筑龙首页

[分享]韩国Soorim艺术中心

发表于2016-07-04     921人浏览     0人跟帖    复制链接  只看楼主

筑龙币+0

超越梦想90

Korea Soorim art Center

设计方:IARC Architects

位置:韩国

分类:文化建筑

内容:实景照片

设计团队:Seokhong Go, Younggu Kang, Jiwon Lee, Uihun Kim, Yeonhong Ju, Geonwoo Koo, Haein Park

图片:27张

摄影师:Youngchae Park

韩国Soorim艺术中心第1张图片

这是由IARC Architects设计的Soorim艺术中心,位于韩国首尔。该艺术中心坐落在Empress Myeonseong(1851-1895)的皇家墓地遗址上。该设计师将原韩国电影协会总部改造成现在的Soorim艺术中心,内设有纪念馆、美术馆及音乐厅。原建筑大部分的结构集中于地下,室内没有充足的自然光照及通风。因此,该设计师的设计策略为:扩大大厅,并使空间充满自然光与新鲜空气。该设计师拆除了位于原主入口出狭窄的通道及多余的楼梯,调整地板的水平高度,并建造一道廊桥,连接至一个开放的空间区域,即Soorim艺术中心创始人Heesoo Kim的纪念馆。为打破原建筑封闭及缺乏通风、自然光照的空间局限,该设计师拆除局部楼板,丰富上下层空间关系,使得空间更加生动有趣,并引入自然光线,同时增强室内自然通风效果。 译者:筑龙网艾比 Soorim Arts Center is located at Hongneung, Seoul, once the royal grave site of Empress Myeonseong(1851-1895). We renovated the former head office of the Korean Film Council at Hongneung into what is now Soorim Arts Center, complete with a memorial hall, an art gallery, and a concert hall. Much of the former structure was built underground; it did not have enough natural light and air. Our main goal for the renovation was to expose the space to more natural light and air, and to enlarge the main hall. The main entrance hall of the existing structure was 1.2 meter above the street level; one could only access it through a narrow stairway, which in turn was obstructed by another staircase. We thus demolished the extra staircase, adjusted the floor levels, and created a bridge to connect the space to an open area, which we turned into Heesoo Kim Memorial Hall, in honor of the founder of Soorim Arts Center. Formerly, the main floor in the space was a closed area with a lack of ventilation and natural light. In order to make the space more three-dimensional, we opened a section of the floor slab to introduce natural light and fresh air. Also, we installed an additional elevator in the main hall to facilitate access to the rooftop. The spacious film development room with a 5.5 meter-high ceiling was converted into an art gallery. We took advantage of the different floor levels, introduced light by opening up the southern wall with the use of Kalwall and created flexible exhibition walls with the use of two layered moving walls. We increased the parking and art storage area by efficiently reducing the size of the maintenance area. A skylight box was created to introduce light into the garden, and art gallery also functions as a sculptural element in the garden. The office sits on the first floor; the triangular patterned glass and aluminum walls were each designed differently based on their direction and exposure to sun light. The water tank on the rooftop was converted into an observatory and is open to public.

韩国Soorim艺术中心外部实景图-韩国Soorim艺术中心第2张图片

韩国Soorim艺术中心外部实景图-韩国Soorim艺术中心第3张图片

韩国Soorim艺术中心外部夜景实景-韩国Soorim艺术中心第4张图片

韩国Soorim艺术中心外部夜景实景-韩国Soorim艺术中心第5张图片

韩国Soorim艺术中心内部实景图-韩国Soorim艺术中心第6张图片

韩国Soorim艺术中心内部实景图-韩国Soorim艺术中心第7张图片

韩国Soorim艺术中心内部实景图-韩国Soorim艺术中心第8张图片

韩国Soorim艺术中心内部实景图-韩国Soorim艺术中心第9张图片

韩国Soorim艺术中心内部实景图-韩国Soorim艺术中心第10张图片

韩国Soorim艺术中心内部实景图-韩国Soorim艺术中心第11张图片

韩国Soorim艺术中心内部实景图-韩国Soorim艺术中心第12张图片

韩国Soorim艺术中心内部实景图-韩国Soorim艺术中心第13张图片

韩国Soorim艺术中心内部实景图-韩国Soorim艺术中心第14张图片

韩国Soorim艺术中心平面图-韩国Soorim艺术中心第15张图片

韩国Soorim艺术中心平面图-韩国Soorim艺术中心第16张图片

韩国Soorim艺术中心平面图-韩国Soorim艺术中心第17张图片

韩国Soorim艺术中心平面图-韩国Soorim艺术中心第18张图片

韩国Soorim艺术中心平面图-韩国Soorim艺术中心第19张图片

韩国Soorim艺术中心平面图-韩国Soorim艺术中心第20张图片

韩国Soorim艺术中心平面图-韩国Soorim艺术中心第21张图片

韩国Soorim艺术中心平面图-韩国Soorim艺术中心第22张图片

韩国Soorim艺术中心平面图-韩国Soorim艺术中心第23张图片

韩国Soorim艺术中心平面图-韩国Soorim艺术中心第24张图片

韩国Soorim艺术中心剖面图-韩国Soorim艺术中心第25张图片

韩国Soorim艺术中心剖面图-韩国Soorim艺术中心第26张图片

韩国Soorim艺术中心立面图-韩国Soorim艺术中心第27张图片

分享至

分享到微信朋友圈 ×

打开微信"扫一扫",扫描上方二维码
请点击右上角按钮 ,选择 

志同道合的盆友,快来 加入我们 和大家一起讨论吧~

猜你爱看

筑龙学社APP扫码

立即免费下载资料

扫码安装筑龙学社
随时随地学习