spaces with their highly varied dimensions and functions, from the dedicated rooms for percussion instruments, amplified music, piano, wind or vintage instruments to the dance and theatrical rooms, passing through the auditorium, a theater that is open to the public outside of teaching hours. As part of this orthogonal grid, the distribution scheme is repeated on all levels except for the ground floor. A generous hallway with stairs at either end provides access to the different rooms, each equipped according to its sound-proofing needs with airlocks or double doors. Teaching includes a vast sound spectrum from music played with vintage instruments to amplified music or gospel with either individual rooms or rehearsal rooms for a 70-musician symphonic orchestra. Besides the classrooms, the center also has a recording studio and a radio broadcast studio.The auditorium has a proscenium stage and a seating capacity of 221; it can be configured for different kinds of shows (dance, plays, choirs, opera, concerts and contemporary music). There is a sound and light control room, an equipped grid above the stage, technical walkways over the hall and a retractable orchestra pit made of mobile panels in the shape of a concave shell to concentrate the sound for symphonies. Acoustic constraints imposed several solutions, i.e. sound-proofing with the box in a box method and separation from the concrete structure. Sound-proofing applied to the ceilings and walls or smooth absorbent surfaces alternate with raised surfaces for rendering optimal sound. Double windows with a double-glazed frame combined with a single-glazed frame eliminate the risk of causing noise pollution to the vicinity. With the front windows permanently shut, double-stream ventilation ensures that the air remains fresh. All air vents are hidden, the lighting system built-in and the ventilation grids flush with the walls. The concept of spatial neutrality evacuates visual stimuli so as to place the emphasis on sound and instrumental lines with the plant-life of the patios as the only tangible reminder of the world outside of this microcosm’s walls. Removed from city noise, music takes pride of place.

法国L’ODE音乐学校与剧院外部实-法国L’ODE音乐学校与剧院第2张图片

法国L’ODE音乐学校与剧院外部实-法国L’ODE音乐学校与剧院第3张图片

法国L’ODE音乐学校与剧院外部实-法国L’ODE音乐学校与剧院第4张图片

法国L’ODE音乐学校与剧院外部实-法国L’ODE音乐学校与剧院第5张图片

法国L’ODE音乐学校与剧院外部夜-法国L’ODE音乐学校与剧院第6张图片

法国L’ODE音乐学校与剧院内部实-法国L’ODE音乐学校与剧院第7张图片

法国L’ODE音乐学校与剧院内部实-法国L’ODE音乐学校与剧院第8张图片

法国L’ODE音乐学校与剧院内部实-法国L’ODE音乐学校与剧院第9张图片

法国L’ODE音乐学校与剧院内部实-法国L’ODE音乐学校与剧院第10张图片

法国L’ODE音乐学校与剧院内部实-法国L’ODE音乐学校与剧院第11张图片

法国L’ODE音乐学校与剧院内部实-法国L’ODE音乐学校与剧院第12张图片

法国L’ODE音乐学校与剧院内部实-法国L’ODE音乐学校与剧院第13张图片

法国L’ODE音乐学校与剧院内部实-法国L’ODE音乐学校与剧院第14张图片

法国L’ODE音乐学校与剧院平面图-法国L’ODE音乐学校与剧院第15张图片

法国L’ODE音乐学校与剧院平面图-法国L’ODE音乐学校与剧院第16张图片

法国L’ODE音乐学校与剧院平面图-法国L’ODE音乐学校与剧院第17张图片

法国L’ODE音乐学校与剧院平面图-法国L’ODE音乐学校与剧院第18张图片

法国L’ODE音乐学校与剧院平面图-法国L’ODE音乐学校与剧院第19张图片

法国L’ODE音乐学校与剧院平面图-法国L’ODE音乐学校与剧院第20张图片

法国L’ODE音乐学校与剧院平面图-法国L’ODE音乐学校与剧院第21张图片

分享至

分享到微信朋友圈 ×

打开微信"扫一扫",扫描上方二维码
请点击右上角按钮 ,选择 

志同道合的盆友,快来 加入我们 和大家一起讨论吧~

猜你爱看

分享