[分享]捷克布拉格Z住宅

发表于2016-10-18    682人浏览    0人跟帖    复制链接  只看楼主

筑龙币+0

开心生活ok

Czech Republic Prague Z Residential

设计方:Closer Architects

位置:捷克

分类:居住建筑

内容:实景照片

图片:32张

捷克布拉格Z住宅第1张图片

这是由Closer Architects设计的Z住宅,位于捷克布拉格。该项目坐落于居住区南坡,场地相当小,只有650平方米。南面与东面边界是毗邻住宅的围墙。西侧是退线仅2.5米住宅,该住宅窗户正对着客户的住宅。而较热闹的一侧距北部道路10米远,使得场地看起来更加宽敞。客户想要一个最优的住宅,总面积不大于350平方米,包括4间卧室、停车库、起居室、桑拿室等。场地的限制条件是该住宅设计概念的重要考量。因此建筑师设计了一座南向开放的住宅,并在二层设计了一个中央中庭。这充分利用了南向的山景与森林风光。 译者:筑龙网艾比 The Villa “Z” was designed on a south sloping plot in a residential part of Prague, Czech Republic. The property is quite small--about 650 square meters. There are walls of the neighbor's houses on the south and east borders. On the west side there is a house just 2,5 meters from the property line. Its windows are right on the facade facing the client’s house. On the positive side there is 10 meters of space from the road on the north, which makes the plot optically bigger. A major requirement of the client was to design the best house with a maximum of 350 m2 of living area which included four bedrooms, a garage, living rooms, spa etc. These limitations were the most significant in designing the concept for the house. There are neighbors on the east and west sides close to the property, who can watch what is happening on the site what we wanted to get rid of. This inspired us to design the house to be open to south and within itself using a central patio in the second floor. This takes advantage of the nice south view to the hills and a scenic forest on the horizon. On the south sides, we made all the living areas with private terraces which are always hidden or somehow covered from the view of neighbors. Other facades are using just wide narrow windows on the top of the rooms to bring light into utility rooms like bathrooms and the staircase, but keep privacy. The house is vertically divided into three levels. The first level is partly underground and it opens to the terrace and the garden on the south side. On this floor there is a utility room with all technical equipment, the main staircase and the spa zone (with sauna and bathroom). On the side facing the garden, there is a bedroom for guests and a party room or fitness room which is focused to the outside terrace. This area is mostly covered by the middle floor. This is useful when you want to use the terrace, even in rainy weather. The facade of this level is covered by a special black plaster so this basement is a hidden foundation for the white house above which optically lets it levitate above the ground. The middle floor is accessible at the same elevation as the road on the north side. On this level there is a garage for two cars, an entrance hall, main staircase, restroom, two kitchens (open and closed/caterer’s), a dining area and a living room. Along the south façade, especially in front of the kitchen, there is a big terrace which is cantilevered above the garden. This is also partly covered by the construction of the top floor. This is used mostly as a dining terrace and is accessible through the sliding windows from the kitchen. The living room is covered by a sloping roof which allows the direct vertical connection through the master staircase with the gallery and master bedroom on the top floor. The sloping roof brings the feeling of continual super elevated space. This idea is also supported by placing a triangular window on the facade heading to the private master terrace in front of the master bedroom and the gallery. This window brings light to the interior, even if the main windows on the south are covered. The triangular window also allows the visual connection between the private master terrace and the living room or gallery. The master staircase railing brings a dynamic shape into the interior as does the other furniture like the kitchen made of white tri-stone and the black painted oak book case. To the east, behind the master staircase there is a sloped window with a nice view to the Zen garden with a proposed stone statue, which would be illuminated from below. Next to the window, there is a built in couch, where you can have a nap with a book while looking at the statue. The top floor is accessible either by the main staircase on the west side of the house - this is primarily used by two children, who have their bedrooms and restroom in the west wing, or by the master staircase from the living room. This is mostly used by the parents going to their bedroom (which has a private en-suite bathroom as well). There is a private, almost triangular master terrace, in front of the bedroom, which is also accessible from the gallery. It is bordered on three sides by a facade on the west, by windows on the north and east. A scenic view opens to the south through a small gap. This shape allows the owners to use the terrace with 100% privacy and still have a nice view to the forest on the opposite side of the valley and the distant horizon. The middle and the top floor exteriors create dynamic black and white sloped spiral blocks which are twisted together. The black part - made of high glossy black painted glass panels and windows - divides the white cantilevered volumes which helps them appear like they are floating in the air. Additionally, the volume of the middle and top floor floating above the black basement---increases the sense of the Villa’s overall interlocking three dimensional volume. Together these high contrast components, allow the house to embody the dynamic energy of a statue while optically decreasing its apparent volume (more than if it were monochrome). The interior design elements flow continuously from the exterior to the interior. The same dynamic shapes and colors are used for the furniture’s angles, staircase railings and even ceilings, all reinforced by LED light stripes.We took extensive care to create and design the architectural details to support the client needs through the Closer Architects vision. We give many thanks to the talented sub-contractors who were really partners and helped to finish such a complex building within a reasonable budget.

捷克布拉格Z住宅外部实景图-捷克布拉格Z住宅第2张图片

捷克布拉格Z住宅外部实景图-捷克布拉格Z住宅第3张图片

捷克布拉格Z住宅外部实景图-捷克布拉格Z住宅第4张图片

捷克布拉格Z住宅外部实景图-捷克布拉格Z住宅第5张图片

捷克布拉格Z住宅外部实景图-捷克布拉格Z住宅第6张图片

捷克布拉格Z住宅内部实景图-捷克布拉格Z住宅第7张图片

捷克布拉格Z住宅内部实景图-捷克布拉格Z住宅第8张图片

捷克布拉格Z住宅内部实景图-捷克布拉格Z住宅第9张图片

捷克布拉格Z住宅内部实景图-捷克布拉格Z住宅第10张图片

捷克布拉格Z住宅内部实景图-捷克布拉格Z住宅第11张图片

捷克布拉格Z住宅内部实景图-捷克布拉格Z住宅第12张图片

捷克布拉格Z住宅内部实景图-捷克布拉格Z住宅第13张图片

捷克布拉格Z住宅内部实景图-捷克布拉格Z住宅第14张图片

捷克布拉格Z住宅内部实景图-捷克布拉格Z住宅第15张图片

捷克布拉格Z住宅内部实景图-捷克布拉格Z住宅第16张图片

捷克布拉格Z住宅内部实景图-捷克布拉格Z住宅第17张图片

捷克布拉格Z住宅内部实景图-捷克布拉格Z住宅第18张图片

捷克布拉格Z住宅内部实景图-捷克布拉格Z住宅第19张图片

捷克布拉格Z住宅内部实景图-捷克布拉格Z住宅第20张图片

捷克布拉格Z住宅内部实景图-捷克布拉格Z住宅第21张图片

捷克布拉格Z住宅内部实景图-捷克布拉格Z住宅第22张图片

捷克布拉格Z住宅内部实景图-捷克布拉格Z住宅第23张图片

捷克布拉格Z住宅内部实景图-捷克布拉格Z住宅第24张图片

捷克布拉格Z住宅内部实景图-捷克布拉格Z住宅第25张图片

捷克布拉格Z住宅内部实景图-捷克布拉格Z住宅第26张图片

捷克布拉格Z住宅平面图-捷克布拉格Z住宅第27张图片

捷克布拉格Z住宅平面图-捷克布拉格Z住宅第28张图片

捷克布拉格Z住宅平面图-捷克布拉格Z住宅第29张图片

捷克布拉格Z住宅示意图-捷克布拉格Z住宅第30张图片

捷克布拉格Z住宅示意图-捷克布拉格Z住宅第31张图片

捷克布拉格Z住宅剖面图-捷克布拉格Z住宅第32张图片

分享至

分享到微信朋友圈 ×

打开微信"扫一扫",扫描上方二维码
请点击右上角按钮 ,选择 

志同道合的盆友,快来 加入我们 和大家一起讨论吧~

猜你爱看

分享